USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Із Луцька до Польщі намагались незаконно переслати цінні старовинні монети

12 Січня 2023 18:59
Київська митниця запобігла незаконному вивезенню до Польщі цінних старовинних монет, чотири з яких визнано культурною та історичною цінністю, а решта мають історичну цінність.

Дев’ять монет часів Речі Посполитої, сім монет часів Королівства Польського, Великого Князівства Литовського, Королівства Прусія, а також дві монети часів Російської імперії, виготовлених для Польщі, виявили у міжнародному поштовому відправленні, повідомляє пресслужба митниці.

Серед виявлених монети «гріш», «півторак», «потрійний крейцер», «солід», «2 гроша», а також «півгроші», «подвійні денарії» та «злоті».

Відомо, що монети до Польщі відправив адресант з Луцька.

Згідно з висновком фахівців Національного музею історії України, «денарій» Ядвіга Анжуйська 1384-1386 року, «півгріш» Сигізмунд І Старий 1523 року, «потрійний крейцер» Сигізмунд ІІІ Ваза 1616 року та «солід» Ян ІІ Казимір 1652 року – мають культурну та історичну цінність.

Усі інші монети мають історичну цінність, як зразки грошового обігу, що перебували у вжитку і вийшли з обігу.

Без відповідного свідоцтва Міністерства культури України вивезення історичних та культурних цінностей через митний кордон заборонено.

Оскільки цього документу митникам надано не було, стосовно відправника Київською митницею складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Монети вилучено.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ВАСЯ Показати IP 13 Червня 2023 05:25
МОНЕТИ ЗНАЙШЛИ , А МІЛЬЙОНИ " ЧЕСНО ЗАРОБЛЕНИХ " ДОЛАРІВ КОЛИ ВИВОЗЯТЬ ЧЕРЕЗ КОРДОН В ЧЕМОДАНАХ , --- ЧОМУСЬ НІХНО НЕ ЗНАХОДИТЬ . В ДОЛІ ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus