USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.65 39.85
  • PLN 9.72 9.90

У Луцьку відбудеться вечір пам’яті художника Володимира Жупанюка

1 Березня 2024 06:46
7 березня о 16.00 годині у Луцьку в Художньому музеї відбудеться вечір пам’яті художника Володимира Жупанюка (1947 – 2023) у рамках виставкового проєкту «Скарбниця. Художнє життя Луцька другої половини ХХ – початку ХХІ століть».

Під час заходу буде представлено міні-виставку творів Володимира Григоровича із колекції родини, прозвучать фахові коментарі творчого доробку мистця, спогади рідних та друзів, повідомили у Волинському краєзнавчому музеї.

Володимир Жупанюк народився 8 березня 1947 року в селі Вовковиї Млинівського району Рівненської області. Навчався у Рівному та Чернівцях (Чернівецький філіал Київського торговельно-економічному університету). Кілька років працював за фахом.

У 1976 році приїхав до Луцька. Працював у художньо-оформлювальному комбінаті. Почав працювати творчо.

Перша персональна виставка Володимира Жупанюка відбулася у 1985 році в Літературно-меморіальному музеї-садибі Лесі Українки у Колодяжному. У цьому ж році він закінчив оформлення експозиції Волинського краєзнавчого музею, над виконанням якого працював у команді з іншими художниками.

Наступні персональні виставки відбулись у 1991, 1993, 1998 роках. У 2005 році у Художньому музеї (відділі ВКМ) було презентовано спільний проект «Володимир та Ярослав Жупанюки: діалог поколінь», який став своєрідним відображенням його творчих уподобань та здобутків.

Продовженням спільної виставкової діяльності батька та сина стали експозиції під назвою «Родині традиції» у Арт-галереї ЦУМу (в рамках програми «Культура і духовність» Фонду «Тільки разом», 2017) та виставковий проєкт «Скарби нації» у 2021-му в Арт-галереї «Луцьк».

У 2013 році Володимир Жупанюк став лауреатом Волинської обласної мистецької премії імені Йова Кондзелевича.

За роки творчої діяльності Володимир Жупанюк створив достоту великий мистецький доробок. Його твори зберігаються у приватних колекціях Луцька, Києва, Одеси, Львова, Дубно, Рівне та за кордоном. Дві роботи художника – «Старе місто при заході сонця» (1984) та «Золотистий ранок. Вид на костел у Луцьку» (2005) – доповнюють колекцію волинського малярства другої половини ХХ – початку ХХІ ст. ст. у фондових запасниках Волинського краєзнавчого музею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus