USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

18 жовтня: свята, події, факти. Україна увійшла до Ради Європи, День жіночого щастя та День без бороди

18 Жовтня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день менопаузи, Європейський день боротьби проти торгівлі людьми, Європейський день паперового пакета, Міжнародний день жіночого щастя та День без бороди.

В Україні – День працівників харчової промисловості, у США – День Аляски, День шоколадного кексу, День без бороди, в Польщі – День листоноші, у Франції – Фестиваль каштана, в Аргентині – День матері, в Азербайджані – День незалежності, на Мальдівах – національне свято, у Великобританії – День Рогатого Бога Британії, в Німеччині – Свято врожаю «Кірмес», у Канаді – День особистостей, у Чилі – День прапора, в Замбії – День молитви, у Сенегалі – День паломництва в Тубу, у Хорватії – День краватки,

Православна церква 18 жовтня вшановує пам’ять святої мучениці Харитини.

Іменини за православним календарем святкують Олексій, Петро, Григорій, Філарет та Матвій.

Цього дня народилися французький філософ Анрі Бергсон, німецький актор театру та кіно Клаус Кінскі, американська тенісистка чеського походження Мартіна Навратілова, українська оперна співачка-сопрано Марія (Сокіл (Рудницька), американський і бельгійський актор, сценарист і кінорежисер Жан Клод Ван Дам, єврейський письменник, один з лідерів сіоністського руху Володимир Жаботинський, українська легкоатлетка Олеся Повх, німецький письменник Генріх Фон Клейст, індійська актриса Фріда Пінто.

Події

1386 – відкриття університету Гайдельберга, найстарішого університету Німеччини.

1672 – підписали Бучацький мирний договір між Річчю Посполитою та Османською Імперією. Внаслідок його підписання Польща відмовилася від претензій на Правобережну Україну.

1851 – у Лондоні вперше виходить друком роман Германа Мелвілла «Мобі Дік».

1867 – Сполучені Штати Америки отримали у володіння Аляску, сплативши Російській імперії 7,2 мільйона доларів. Цей день щороку святкують у штаті як День Аляски.

1896 – в той час популярної у США газеті «Нью-Йорк Джорнел» з’явилися перші комікси.

1918 - у Львові під час зборів українських депутатів австрійської Державної Ради і членів Палати Панів, українських членів галицького і буковинського сеймів було утворено Українську Національну Раду, яка очолила український національний рух в Австро-Угорській імперії.

1927 - у Великій Британії заснували радіомовну (згодом також телевізійну) компанію BBC.

1963 – був здійснений перший в історії політ кішки у космос. Чорно-біла Фелісетт є єдиним представником її виду, чий політ в космос достовірно підтверджений. Запуск кішки здійснив 18 жовтня 1963 року французький Навчальний і Науково-дослідний центр авіаційної медицини (CERMA).

1991 – Азербайджан проголошує незалежність від СРСР.

1994 – Верховна Рада України скасувала заборону Компартії.

1995 – Україна офіційно увійшла до Ради Європи – міжнародної організації, яка сприяє співробітництву між усіма країнами Європи в області стандартів права, прав людини, демократичного розвитку, законності та культурної взаємодії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus