USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Кулемети, Мамосюк, 100 грамів, ветерани. ФОТОРЕПОРТАЖ

30 Квітня 2010 09:57
До свята Перемоги власник одного з мережі приватних таксі Луцька 29 квітня влаштував для ветеранів міста свято – відвіз колишніх бійців у Музей партизанської слави у Лопатені Ківецівського району, де обдарував ветеранів подарунками, нагодував і пригостив «фронтовими» ста грамами.

Самі ветерани до такої ініціативи поставилися позитивно та з нетерпінням чекали відправки автобуса. Один лише боєць був хмурий, так як забув удома баян. Проте, згодом інструмент доставили і музикант-ветеран почав награвати воєнні пісні прямісінько в автобусі.

За традицією дійство почалося з офіціозу. Спочатку – покладання вінків до пам’ятної стели партизанам вихованцями Волинського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Ліцеїсти в музеї розмістилися цілим табором. Доки одні стоять на варті в підніжжі стели – інші охороняють її з тилу.


Святковий концерт ветерани дивилися просто неба.



Артисти виконували для гостей доволі дивний воєнний танець: спочатку танцювали в парі хлопець з хлопцем, потім «відлітали» від землі. Згодом витанцьовували так, що носки туфель вривалися у землю.



Для виконання пісні про молдаванку з кінофільму «В бой идут одни старики» організатори навіть спеціально знайшли чорненьку смугляву дівчинку.

А коли один із ліцеїстів заспівав пісню «День побєди», старики такі «пішли у бій», зірвавшись із місця. Першим ринув голова ВООВ «Останній воєнний призов» Олександр Багнюк, якому так сподобалося виконання композиції, що він подарував свій букет співаку.


В той час, поки ветерани слухають пісень, організатор свята - помічник нардепа Анатолія Гриценка офіцер запасу Олександр Кралюк хизується своїм скарбом: це грамофон «Електрона» 1936 року. Каже, що він його береже, тому не вмикає. Його колега зізнається, що інструмент коштує понад 10 тисяч євро.



Кралюк каже, що увесь антураж, зброю та одяг – купував у «чорних археологів». Потім відреставровував. Бійці у партизанських шатах дійсно створювали атмосферу Другої світової. Єдина різниця – як з’ясувалося, сучасні солдати не носять онуч.

На терарії музею усе нагадує про партизанську діяльність. Зокрема, музей під відкритим небом має кілька справжніх землянок. В санітарній зберегли повний антураж: медичне причандалля, п’ять койок, сумка медсестри, носилки.


Відреставровану Кралюком зброю до рук беруть усі: спочатку її обмацують і прицілюються ліцеїсти, потім оцінює старший бойовий склад з прикордонної служби, далі кулемети йдуть до рук цивільних.



Заслухавши концерт, ветерани йдуть до польової кухні. Тут сьогодні у меню фрукти, печиво, солоні огірки з помідорами, каша з м’ясом, узвар та звичайно, бойові сто грам горілки.



Їжу готували у справжній військовій довоєнній машині. Кухарі кажуть, що агрегат зберігся добре, тому їжа обов’язково буде смачна.

Ветерани кладуть баяни, квіти та кашкети і сідають до столу. Перший тост – «За побєду!».



Деякі ветерани на польову кухню принесли свої продукти і хотіли поділитися – їх друзі кажуть «Заховайте, дома з’їсте».

Біля столу навприсядки бойову кашу їдять ліцеїсти. Деякі заходять по три рази – кухар свариться «Ви тут вже були!»

Поки всі відпочивають, два бойові товариші продовжують нести варту: їм доручили слідкувати за ватрою. Поки ті звільнилися – каша їм дістається в пластиковій тарі для пиття.


Після бойових сто грамів ветерани просяться сфотографуватися зі зброєю у руках. Не проти і депутатка Луцької міськради Світлана Мамосюк. Автомата бере спочатку до рук невпевнено.

За мить починає пристосовуватися до дерев’яної ручки та сталевого холодного дула.

І ось Світлана Мамосюк - не просто жінка-депутатка, а жінка-депутатка з автоматом у руках. Згодом зізнається, що колись вміла таку зброю дуже швидко розбирати і збирати.

По дорозі додому ветерани були ще веселішими, ніж до того. Вони багато співали, допомагав їм у цьому начальник департаменту інформаційної політики Луцької міськради Олександр Пирожик. У нього це вдавалося непогано, подейкують, має музичне минуле.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Партизан Показати IP 30 Квітня 2010 10:19
"..Не проти і депутатка Луцької міськради Світлана Мамосюк" - памятаєте штабну БЮТівську байку про мавпу з гранатою?! Ото ж бо! Не варто давати зброю всім хто не проти!
Panda Показати IP 30 Квітня 2010 10:28
А чого це вона язика висунула, хоче дуло облизати по звичці? Це ж дуло автомату а не ду..а міського голови!!!!
Знаючий Показати IP 30 Квітня 2010 11:42
Якось не в'яжеться про міського голову...Треба б було почути сесію міської ради ,а тоді й щось варнякати.Там,кажуть,вона гарно врізала по Проміню.А що комусь явно не дають спокою її гострі словечка.Вчіться!
діагност до Знаючий Показати IP 30 Квітня 2010 12:51
Її словечки не дають спокою нам, психіатрам... Дуже складний випадок. А тут ще й зброя - хоч би не сталось загострення.
Знаюча Показати IP 30 Квітня 2010 15:28
Мамасючку в міській раді всі тримають за дуру і лише вона цього не розуміє, от і висолоплює язика і пише, що в неї гострі словечка. Клімакс у неї, ось і біситься баба
Об"єктивна Показати IP 4 Травня 2010 15:29
Бридко читати деякі коментарі. Гадаю,що пані Мамосюк дійсно для багатьох у міській раді - як кістка в горлі. Але так їм і треба. Не бачу, кого ж там треба було би від неї захищати - самі слимаки позбиралися.Можливо вона занадто емоційна - але це всім жінкам притаманно, нема тут роботи для психіатра. Акцентувати треба не на Мамосюк, а на тому, як бездарно написаний матеріал.Мабуть, журналіст теж добряче хильнув разом із ветеранами. Хоча, більше схоже на те, що це робота пера новачка-невігласа в журналістиці.
Дагност до Об"єктивна Показати IP 5 Травня 2010 10:51
Свєта, є нам, психіатрам тут робота, є.... От і зараз - нашо ти з журналістами сваришся?)
Об"єктивна Показати IP 5 Травня 2010 14:08
Слабенький з вас ДІАГНОСТ. Та й психіатр, очевидно, також. Мені з журналістами сваритися можна: я - одна із них. Тому й - ОБ"ЄКТИВНА.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus