USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.72 9.85

Скандал із землями громади на Волині: сільська голова розповіла що, кому і як виділяли

16 Грудня 2020 12:38
У територіальній громаді на Волині – скандал із розподілом землі. Утім, кандидатка на посаду старости Жидичинської територіальної громади Галина Матвіюк переконує депутатів Луцької міської ради, що землі роздавали шляхом жеребкування, не розділяючи людей на своїх і чужих. Вона запевняє, що великі за площею наділи за умови затвердження її кандидатури на посаду очільниці громади віддасть у місто Луцьк з перспективою подальшого розвитку.

Про те, як і кому ділили землі громади, вона розповіла сьогодні, 16 грудня, під час засідання комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів.

Зі слів сільської голови, скандал із розподілом земель виник через постійні скарги і «підливання олії у вогонь» опозиційними депутатами.

«Я у боротьбі з цією опозицією жила три роки. Але люди були зацікавлені лише амбітними інтересами щодо моєї особистої персони, і їх не цікавило, що за нами стоїть громада. Позитивних відгуків було багато, бо те, що було зроблено можна побачити», – каже Галина Матвіюк.

З її слів, свого часу було зроблено розподіл двох детальних планів щодо житлової забудови: один план на 14 ділянок у селі Небіжка з ініціативи учасників АТО, а інший – на 62 діляннки у селі Клепачів.

«За сприянням ЗМІ та усіх резонансів на ці земельні ділянки надійшло 347 заяв. Тож ми провели розподіл землі для індивідуальної забудови шляхом жеребкування. Претензій не надходило ні від кого. У тому числі від учасників АТО зауважень та скарг теж немає, тому що вони були присутні під час тих скандальних сесій. Ми за своєї каденції забезпечили землею майже всіх місцевих учасників АТО – під садівництво, особисте сільське господарство та забудову. Ми не розділяємо учасників АТО на своїх і чужих, тому землю отримали і учасники АТО з міста Луцька», – каже посадовиця.

Вона розповіла, що близько 108 ділянок на території громади отримали лише учасники АТО.

Водночас, зі слів Галини Матвіюк, у селах є й молоді сім’ї та пільгові категорії населення. Тому вона як чинна на той час очільниця громади нібито була зацікавлена, щоб дати декілька соток під особисте сільське господарство з подальшою перспективою зміни цільового призначення під будівництво.

«А щодо решти земельних ділянок, які мають великі площі, то ми зробили все, щоб вони не попали в руки опозиціонерів, оскільки через тих же учасників АТО були спроби прихопити в одні руки по 2 гектари землі. А я заблокувала цей процес. Я розумію, що громада, яка влилася в Луцьк, має мати розвиток. І ці ділянки передадуться в місто з перспективою подальшого розвитку для громади», – каже сільська голова Жидичина.

З її слів, масовий розподіл земельних ділянок відбувся перед виборами, 25 жовтня 2020 року під час однієї із сесій.

«Ми з депутатами хотіли встигнути роздати землі до виборів, так. Але я попереджала людей, що їм доведеться йти до міської ради на затвердження, а в міській раді жорсткі вимоги, які, якщо не виконати, то й землі не буде. Бо надання дозволу не передбачає права власності», – резюмувала вона.

Нагадаємо, 4 гектари землі у масиві «Мачули», що у селі Кульчин Ківерцівського району, депутати Жидичинської ОТГ на попередній сесії розподілили на вісьмох людей. У червні 2020 року місцеві жителі та учасники АТО, які проти такого розподілу, прийшли на сесію сільської ради.

До слова, 13 травня Уряд затвердив план територій Волині. До Луцька увійшли 10 громад, серед них і Жидичинська ОТГ, до складу якої входять села Жидичин, Кульчин, Липляни, Озерце, Клепачів та Небіжка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Депутат Показати IP 16 Грудня 2020 13:29
Порядна людина, відповідальна посадовець
лохторот до Депутат Показати IP 16 Грудня 2020 16:26
ти той депутат, що собі земельки вділив?
Клава Показати IP 16 Грудня 2020 13:30
ще хотілося б почути про досвід в земельних питаннях екс-голови Підгайців та ексрайпрокурора Троца..
Підгайці Показати IP 16 Грудня 2020 13:47
хотілося б, але не почуєте...
Валєра Шевчук Показати IP 16 Грудня 2020 13:55
Шкода, що мені не дали був депутатом, три заяви написав
Молодий Кульчинець Показати IP 16 Грудня 2020 14:13
Розсмішила фраза '' зацікавлена, щоб дати декілька соток молодим сім'ям '' , кормлять обіцянками вже 2 роки . А потім виникає питання " Чому молоді люди не живуть в селах та виїжають ? Тому що не дають тут жити , говорячи прямим текстом , що депутати будуть пхати палки в колеса і в наглу натякають на корупційні дії . В одному з недавніх інтерв'ю , взятих доречі у пані сільської голови на СКАНДАЛЬНІЙ сесії ( доречі в новинах тільки й чути постійно про скандали скандали скандали в Жидичинській ср ) вона сказала , що " чому я маю давати землі людям які не приймають участь у житті села , сидять на дивані та пишуть різне у соціальних мережах " . Відповідаю пані голово , тому що це ваша РОБОТА , якщо ви не знаєте то відповідно до вимог Земельного кодексу України КОЖЕН громадянин має право отримати у власність земельні ділянки шляхом їх безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності (п. б ч. 1 ст. 81 Земельного Кодексу України). Підставою для відмови у погодженні проекту землеустрою може бути ЛИШЕ невідповідність положень проекту землеустрою вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, документації із землеустрою або містобудівній документації (ч. 5-7 ст. 186-1 ЗКУ ) але ніяк не особистий вибір сільської голови та депутатів , якщо їх можна так назвати .
Багатодітна мама до Молодий Кульчинець Показати IP 16 Грудня 2020 19:34
Не знаю яка стаття і який пункт,земельний кодекс не вивчала . Проте безкоштовну ділянку отримала.
Грицюк Надія Показати IP 16 Грудня 2020 14:19
Матвіюк Галина порядна людина і достойна бути старостою Жидичинського округу на всі сто відсотків, якби були вибори на голову Жидичина я впевнена що вана б перемогла, людина яка всіх вислухає і допоможе. Землі роздавали людям, які того потребували, а всім доброю не може бути, особливо тій опозиції, яку створили депутати які в громаді не те що гривнею, а й хвилиною свого вільного часу не пожертвували на благо і розквіт своєї громади. Надіюсь бачити на цій посаді тільки Галину Валентинівну, а якщо ні то і громада може піти в опозицію до влади міста Луцька....
Грицюк Антон до Грицюк Надія Показати IP 16 Грудня 2020 16:28
хіба в опозицію хдорового глузду
байден Показати IP 16 Грудня 2020 15:01
все йде до того що Америка вистоїть без Трампа,А чи вистоїть Жидичинська громада без Матвіюк?
Житель Кульчина Показати IP 16 Грудня 2020 16:38
Матвіюк Галина -хороша людина, мудрий керівник, переживає та дбає за наше ОТГ.
Житель села Кульчин Показати IP 16 Грудня 2020 17:00
Жителі нашої громади вбачають Галину Матвіюк -як старосту нашої громади, розумну та порядну. Вона знає наші проблеми. Де, що, і в якому селі потрібно зробити? А скільки вже зроблено? Доріг по всій ОТГ, скільки вкладено у школи, медицину, культуру? Це за неповні три роки.Чи це вже забуто? Бачимо тільки негатив, така наша людська свідомість, нажаль.....
лучанка Показати IP 16 Грудня 2020 17:09
погортайтe дeклараціі своіх дeпутатів районних, гeктарами зeмлі по всьому району в кожного, жлобьe
Житель села Кульчин Показати IP 16 Грудня 2020 17:25
Жителі нашої громади вбачають Галину Матвіюк - як старосту нашого округу, розумну та порядну. Вона знає наші проблеми. Що, як і де потрібно зробити? А скільки вже зроблено по всій ОТГ? Дороги, школи, медицина, культура. І це все за неповні три роки. Скільки зроблено та реалізовано проектів? Ми бачимо тільки негатив, така наша людська свідомість, нажаль.....
Багатодітна мама Показати IP 16 Грудня 2020 18:02
Я можу тільки подякувати Галині Матвіюк і депутатам цього скликання за отриману безкоштовну ділянку яку просила майже 30 років. За три останніх років дали простим людям безкоштовні ділянки а не за космічні благодійні внесків. Прислухались до думок громади.
Землевпорядник Показати IP 17 Грудня 2020 10:21
На тому ж урочищі "мачули" роздала ділянки цікавим людям, а саме мати прокурора, і т.п. А коли звернення надходило від того ж учасника АТО на цю ділянку, навіть на сесії не розглядали заяви, порушуючи закон. Можливо і краще що земля відходить у Луцьк.
Tracking center Показати IP 17 Грудня 2020 13:12
Дуже дивно , що декілька різних коментарів про розхвалювання голови СР написані з однієї IP адреси 194.44.45.188 під різними іменами : Грицюк Надія (депутат виборчого округу #22) Багатодітна мама Житель Кульчина
Багатодітна мама до Tracking center Показати IP 17 Грудня 2020 15:27
На українській мові напишіть який центр. І адресу.
Грицюк Надія до Tracking center Показати IP 17 Грудня 2020 17:30
Так я була депутатом, підписалась своїм ім’ям, а не як всі, я з Клепачева і вбачаю на посаді тільки Валентинівну і не вводьте людей в оману бо до інших дописів не маю відношення...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus