USD 39.70 39.94
  • USD 39.70 39.94
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Бій за кілька годин до ротації: як луцький «кіборг» вивів своїх

26 Лютого 2015 11:15
Останній бій за кілька хвилин до ротації для капітана «Гріна» та його десантно-штурмового взводу видався дуже складним. Про те, як капітан вивів своїх під залпами танків - у матеріалі видання Вісник і К.

– Ворожий танк підійшов на відстань 450 метрів і спокійно вистріляв по нас весь боєкомплект, – пригадує події середини січня кіборг «Грін». – Потім вернувся додому, заправився і ще раз майже з тієї ж точки відпрацював по нам новий боєкомплект. Я викликав артилерію, щоб терміново «відповіли» по танку. Але вона тоді підвела. Від танкової атаки завалилась частина башти. Мене тоді контузило – привалило металевими дверима і зверху насипало ще з метр бетонного щебеню. Скільки пролежав без свідомості, не знаю, але недовго. Коли прийшов до тями, хлопці мене вже відкопували, а танк продовжував обстріл. Мене підперли до стіни. З рота юшить кров. Спочатку подумав, що пробиті легені, виявилось – дуже сильно прокусив язик. Голова від пекельного болю розривалася. Щоб хоч трохи прояснилось, бився головою в касці об стіну. Пальці на руках відморожені, бо постійно тримав дві рації для зв’язку з батальйоном і внутрішнім.

Атаку бронетехніки підтримувала зенітна установка сепаратистів. Цей пекельний бій 13 січня був за кілька годин до ротації. А найдовше українські позиції атакували в перший день нового року – з восьмої вечора до півночі. За башту тримались мертвою хваткою заради головного – це ідеальна позиція для корегувальника артилерійського вогню. Коли він там був і про це дізнавались сепаратисти – відразу починали артобстріл, тому перемир’я кіборг називає умовним.

Взвод заїжджав на територію аеропорту 23 грудня з боку Пісок. Тоді була домовленість між сторонами, і вантажівку з українськими військовими на контрольному посту «шманали» бойовики. Вони не пропустили крупнокаліберний кулемет ДШК з 15 коробками бронебійних куль та кількома ящиками набоїв, автоматичний гранатомет і гранати до нього. Але перемир’я закінчилось дуже швидко. Кіборги встигли від’їхати від блокпоста лише кілька сотень метрів, як сепаратисти вистрілили по вантажівці з ручного гранатомета. «Грін» наче загіпнотизований дивився, як ракета наздоганяє автомобіль. Раптовий порив вітру змінив траєкторію снаряда, і він вибухнув за десяток метрів від машини. До дев’ятого січня сепаратисти рідко використовували артилерію. Але згодом наче хотіли надолужити, і накривали аеропорт мінами, снарядами і «Градами». В один з днів сепаратисти при обстрілі використали невідому, але дуже потужну зброю. Вибухова хвиля від снаряда, який розірвався метрів за 400, підкинула лежачих кіборгів на півметра.

Десантно-штурмовий взвод, яким керував «Грін», захищав другий поверх башти аеродрому. Підхід з трьох боків був замінований. На підконтрольній території, яка колись була кількома невеличкими кімнатами, було чистіше, ніж у багатьох офісах – усе сміття одразу трамбувалось разом зі снігом у мішки і ставало барикадами. Кожна дія коректувалась інстинктом самозбереження. Їли раз в день. Їжі вистачало, але у випадку поранення значно серйозніші ускладнення, якщо шлунок і кишечник повні. Спали тоді, коли вже не могли триматись на ногах. Де падали, там і було «ліжко», але обов’язково за монолітним укриттям. Щоб роздобути дрова для «буржуйки», зав’язували відволікаючий бій. Поки одні починали стрільбу з одного краю башти, інші швидесенько розміновували власні розтяжки з другого боку, спускались на перший поверх і з якогось офісного кабінету тягнули стіл чи шафу.

Вадим Ваврищук отримав позивний «Грін» (англійською означає «зелений»), бо в минулому 12 років відслужив у прикордонних військах. Він – кадровий офіцер. Закінчив Академію прикордонних військ у Хмельницькому. Після служби десять літ був цивільним. Третього березня цього року о 9-й ранку він вже був у військкоматі, бо зрозумів, що із «зеленими чоловічками» повинні воювати професіонали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «КІБОРГ» З ЛУЦЬКА - ПРО ВІЙНУ ЗА ЖИТТЯ В ДОНЕЦЬКОМУ АЕРОПОРТУ

У взводі було 15 десантників і 6 піхотинців. Серед них два брати з Тернопільщини – Богдан і Ярослав. Старший останніх вісім років жив у Іспанії. Молодший 15 років тому виїхав до Італії. У важкий для країни час вони обоє повернулися на Батьківщину і пішли на фронт. Підсилював взвод ще один справжній легіонер. Микола вільно розмовляв французькою, іспанською і німецькою, але був небалакучим, коли мова заходила про особисте життя. Хлопці тільки знали, що він залишив жінку-іспанку, двох дітей і віллу в середземноморській країні. А з його військових навиків і окремих фраз ще й здогадувались, що чоловік вийшов на пенсію з «Французького легіону», і не виключено, що з офіцерським званням. Донецький аеропорт він захищав з погонами старшини. А кіборг зі Львова з позивним «Проблема» у короткі хвилини затишшя піднімав настрій телефонними розіграшами. Він телефонував за номерами екстрених служб і з галицьким акцентом повідомляв, що на вулиці ходять озброєні представники ДНР і стріляють, а поряд газові труби, і вже чути запах газу. На запитання: «Где это происходит?» – незворушно відповідав: «Донецький аеропорт».

Для «Гріна» дуже важливо, що за три тижні оборони аеропорту у його взводі не було жодного «двохсотого».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus