USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.72 9.90

На Волині у підлітка підтвердили гепатит А

23 Листопада 2022 13:29
У Волинській області новий випадок гострого вірусного гепатиту А – захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг.

Як повідомили у ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ», у Луцькій громаді з підозрою на хворобу до медичного закладу поступив підліток 2008 р.н. Хлопець скаржився на високу температуру, біль у животі та нудоту. Медичні працівники виявили пожовтіння склер очей та шкіри, потемніння сечі.

Проведене лабораторне дослідження підтвердило наявність вірусу гепатиту А. З метою недопущення поширення вірусного захворювання серед контактних в сім’ї та по місцю проживання, працівниками Луцького районного відділу ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» проведено епідеміологічне розслідування випадку та здійснено низку протиепідемічних заходів.

Загалом у Волинській області продовжується тенденція до росту захворюваності вірусним гепатитом А.

Це також пов’язано з періодичним епідемічним підйомом, котрий припадає на 2022-2023 роки. За 10 місяців в області на вірусний гепатит А захворіло 39 осіб (за аналогічний період 2021 року – 6). Захворювання реєструвались в Горохівській, Луцькій, Рівненській, Головненській, Вишнівській, Турійська та Ковельській ТГ).

Основним шляхом інфікування є фекально-оральний:

- через вживання забрудненої води або їжі, що можуть містити фекалії інфікованих людей;

- через недотримання особистої гігієни;

- у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Найбільш розповсюджені симптоми вірусного гепатиту A: виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність, підвищення температури тіла, втрата апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі (до кольору пива), жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) – буває у 70% дорослих людей.

Ефективним захистом від вірусу гепатиту А є вакцинація. Також вона рекомендована для контактних осіб. В Україні щеплення від ВГА не є обов’язковими, але їх можна зробити власним коштом.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки перед вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.

Пийте лише кип’ячену воду з невідомих або сумнівних джерел: кип’ятити слід не менше 10 хв.

Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед вживанням.

Не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus