USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Рожищенська бібліотека зберігає книги на сидіннях кінозалу. Фото

2 Травня 2010 10:15
Рожищенська районна бібліотека для дітей уже 30 років не має власного приміщення. Бібліотечні фонди розміщуються у абсолютній темряві на сидіннях колишнього кінозалу.
У цьому переконалися учасники робочої поїздки голови Волинської обласної ради Анатолія Грицюка до Рожищенського району.
Минулоріч вони тулилися у кількох кімнатах, орендованих в «Укрпошти». Проте через технічні проблеми частину бібліотечного фонду затопило.
У 2009 році районна бібліотека отримала інше приміщення, - колишній кінотеатр, який пустував багато років і не опалювався із 1993 року.
Власними силами бібліотекарі зробили ремонт 4 приміщень і обладнали електричне опалення. Проте і досі залишаються невирішеними чимало питань.
Приміром, приміщення абонементної видачі книг, де отримують книжки школярі 1-4-их класів, має лише 20 квадратних метрів. Такої ж мізерної площі і читальний зал. Бібліотечні фонди розміщуються у абсолютній темряві на сидіннях колишнього кінозалу. Стіни де-не-де вкриті пліснявою, зі стелі осипається штукатурка.
Заступник директора бібліотеки Світлана Матвійчук розповіла, що для виготовлення проектно-кошторисної документації необхідно 68 тисяч гривень. 20 тисяч бібліотекарі уже спромоглися виплатити. Загалом реконструкція будівлі коштуватиме 1, 5 мільйона гривень.
Працівники книгозбірні висловили сподівання Анатолію Грицюку, що Волиньрада допоможе добути ці кошти із державного бюджету. Якщо реконструкція таки відбудеться, то читальний зал можна буде розмістити на другому поверсі колишнього кінотеатру, з’явиться і мультимедійний кабінет.
«Надіємося отримати до 300 тисяч у цьому році. Потрібно оновити меблі, адже їхній вік – понад 20 років. Обладнати читальний зал, оновити бібліотечний фонд», - каже Світлана Матвійчук.
Бібліотечний фонд нараховує близько 26 тисяч книг. Книгозбірня обслуговує дітей до 15 років, а також педагогічних працівників - керівників дитячого читання. Бібліотеку відвідують 2 400 читачів, із них 2 185 - діти. Книгозбірню обслуговують 6 працівників, у них стаж праці у бібліотеці понад 20 років. Середня заробітна платня у закладі – 1, 5 тисячі гривень.
Працівники бібліотеки після реконструкції приміщення планують залишити у книгозбірні кінозал. Мовляв, не добре залишати мешканців містечка без такого великого залу. Голова Волиньради Анатолій Грицюк запропонував працівникам бібліотеки зайнятися пошуками інвестора чи підприємця, який ми розмістив у підвальному приміщенні бібліотеки дитяче кафе.
«Ми пробували давати площі бібліотеки в оренду. Проте підприємці відмовляються, кажуть, - страшні умови» - розповідають бібліотекарі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus