USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

Поблизу Нового Загорова відзначили 73-ю річницю героїчного бою УПА

12 Вересня 2016 12:46
Урочистості з нагоди73-ї річниці героїчного бою УПА чоти «Берези» проти німецьких окупантів відбулися 11 вересня 2016 року поблизу села Новий Загорів Локачинського району Волині.

Уже традиційно в заходах під стінами Новозагорівського монастиря взяли участь активісти ВО «Свобода», представники «Легіону Свободи», Братства ветеранів ОУН-УПА, патріотичної громадськості, місцевої влади, інтелігенції, мистецьких кіл. Про це повідомили у прес-службі Волинської обласної організації ВО «Свобода»

По завершенні Служби Божої у Новозагорівському храмі місцевий священикУПЦ Київського патріархату отець Володимир відслужив поминальну панахиду по загиблих героях. Присутні вшанували пам'ять загиблих борців за волю та незалежність України хвилиною мовчання, поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку полеглим воякам УПА.

Виступаючи на віче біля пам’ятного знаку полеглим повстанцям, перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик наголосив, що кров полеглих тут героїв повстала на Майдані і покликала патріотів захищати свою землю у війні з російським окупантом. Разом із тим, життя дає українцям усе нові випробування та виклики. Таким викликом сьогодні є, з його слів, неадекватні дії польського Сейму по відношенню до українців, звинувачення націоналістів у геноциді.

«Окремі польські політики договорилися вже до того, що УПА ніколи не воювало проти гітлерівців. Подвиг бійців УПА під Новим Загоровом це яскраво спростовує. Проте якби українське суспільство такі закиди мовчки проковтнуло, якби не дало адекватної реакції, такий би імідж націоналістів сусіди надалі й формували би у світі. Запізніла і беззуба реакція Верховної Ради на звинувачення українців у геноциді викликає в мене співчуття, вона – ні про що. З ініціативи ВО «Свобода» Волинська обласна рада змогла захистити нашу національну честь і гідність, вже втретє (після 2003 та 2013 років) давши полякам адекватну відповідь. Хоча прикро, що за таку відповідь проголосувало лише 35 волинських депутатів.

Частина з тих, на чиї голоси ми розраховували, утримались або ж у найвідповідальніший момент вийшли з сесійної зали, мабуть, у них були справи важливіші. 100-відсотковий результат дала лише одна фракція ВО «Свобода», натомість «Сапомоміч» була єдиною фракцією, яка за таке знакове голосування не дала жодного голосу», – констатував Олександр Пирожик.

Він презентував присутнім нове видання книги Петра Боярчука про події поблизу Нового Загорова «Бій під стінами храму», яке побачило світ за підтримки ВО «Свобода» у видавництві «Надстир`я». У ньому – найцікавіші фрагменти щоденника Петра Боярчука, його публікації та дослідження, а також яскраві оцінки подвигу Героїв УПА під Новозагорівським монастирем, який порівнюють з українськими Термопілами.

Комбатант Волинського відділення «Легіону «Свободи», заступник голови Луцької МО ВО «Свобода», бойовий офіцер 51-ї ОМБр Олександр Скиба розповів про непрості будні новітньої російсько-української війни, закликав присутніх змінюватися самим і змінювати суспільство.

«Наша боротьба триває. Але там, на фронті, наші бійці не розуміють, чому не змінюється наша влада, чому ми там воюємо з ворогом, а у владі ніхто не воює з тотальною корупцією, чому влада бреше і краде, а суспільство дозволяє їй це робити. Невдовзі я знову піду на фронт, бо цього вимагають обставини і честь бойового офіцера, але якщо повернусь, хотів би бачити ці зміни, іншу самоідентифікацію, іншу владу. Бо тільки спільно борючись із зовнішніми та внутрішніми ворогами, ми можемо забезпечити гідне майбутнє своїм дітям».

Завершились урочистості фестивалем повстанської пісні за участю народної хорової капели «Посвіт», самодіяльних мистецьких колективів області та району.

Довідково:

8-11 вересня 1943 року чота особливого призначення УПА Андрія Марценюка (псевдо «Береза») здійснила нечуваний подвиг: 44 молоді українські повстанці дві з половиною доби тримали бій проти понад тисячі ворогів, маючи у наявності лише один гранатомет та чотири кулемети. За майже три доби повстанці вбили 540 окупантів та 700 поранили. 29 бійців, у тому числі командир повстанської чоти особливого призначення Андрій Марценюк («Береза»), у тому нерівному бою загинули.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Петрович Показати IP 12 Вересня 2016 13:17
Я не націоналіст, але такі факти і подвиги заслуговують на повагу і шану.
гiсть Показати IP 12 Вересня 2016 14:28
,,Тодi вас люди називали псами, бо ви лизали нiмцям постоли. Кричали-Хайль- охриплими басами, I ,,Ще не вмерла ...голосно ревли...,,
юзько пилсудськый до гiсть Показати IP 12 Вересня 2016 16:08
А ті,котрі на сході лижуть росіянам постоли (лапти), ті не пси? А ти, той хто працює за тридцять срібняків на ворогів України, не СОБАКА??? А хто???!!! Знаєш, смердячи ти пацє, а Україна дійсно "ще не вмерла", на перекір долі, на зло вам, Іудам.
43 до гiсть Показати IP 12 Вересня 2016 21:12
пальцем в небо... Прочитай хоч - УПА тут воювала ПРОТИ німців. Тут у довідці число трохи перебільшене, а в книжці Боярчука оцінки дуже адекватні. Упівців дійсно було 44, німців - кілька сотень. Німці застосовували також танкетки і кілька літаків-"рам", викликаних з Луцька і Володимира на підмогу. Після тривалого штурму німці понесли величезні втрати, упівців теж загинуло більше 30, але 11 чи 13 змогли вийти з того бою живими.
гiсть Показати IP 12 Вересня 2016 14:34
,,Ви будете тинятись по эвропах,доки вас дiдько всiх не забере...,,
Словяни Показати IP 12 Вересня 2016 20:04
. Мій дід перевертається за таких сво.........т він воював . Ж@Х.
Петро до Словяни Показати IP 12 Вересня 2016 20:46
ТО ВОНИ КАЦАПІВ СТРІЛЯЛИ ЧИ ФРІЦІВ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus