USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Мандрівний фестиваль поїхав, залишивши по собі півтисячі вдячних кіноманів

14 Грудня 2009 18:18
Завершилися перші на Волині гастролі Мандрівного фестивалю «Дні документального кіно про права людини», який демонстрував фільми 8 – 10 грудня у Луцьку, а 11 грудня в Ковелі. Сенсаційні стрічки світової кінодокументалістики, які увійшли в перелік фільмів-переможців 6-го міжнародного фестивалю  «Docudays Ua», переглянули близько півтисячі волинян.
 
Відкрили фестиваль фільми «Геній міста» - журналістське розслідування Ігоря Чайки про діяльність львівського мера та «Голосуйте за мене, будь ласка». Це далеко неоднозначна історія виборів старости класу в одній із китайських шкіл.
 
За словами Ігоря Чайки, фільм «Геній міста» нещодавно визнано одним з кращих журналістських розслідувань з питань корупції в національному телерадіоефірі України. Він відтворив правду про діяльність Львівського міського голови та його оточення, яка аплікується на будь-яке місто України. У кінострічці немає ані моралістичних висновків, ані порад. «Моя основна мета полягала в тому, щоб зібрати  і систематизувати інформацію, а далі – це вже кроки самої громади»,  – зазначив автор і режисер фільму.
 
Демонстрація кінофільмів на гендерну тематику «Міс ГУЛАГ» і «Жебраки в Аддис-Абебі» була приурочена до міжнародної акції «16 днів проти гендерного насильства». Акція відбулася в Луцьку в форматі Громадського форуму та засідання Волинського прес-клубу на тему: «Як протидіяти гендерному насильству?» за участю представників Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні ПРООН-ЄС, громадських організацій та освітян. Присутні на зустрічі переглянули фільм «Хатні кривдники», відзнятий у рамках акції «Стоп насильству» за  підтримки Міністерства сім’ї, молоді та спорту.
 
Як зазначила експерт з питань запобігання насильству Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні ПРООН-ЄС Світлана Павлиш, насильники досить часто самі не розуміють, що вчиняють зло. Їхня поведінка видається їм нормальною. Більше того, жертви насилля - а найчастіше ними бувають жінки - вважають за норму погрози, побої, моральний тиск тощо.
 
10 грудня, у Міжнародний день прав людини йшлося про безпритульних дітей, заробітчан і голод 1933-го. Фільми «Діти з Ленінградського», «Людолови», «Живі» переглянуло близько сотні школярів, студентів і викладачів.
 
Начальник служби у справах дітей луцького міськвиконкому Федір Шульган наголосив: «Діти втікають з дому не завжди через те, що вдома нічого їсти. Діти йдуть на вулицю через те, що немає уваги батьків, немає взаєморозуміння і взаємного сприйняття».
 
А 11 грудня фестиваль помандрував в один із районних центрів Волині – місто Ковель. Учні 8-11 класів 13 загальноосвітніх шкіл на жорстокій неприхованій правді фільму «Діти з Ленінградського» вчилися цінувати життя і розуміти своє місце в ньому. Освітяни ж переглянули фільми «Голосуйте за мене, будь ласка», «Хатні кривдники» і «Людолови».
 
Автори фільмів мандрівного фестивалю покладають сподівання, що їхні гастролі привертатимуть увагу людини до її прав, сприятиме попередженню негативних явищ насилля, безпритульності, торгівлі, зневаги один до одного, несприйняття і нерозуміння. Історії людей, котрі загубили себе в цьому світі, котрі йдуть на приниження заради виживання і порятунку дітей, історії дітей, долі яких скалічені дорослими. «Ці фільми змушують ставитися до оточуючих, по-іншому сприймати життя і цінувати його», - зазначила координатор мандрівного фестивалю в Луцьку та Волинській області Богдана Стельмах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Dmytro Показати IP 14 Грудня 2009 21:14
відвідав 2 та 3 день! Ідея фестивалю дуже сподобалась, хоча прикро, що його відвідало так мало людей( там сотня людей буде, якщо посумувати 2 і 3 день) Особливо сподобався фільм Живі!
Юка Показати IP 14 Грудня 2009 22:01
те, що фільми «Діти з Ленінградського», «Людолови», «Живі» переглянуло близько сотні школярів, студентів і викладачів пояснюється тим, що вчителі та викладачі просто-на-просто "заперли" на перегляд своїх підопічних. а справді небайдужих виявилося дуже мало (у палаці культури 1 та 2 дня було 15-20 глядачів). сумно, що такі повчальні фільми не викликали зацікавлення у людей. А ВАРТО БУЛО Б, бо правильно сказала Богдана Стельмах, вони й справді змушують задуматися над власним життям, цінувати його, а подекуди й переглянути власні життєві принципи і змінити ставлення до людей
OrestN Показати IP 14 Грудня 2009 22:10
нажаль переважну кількість людей не цікавить культура через стрімке зубожіння населення. шалено збільшуються видатки але пенсії і зарплати не ростуть. багато людей під загрозою скорочення і звільнення. ситуація накаляється. часто чути про можливу диктатуру. людям не до культури тепер

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus