USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Чи корисно пірнати в ополонку на Водохреще? Лікар розповів про ризики

17 Січня 2021 22:37
Водохреще – одне з найбільших свят, яке відзначають в Україні. 19 січня також святкують Богоявлення, з цим святом пов’язують хрещення Ісуса Христа в річці Йордані. У цей день християни східного обряду пірнають у воду і вірять, що вона дасть позитивну енергію та сили на увесь рік.

Журналісти ТСН поцікавилися у лікаря, чи корисне таке занурювання для організму людини, чи може січневе купання бути небезпечним і кому від нього варто відмовитись.

«Якщо людина вже звикла до того і регулярно займається обливанням холодною водою, то у неї не виникне якихось проблем, навіть якщо вона має якісь супутні захворювання. А люди, які не звикли до цього, не адаптовані, не треновані, а надто, особливо, мають проблеми із серцево-судинною системою, для них це загрозливо», – розповів лікар Рівненьскої обласної дитячої лікарні Павло Сільковський.

Медик каже, що у людей, які мають проблеми з серцем і судинами, може різко піднятися або впасти артеріальний тиск.

Читати ще: Чи можна пірнати в ополонку на Водохреще перехворілим на COVID-19. Пояснення лікаря

«Якихось таких заборон ніби немає, хочуть, то собі пірнають, застудитися можуть, але фатальних наслідків ніби не повинно бути, окрім тих, хто має проблеми із серцево-судинною системою. Просто це такий стресовий фактор і відчуття різкого холоду, може призвести до підвищення, або ж різкого падіння артеріального тиску. Якщо людина має проблеми з коронарними судинами, то може вхопити спазм судин, що загрожує напад стенокардії, тобто такі моменти можуть бути», – зазначив лікар.

За словами Павла Сільковського, швидке занурювання в ополонку не загрожує обмороженням.

«В принципі, коли людина заходить у воду, то цей холод не проходить наскрізь швидко, тобто за цей час, що людина зайшла і вийшла, охолоджується тільки шкіра і, можливо, підшкірна жирова клітковина, але внутрішні органи, зокрема легені, не піддаються переохолодженню. Якби людина залізла і просиділа хвилин 10 – це інша справа, а так, оскільки все практично триває хвилину, то там немає такого переохолодження», – каже медик.

Як підготуватися до пірнання і чи воно корисне?

«Просто психологічно людині легше, якщо вона перед цим хоча б обливається холодною водою. Від ранкового обливання водою є певні позитивні моменти, та водночас воно має низку негативних моментів. Для якихось окремих людей воно може бути рекомендованим, але загалом, якщо всі 100% почнуть обливатись – сказати, що від цього рівень здоров’я нації зросте, ми не можемо», – додав лікар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 18 Січня 2021 08:05
Не розумію пропагування цих мокшанських традицій. Ніхто з ваших предків не пірнав в ополонку на Хрещення. Старалися не прати, не мити підлогу принаймні тиждень після освячення води.
Лучанин до Анонім Показати IP 18 Січня 2021 10:26
"Старалися не прати, не мити підлогу принаймні тиждень після освячення води. " - а це пропагування примітивних забобонів, які ніякого відношення до суті свята не мають...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus