USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Україна – у топ-5 місць, де може розпочатись Третя світова війна

23 Грудня 2018 19:44
Світ уникав війни між великими державами з 1945 року, при тому, що Сполучені Штати і Радянський Союз були на межі під час «холодної війни». У перші два десятиліття після падіння Берлінської стіни війна за велику державу здавалася практично неймовірною. Сьогодні, коли міць Китаю все ще зростає, Росія геть відмовилася дотримуватися міжнародного порядку, конфлікт великих держав повертається на порядок денний, вважають журналісти з The National Interest.

Так, автор статті, професор в Військовому коледжі армії США Роберт Ферлі, виділив п’ять точок, в яких в 2019 році існує ризик початку Третьої світової війни, передає 24 канал.

Україна

За словами Ферлі, світ згадав про Україну, коли інцидент під час переходу в Азовське море привів до стрілянини, тарану і затримання 24 членів екіпажів українських катерів.

«Спровоковане Росією або Україною (і обидва уряди, мабуть, зіграли певну роль) перехоплення знову викликало напруженість в кризі, що тліє останні пару років. Оголошення воєнного стану українським урядом передбачало можливість хвилювань в Україні», – пише Роберт Ферлі.

Зазначається, з огляду на те, що зберігається напруженість у відносинах між Росією і Сполученими Штатами, навіть невеликий зсув може поставити під загрозу нелегкий баланс, який тримався протягом останніх кількох років, що може привести до хаосу в Східній Європі.


Конфлікт в Азовському морі

Південно-Китайське море

З точки зору автора статті, Південно-Китайське море стало причиною зростаючого торгового зіткнення між США і Китаєм. Наразі цей конфлікт відбувається в основному в обмінах гарячою риторикою, тарифами і різними іншими торговими санкціями.

Сполучені Штати і Канада недавно загострили конфлікт, заарештувавши керівника китайської технологічної фірми Huawei, що призвело до контр-кроків з боку Китаю щодо громадян Канади і американських фірм.

Якщо Китай і Сполучені Штати прийдуть до висновку, що їх торгові відносини (які послужили основою для глобального економічного зростання протягом останніх двох десятиліть) знаходяться під суттєвим ризиком, і аналогічним чином зроблять висновок, що подальший конфлікт неминучий, вважає автор, то будь-хто з них може вирішити перейти до більш рішучих дій в Південно-Китайському морі.

Перська затока

За словами автора, економічний тиск на Іран продовжує зростати, в той час як Сполучені Штати роблять все більш агресивні кроки по скороченню торгівлі. Війна Саудівської Аравії з Єменом не має ніяких ознак ослаблення, і, хоча громадянська війна в Сирії втрачає оберти, США і Росія залишаються вірними своїм партнерам і довіреним особам.


Перська затока

Політичні заворушення в Ірані можуть дестабілізувати регіон або підштовхнути Іран до агресивної поведінки, чи зробити Ісламську Республіку привабливою ціллю для її ворогів. Напруженість між курдами, турками, сирійцями та іракцями може в будь-який момент перерости у відкритий конфлікт.

Корейський півострів

«Безсумнівно, вірно, що напруженість на Корейському півострові значно знизилася за останній рік, оскільки Кім Чен Ин продемонстрував деяку терпимість щодо випробувань ядерних і балістичних ракет, а президент Дональд Трамп пом’якшив свою риторику про протистояння з КНДР», – йдеться у матеріалі видання.

Зазначається, передумов до міцного миру зараз куди більше, ніж будь-коли з середини 1990-х років.

І все ж серйозні підводні камені залишаються, зазначає Ферлі. Зокрема, Північна Корея не зупинила виробництво ядерної зброї і балістичних ракет. Радники президента Трампа знають і незадоволені цим фундаментальним протиріччям. Якщо Трамп розсердиться на Кіма, якщо члени адміністрації спробують підірвати будь-які домовленості, або якщо Кім розсердиться на Трампа, відносини між Вашингтоном і Пхеньяном можуть зіпсуватися дуже швидко. Більш того, ні Китай, ні Японія до кінця не згодні з примиренням між Південною та Північною Кореєю, хоча причини їх скептицизму зовсім інші. В цілому ситуація в Кореї залишається набагато більш небезпечною, ніж можна було б припустити, за найоптимістичнішими оцінками, пише автор.

Непередбачувана точка

«Сполучені Штати невірно передбачали кожен конфлікт з часів Корейської війни. Чому ми повинні очікувати, що Третя світова війна буде іншою? Великі держави, як правило, направляють дипломатичні, військові і політичні ресурси на те, що вони вважають найбільш серйозними конфліктами.

Руйнівний конфлікт може виникнути в Прибалтиці, в Азербайджані, в Кашмірі або навіть в Венесуелі, але тільки США, Китаю і Росії приділяється так багато уваги. Якщо почнеться Третя світова війна, вона цілком може прийти з абсолютно несподіваного напрямку», – підсумував експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Реаліст Показати IP 23 Грудня 2018 19:47
Дожилися....... Тіштеся....
Тц до Реаліст Показати IP 23 Грудня 2018 20:55
Так твій "хазяїн пИНЯ" її й хоче розпочати. Третя світова готується рАШОЮ, бо без війн паРаша це "0".
Анонім Показати IP 23 Грудня 2018 19:53
Якби в нас була ядерна зброя, то ще в 2014 році почалась би третя світова, добре що в нас іі нема!
Степан (Крымчанин) Показати IP 23 Грудня 2018 20:12
Затримання порушників держкордону відбулося в Чорному морі (на траверсі півострова Тамань) в історичних терводах Росії. Підміна понять "Чорне" на "Азовське" робиться Україною з метою розбурхати ситуацію. Ваш "гарант Конституції" свідомо провокує конфлікт. Варто згадати чим завершилась провокація в Грузії. Втратою 20% території. Саакашвілі втік. Ваш президент теж втече.
123 до Степан (Крымчанин) Показати IP 23 Грудня 2018 20:32
За своїм презом дивися, чого сидиш на чужих для себе сайтах?
! до Степан (Крымчанин) Показати IP 24 Грудня 2018 10:19
А завершиться вся ця гібридна війна тим, що вашу ботоксну крису свої ж і вдавлять. За всі провокації, всі війни які розпочала паРаша буде покарання, - за війну проти православної Молдови, за війну проти православної Грузії, за війну проти православної України... Вас всіх , і ботоксних вождів і ватноскрєпануте стадо, чекає дорога, якою пішов хор імені Алєксандрова...
Вован Показати IP 23 Грудня 2018 20:36
Була би ядерна зброя ,карлик не поліз би в УКРАЇНУ!!!! Слава Україні!!
Саша Показати IP 23 Грудня 2018 21:26
РФ оккупировала часть Украины,развязала кровавую бойню на Донбассе, РФ захватывает и калечит украинских моряков, а виноват Порошенко?
! до Саша Показати IP 24 Грудня 2018 10:21
Для стада тролей-путиноидов, которые сидят на этом сайте, - во всем виновата Украина, Порошенко, Майдан. А раша и пуйло, - святые с нимбами. Потому они так и беснуются, и гадят тут.
Василь Показати IP 23 Грудня 2018 21:52
Пороху потрібна кривава провокація щоб утриматися при владі Так що найближчим часом він це організує в той чи інший спосіб а місцеві нацики будуть кричати Що в усьому винен Путін.
! до Василь Показати IP 24 Грудня 2018 10:23
100%, паРаша нападе на Україну, ботоксний пацюк розпочне третю світову війну, а ... винен в цьому буде Порошенко ... Да вам терміново до лікаря потрібно, терміново!!!
Анонім Показати IP 23 Грудня 2018 21:56
Краще б побудували десь на острові штучне місто,загородили кліткою,щоб не розповсюджувались,загнали б всіх охочих воювати,дати зброю і вперед.Хай би кожного хто заговорить про війну відправляли туди,щоб відчув страх,запах крові і біль,повірте диванних воїнів поменшало б.Війна потрібна злодіям.Навчіться жити,радійте кожній миті,життя і так коротке.
Друже до Анонім Показати IP 24 Грудня 2018 10:26
Так деж найти такий острів, розміром з рассєйську пед*рацію ??? Всі війни на пострнадянському просторі розпочала рАССЄЯ ! Кров на її руках, не тільки на недоцарьках, а й на всій масі скрєпанутих орків.
Вован Показати IP 23 Грудня 2018 22:58
Мусимо воювати, доки рашистське падло топче нашу рідну землю!!!
Анонім до Вован Показати IP 24 Грудня 2018 00:14
я прям вижу,как ты,твои депутаты,правители и их сынки в первых рядах в бою против России-За Рошен,За Вальцмана!)))
123 до Вован Показати IP 24 Грудня 2018 10:27
Мусимо! Мусимо захищати СВОЮ ЗЕМЛЮ, СВОЮ ДЕРЖАВУ, СВОЇ РОДИНИ, іншого шляху немає!
Вован Показати IP 24 Грудня 2018 11:07
Читаю пости тут і диву даюсь....скільки виблюдків путінських тут сидить,зібрати би всю цю сволоту і в магадан додому в теплушках..і там рашку прославляти!!!
даладно до Вован Показати IP 24 Грудня 2018 20:23
упоротих нациків тут теж немало для яких якщо маєш думку протилежна їхній - значить ти російський троль :)
123 до Вован Показати IP 24 Грудня 2018 20:24
Правильно замітив! Тут кубло путінососів обосновалось, все гадять і гадять в сторону України. Хоча більшість з них "вєщає" з педерації ... але паро й своїх гнид є.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus