USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92
Mik (галицька миша): Ювiлей. (Сумний з мишачого погляду.)
Сьогоднi 25 грудня 2014 року. Двадцять п'ята роковина деякої полiтичної подiї. Ювiлейна цифра. Ось тiльки вiтати когось... чомусь немає бажання. Адже, вiтають, коли святкують. А святкувати роковину вбивства... не дуже приємно.

Що ж, не святкуємо, але нагадуємо.

Мова - не про Україну, а про iншу державу Схiдної Європи - про Румунiю.

Саме 25 рокiв тому, 25 грудня 1989 року, пiсля короткої вистави, яку назвали "судовим процесом", румунськi вiйськовi стратили (розстрiляли) президента Соцiалiстичної Республiки Румунiї (CРР) Нiколає Чаушеску i його дружину Елене.

Не маю бажання оцiнювати Н.Чаушеску, як полiтика. Певно, були в нього i достоїнства, i ґанджi. Вiн був диктатором - цю тезу важко спростувати. Держава жорстко контролювала всi галузi життя."Секурiтатя" (румунська полiтична полiцiя часiв Н.Чаушеску) викликала в населення набагато сильнiший страх, нiж, навiть, радянське КДБ у громадян СРСР.

Не радувала i економiка. Румуни мали низький життєвий рiвень навiть у порiвняннi з громадянами країн "пiвнiчного флангу Варшавського блоку" - НДР, Польщi, Чехословаччини, Угорщини.

З iншого боку, треба зауважити, що Румунiя напередоднi загибелi Н.Чаушеску не мала зовнiшнього боргу! Рiдкiсне явище для "другорядної", не дуже розвиненої країни! Не було i безробiття.

Повторюю: йдеться не про те, чого було бiльше - "чи гарного, чи поганого". Румунських мишей, якi мимоволi стали свiдками страти подружжя Чаушеску i ще до офiцiйного оголошення повiдомили про цей факт галицьким мишам, цiкавили iншi питання. Зокрема, невже революцiонери, якi захопили владу ще 23-24 грудня, не могли обiйтися без убивства? Чому без убивств скоїли свої "оксамитовi революцiї" iншi схiднi європейцi (чехи, поляки, болгари, угорцi тощо)? I тiльки румуни вiдзначили кiнець комунiстичної влади... трупами.

Хоча б повноцiнну судову процедуру влаштували! Але... не вважили необхiдним дотримуватися норм процесуального законодавства.

Ось вiдмiнилися румуни 25 рокiв тому. Почали нове, вiльне життя з... двох убивств. (Ми, мишi, не визнаємо слiв "страта", "смертна кара". Для нас, коли б'ються двоє i обидва мають зброю - то бiй. Коли той, хто має зброю, вбиває беззбройного - то вбивство, душогубство.)

...Ось такий "ювiлей". Може, хтось i святкує. Тiльки не мишi.

.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
35 рокiв тому (27 грудня 1979 року) вiйська СРСР увiйшли в Афганiстан.
Як i завдяки чому популярний інтернет-ресурс фактично припинив iснування.
Коментарів: 3
Іван Показати IP 25 Грудня 2014 14:42
Ну що за ідіотизм - "галицька миша". Ну візьміть якесь нормальне псевдо, а не таке бридке! Або вже пишіть цікаво і якісно, а не по завданню редакції: аби щось.
Mik (галицька миша) до Іван Показати IP 26 Грудня 2014 11:52
Та це не псевдо! Я насправдi миша! Сiрий пухнастий зврик, зображений на аватарцi. Невже нiколи мишей не бачили? I чому для вас мишi "бридкi"? Щодо завдань редакцiї, я їх нiколи не отримував. Отже, i не виконував. А щодо якостi... Реєструйтеся, ставайте блогером i пишiть! Почитаємо, оцiнимо... Адже, критикувати чужi матерiали завжди легше, нiж писати свої.
Marco Показати IP 1 Квітня 2015 13:31
That kind of thkining shows you're an expert

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus