USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Фільм для своїх і про своїх: режисерка Ірина Цілик завітала до Луцька зі своєю стрічкою «Я і Фелікс»

17 Квітня 2024 12:17
11 квітня в український прокат вийшла стрічка «Я і Фелікс». А ввечері 16 квітня в Луцьку відбулися спеціальний показ фільму та зустріч із його режисеркою Іриною Цілик. «Я і Фелікс» – це повнометражний ігровий дебют авторки.

«Я і Фелікс» розповідає історію дорослішання Тимофія в реаліях 90-х років. У центрі сюжету – його відносини із сім’єю, друзями, першою коханою і колишнім контррозвідником Феліксом, який воював в Афганістані.

Стрічка знята за мотивами книжки «Хто ти такий?» українського письменника та військовослужбовця Артема Чеха.

Для трьох акторів, які зіграли головних героїв, картина стала дебютом у кіно. Тимофія в дитинстві та підлітковому віці зіграли Андрій Чередник (син Ірини Цілик та Артема Чеха) і Владислав Балюк. Роль Фелікса, виконав український письменник Юрій Іздрик. У фільмі також зіграли Володимир Гладкий, Андрій Ісаєнко, Анастасія Карпенко та інші.
«Мене запитали, чого я очікую від Луцька. І я відповіла, що від Луцька очікую всього найкращого. В цьому місті в мене не було жодного невдалого виступу. Коли ми складали список міст для туру, я сказала, що Луцьк – те місто, де люди точно прийдуть. Тому так радісно бачити багато людей у залі. Цей фільм я знімала передусім для української аудиторії. Тому я була дуже здивована, що він відгукується людям з інших країн. Мені здавалося, що це саме для своїх, бо хто, як не українці, може зрозуміти цю стрічку. Зараз я віддаю цю роботу вам», – звернулася до глядачів перед показом режисерка, письменниця Ірина Цілик.

Вона наголосила, що картина знята за мотивами книги «Хто ти такий?» Артема Чеха. Але фільм і роман різні.

«Я завжди кажу, що книжка краща, книжка інша. Якщо ви її не читали, то закликаю вас обов’язково її прочитати. У романі стільки всього. Він багатошаровий. Кожного героя та героїню Чех розкриває з різних сторін у нюансах, деталях. Це дуже крута книжка. І я її дуже люблю… Сценарій ми писали разом із Чехом, тому мені було легко, я відчувала свободу змінювати і не наступати при цьому на якісь авторські рішення. Мушу зізнатися, що в сценарії я додала деякі сцени зі спогадів зі свого дитинства. Наприклад, початок фільму, танець Фелікса. Це мій тато танцював під Pink Floyd, а я маленька за ним спостерігала. Це настільки сильний образ, що я його поцупила. І фінали в книзі та фільмі різні», – наголосила авторка.
Після сеансу була можливість поспілкуватися з режисеркою, зокрема поставити їй кілька запитань.

«Коли кастинг-директорка запитала мене, якого актора бачу в ролі Фелікса, я відповіла: когось такого, як Іздрик. До того, як ми отримали бюджет на знімання фільму, мені потрібно було зняти якесь настроєве відео на конкурс від Держкіно. Не було затверджених акторів, тому я вирішила залучити тих, кого мала в доступі. Це був мій син Андрій. І також запропонувала долучитися своєму приятелю Юрку Іздрику, бо він фактурно мені дуже підходив. Іздрик мене здивував. Його перша реакція: «Як довго я на це чекав». Три дні ми провели на знімальному майданчику. Я спостерігала за тим, як ці двоє спілкувалися, як вони почувалися перед камерою, наскільки вони схильні до імпровізації. На цьому етапі в мене виникла думка: можливо, ось вони – мої герої. Але я не одразу наважилася їх затвердити, тому що працювати з непрофесійними акторами в ігровому кіно – серйозне рішення. Особливо небезпечно поєднувати професійних і непрофесійних акторів, бо часто не зростається… Крім Іздрика, я нікого не розглядала на жодному з етапів. І зрештою не пошкодувала. Він чудово зіграв свою роль. Він за неї отримав «Золоту дзиґу», найважливішу кінопремію в Україні», – розповіла режисерка Ірина Цілик.
Дія роману «Хто ти такий?» відбувається в Черкасах. Своєю чергою фільм «Я і Фелікс» знімали переважно в Києві та трішки в Житомирі.

«Ми мали багато азарту. Насправді дуже цікаво реконструювати світ свого дитинства, згадувати все в деталях… Наприклад, квартиру ми не будували в декорації. Це реальна квартира. Там майже все було таким, як треба», – зауважила авторка.
Фільм отримав спеціальну нагороду 53-го італійського кінофестивалю Giffoni в категорії Generator +16 (The CGS AWARD).

«Виявилося, що це глядацька нагорода. Обирало не професійне журі, а 600 італійських підлітків. І для мене це було дуже дивно. Де ми, а де сучасні італійські підлітки? Нещодавно я повернулася з туру в США, де показувала фільм у восьми різних університетах. Аудиторія скрізь була різна. Одна дівчина сказала: «Я виросла в провінційному Массачусетсі й ніколи не подумала би, що з українцями мого віку в нас так багато спільного». Це дуже дивно. Мабуть, є якісь універсальні мотиви. Зрештою, якщо говорити про американське суспільство, то тема ветеранів війни, які повертаються в мирне життя, їм дуже близька… Іноді збіги були просто супер. Один американець сказав, що слухав ту саму музику, що й підліток Тимофій», – звернула увагу Ірина Цілик.
Вона додала, що фільм «Я і Фелікс» отримав переважно позитивні відгуки глядачів.

«Люди бачать там стільки всього, що я закладала не до кінця свідомо. Людина це помітила, на цьому закцентувала… Мені дуже хотілося не занадто сильно глядачів кинути в яму. Мені самій останнім часом дуже важко дивитися ті фільми, після яких жити не хочеться. І тому я намагалася зберегти якийсь баланс, пройти між крапельками, щоб з одного боку була можливість трохи посміятися, а з іншого – багато чого відрефлексувати. Насправді, це не веселі часи. І я дуже намагалася не романтизувати їх. Я не ностальгую за 90-ми. Звісно, я хотіла відтворити цей світ в усіх деталях, нюансах, запахах. Мабуть, я хотіла з вами поговорити і разом позгадувати, як це було», – наголосила режисерка.

Насамкінець авторка поділилася, що зараз працює над новим проєктом. Це буде повнометражний анімаційний документальний фільм.

«Я знову зайшла на нову територію. Люди жартують, що мені подобається буди дебютанткою. Я хочу намалювати якісь речі, які реально відбулися. Зараз якраз стартую, але це буде дуже довго. Сподіваюся, колись покажу вам цей фільм», – відзначила Ірина Цілик.
Стрічка «Я і Фелікс» виробництва кінопродакшену ForeFilms. Продюсери – Володимир та Анна Яценки. Дистриб’ютором фільму в Україні – компанія «Кіноманія».

Світова прем’єра «Я і Фелікс» відбулася на 38-му Варшавському міжнародному кінофестивалі, а перший український показ – у межах Київського тижня критики у 2022 році.

Окрім нагороди кінофестивалю Giffoni, фільм Ірини Цілик отримав спеціальну відзнаку FILMFEST HAMBURG від КМКФ «Молодість» і відзнаку в конкурсі ігрового кіно Ukraina Festiwal Filmowy у Варшаві.

Співорганізатори спеціального показу фільму «Я і Фелікс» у Луцьку – проєкт «Фронтера» та ГО «Алгоритм дій».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus