USD 39.65 39.97
  • USD 39.65 39.97
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.15

Як дороги привели волинських скороходів до Риму

19 Березня 2016 18:00
На початку березня волинські скороходи тріумфували на зимовому чемпіонаті України зі спортивної ходьби. А вже цими днями спортсмени продовжують набирати кілометри під час тренувань на «Авангарді». «Це відновлювальний тиждень, навантаження нині невеликі – 10-15 кілометрів», – пояснює заслужений тренер України Володимир Яловик. Про успіх волинських майстрів ходьби в Івано-Франківську йдеться у газеті Волинські Новини від 17 березня (№7).

– Причини нашого успіху об’єктивні. По-перше, цілеспрямовано усі спортсмени готувалися до чемпіонату і загалом до сезону. По-друге, маємо дуже сильний колектив. І серед дорослих, і серед молоді та юнаків. Щойно приїхали на чемпіонат, відразу почули, що Волинь, напевне, виграє. Так і сталося. Порадували в Івано-Франківську всі. Надя Боровська довела, що вона повертається в елітну групу. Іван Банзерук був об’єктивно сильнішим, але через суддівство мусив фінішувати другим, щоб його не зняли з дистанції. Валя Мирончук трохи недопрацювала, але могла цілком бути третьою серед жінок. Перемагати завжди приємно, але життя триває і тренування не припиняються.

– Знаю, що не все відбувалося в Івано-Франківську спокійно і без каверз...

– Ми відчували певний закулісний тиск. Іван Банзерук у найпрестижнішій 50-кілометрівці йшов упевнено попереду й мав вигравати дистанцію. Але отримав два попередження і був за крок до дискваліфікації. Тому мусив поступатися конкуренту з Київщини, аби дійти до фінішу. Хоча після завершення змагань всі погодилися, що волиняни виграли чемпіонат у командному заліку цілком заслужено. Я більше скажу: організатори робили залік за кращими дванадцятьма спортсменами від області. Тому, якби ми виставили не одну, а дві збірні Волині, то друга цілком упевнено увійшла б до першої п’ятірки. Отож, маємо гідну зміну, перспективну молодь. Коли відбуватиметься зміна поколінь, молоді стануть лідерами.

– Хто особливо яскраво покращує результати?

– Візьмімо Віктора Шуміка. Він почав зай-матися спортивною ходьбою практично тільки три місяці тому. Має хорошу техніку. Хлопчина вперше поїхав на змагання, це був його перший старт на 10-кілометрівці, і він програв у юніорах третьому місцю всього 14 секунд.

– Маєте хорошу команду нині. Які причини сплеску результатів волинських скороходів?

– Збіглося кілька чинників. Маємо лідерів – Надю Боровську та Івана Банзерука. За ними тягнеться молодь, яка бачить взірець, бачить ставлення лідерів до спорту. Ще є СНУ, наш факультет фізвиховання, вступають сюди все ж кращі, талановиті діти. Тільки подякувати можна університету за це. Третій фактор – оновлений стадіон. Узимку можна було не переривати тренувальний процес, навіть коли був сніг, ми його розчистили – і вперед. Звісно, мушу сказати й про активність школи вищої спортивної майстерності. Новий директор Андрій Авраменко – спортивна людина, сприяє, як може. Так само й управління спорту обласної адміністрації. Важливий чинник – сприяння викладачів. Більшість наших ходоків – студенти. Якби вони ходили на всі пари, успіху не досягли б, бо тренування забирають багато часу. Тому вдячний викладачам, які йдуть назустріч, коригують навчальний процес так, щоб тренувальний не страждав.

Окреме спасибі – Фонду Ігоря Палиці. Ми торік попросили спеціальний пристрій для Івана Банзерука, і Фонд допоміг. Здавалося б, що в ходьбі усе просто – стартував і йдеш. Але так званий «полар» допомагає на тренуваннях коригувати навантаження, темп і ритм ходу. Цього року також вже є плани щодо співпраці з Фондом «Тільки разом». Причому йдеться не просто про фінансові вливання, які «проїдяться», а про закупівлю техніки чи відновлювальних препаратів, тобто засобів, які допоможуть спортсменам поліпшити спортивні результати.

– У лютому ви разом з тренером Миколою Калиткою і нашими провідними скороходами були на зборі в Киргизії. Ця поїздка допомогла підготуватися?

– Збір національної збірної в Киргизії однозначно спрацював. Банзерук і Боровська так потужно могли виконувати навантаження, що решті годі було з ними зрівнятися. З 29 березня до 17 квітня ми знову їдемо в Чолпан-Ата. І цього разу в збірній уже буде п’ятеро волинян, які відібралися в Рим. Там важче тренуватися, бо гірська місцевість, але результат хороший. До слова, я свого часу також тренувався у тих місцинах. Дороги залишилися тими ж, от тільки їхнє покриття набагато якісніше. Турки киргизам дороги зробили.

– П’ять волинських скороходів їдуть на чемпіонат світу до Рима. Чи можемо стовідсотково гарантувати, що всі вони вже майже дістали олімпійську ліцензію в Ріо?

– Банзерук і Боровська нормативи виконали і тепер на чемпіонаті світу їм потрібно тільки бути в трійці кращих серед українців. Олена Шумкіна, Іван Лосєв та Валя Мирончук також мусять бути в трійці кращих і показати хороший результат.

– Чемпіонат світу в Римі буде останнім значним іспитом перед Олімпіадою?

– Так, після нього вже цілеспрямовано готуватимемося до Олімпіади, сподіваюся, у якнайширшому колі волинських спортсменів.

– Чи побачимо всіх найсильніших на нашій «Луцькій десятці» влітку?

– Це залежатиме від планів спортсменів. Усіх сильних навряд чи побачимо, але традиційні змагання, що відбуваються в центрі Луцька вже багато років, від того не втратять видовищності.

Розмовляв Юрій Конкевич
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Спорт Показати IP 19 Березня 2016 21:12
Тренеруе калитка м та калитка с і борисюки а інтервю дае чомусь яловик
до спорту Показати IP 20 Березня 2016 20:37
Хтось тренує і отримує нагороди, славу, а хтось просто дає інтерв'ю і сумки носить!
Знаючий Показати IP 23 Березня 2016 20:27
Про що ви говорите, шановні?! Хто кого тренує? Калитки - Боровську, Банзерука відповідно Яловик. Прошу спочатку розібратись, а тоді висувати свої думки! І ще вам далеко до того хто носить сумки, заздріть!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus