USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

«НЕЗАБУТНІ»: у луцькому виші віддали шану дисидентові, політв'язню та колишньому викладачеві Валентину Морозу

17 Квітня 2024 15:18
У Волинському національному університеті імені Лесі Українки відбулося академічне зібрання в межах проєкту «НЕЗАБУТНІ» на пошану світлої пам’яті українського історика, політв’язня, одного із найрадикальніших представників дисидентського руху в УРСР, викладача Луцького педагогічного інституту, уродженця волинського села Холонів, Почесного громадянина Волині Валентина Мороза.

Про це повідомляє пресслужба вишу.

На дійство зібралися викладачі ЗВО, студенти факультету філології та журналістики, факультету історії, політології та національної безпеки і юридичного факультету, а також люди, які знали та спілкувалися з Валентином Яковичем.
Модератором заходу стала завідувач кафедри історії та культури української мови, професор Світлана Богдан.
Символічно, що дійство, присвячене пам’яті Валентина Яковича, відбулося 16 квітня – в день, коли він відійшов у Вічність. Народився ж видатний волинянин й українець 15 квітня.

Читати ще: ВНУ підписав угоду про співпрацю з департаментом Волинської ОВА

«І поміж тим 15 і 16 квітня вміщується цілісінький огром життя людини, для якої три основні іпостасі були вектором її життя. Ці слова завжди асоціативно пов’язані з його іменем – Україна, нація і мова. Він писав: «Україна – і є символ моєї віри. Символ моєї віри – Шевченків «Заповіт»: «Свою Україну любіть, любіть її во врем’я люте». «Нація, – писав він, – це найсвятіше. Мій народ – окраса землі, мій народ – з Божого лука, він – богообраний. Так говорить моє серце. Розум мій каже, що всі народи рівновеликі, але у кожного з нас кожен народ – особливий». Власне тому він пояснює, що «Бог для того й створив землю круглою, щоб кожен міг вважати свою країну центром планети, щоб кожен стояв на найвищій вершині, відчув себе велетнем, Богу рівним. Тільки так виростають повноцінні люди і повноцінні нації», – сказала на початку дійства Світлана Калениківна, процитувавши Валентина Мороза.
Модераторка заходу зазначила, що спільний проєкт кафедри історії та культури української мови і Наукового товариства студентів та аспірантів ВНУ імені Лесі Українки «НЕЗАБУТНІ» дозволяє видатним людям, які відійшли у Вічність, своїм словом і духом додавати кожному наснаги.

Присутні переглянули відео, на якому Валентин Мороз стисло розповів про свій життєвий шлях, арешти, повернення в Україну у 90-х. Представники наукового товариства факультету історії, політології та національної безпеки також поділилися з присутніми короткими розповідями про життя відомого дисидента та політв’язня.
Читати ще: Здивували креативом: другокурсники волинського вишу стилізували портрети викладачів

Світлана Богдан зауважила, що передумовою другого арешту Валентина Мороза стало написання праці «Мойсей і Датан», яка є основою бачення автора понять «нація», «національний патріотизм», «національна ідентичність». У праці йдеться про те, що патріотизм буває винятково національний, а не інтернаціональний. Саме в цій праці Валентин Якович передбачав поглинення росією білорусі, оскільки та не тримається національних основ, а вважає себе часткою імперії.
Також своїми думками та спогадами про Валентина Мороза поділилася Олеся Ковальчук – заслужений вчитель України, громадська діячка, дисидентка, а 1964 року – студентка, очільниця Наукового товариства студентів та аспірантів.
«Дуже приємно бачити просвітлені жагою знань очі. Зароджується біла заздрість, коли бачиш, як добре бути українським студентом сьогодні. Радянські ж студенти були підневільниками марксизму-ленінізму», – сказала Олеся Григорівна на початку виступу і додала, що у постсталінські часи всі сподівалися та чекали категоричних змін у національному питанні. На такому ґрунті й гуртувалися інакодумці, дисиденти, до яких входили й викладачі та студенти Луцького педінституту.

За спогадами Олесі Ковальчук, Валентин Мороз щиро вірив, що імперія впаде і постане незалежна Україна.

«Він настільки був переконаний, твердий у своїй акцентації, ерудований, освічений, що йому не можна було не вірити. Довіра була безмежна», – пригадала колишня студентка.
Також Олеся Ковальчук розповіла про тортури, які терпіли політичні в’язні радянського режиму, і додала, що завдяки дивовижній силі волі, властивій Валентинові Морозу, він вистояв, пройшов через муки таборів і продовжив свою працю.

«Коли він востаннє приїжджав до Луцька, то вже ледве переставляв ноги, але коли дійшов до столу, почав свою лекцію на одному подиху. Це був чіткий виклад думок, переконань, віри в майбутнє України з посиланнями на факти, цифри. Дивовижна стійкість і незламність», – підсумувала Олеся Григорівна.
Опісля студенти-філологи озвучили присутнім цитати з творів Валентина Мороза, адже автор пізнається у його творах і, як зазначила Світлана Богдан, кожен українець повинен прочитати «Серед снігів», «Мойсей і Датан», «Замість останнього слова», «Хроніку опору», «Репортаж із заповідника Берії».
Також під час заходу пригадали про поетичний талант Валентина Яковича та прослухали його твори у виконанні студентів.

На завершення дійства слово мав викладач факультету історії, політології та національної безпеки Тарас Літковець. Він підкреслив жертовність і героїзм Валентина Мороза й інших дисидентів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus