USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські лісівники присягаються маркувати усі дерева

25 Травня 2016 16:28
Відтепер уся деревина, яку заготовляють та реалізовують державні підприємства, буде промаркована. Принаймні так заявляє Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства.

А це, зі слів керівника господарства Олександра Кватирка, допоможе ретельніше контролювати законність вирубування лісу.

Натомість саме лісогосподарство не поспішає активно долучатись до боротьби з незаконною лісозаготівлею і перекидає ці обов’язки на поліцію. Що ж до кількості оформлених протоколів про факти крадіжки лісу, то Олександр Кватирко насилу пригадує: «За минулий рік виписали близько тисячі протоколів. На сьогоднішній день крадіїв затримує поліція, громадські активісти, свідомі громадяни. Де бачать ліс, одразу переписують чіпи, телефонують, повідомляють. Наша справа – контролювати в лісі, а для затримання та покарання злочинців є поліція».
Водночас і сама особистіть Олесандра Кватирка мало асоціюється у волинян із буквою закону. Нагадаємо, його офіційно призначили керівником ВОУЛМГ у квітні цього року. До цього він тривалий час був виконувачем обов’язків начальника лісоуправління. Проти такого кадрового призначення неодноразово виступали громадськість, активісти та й самі лісівники, які повідомляли про тиск зі сторони Кватирка.

Активісти протестували проти його призначення під стінами Держлісагентства. Окрім того, проти призначення його на посаду виступили представники громадських організацій. Що ж до самого Кватирка, то він неодноразово фігурував у скандалах з керівниками лісових господарств Волині, які «світилися» в незаконних полюваннях, а також були не проти постріляти дичини навіть у заказнику, при цьому забезпечивши себе та запрошених на розвагу високопоставлених столичних гостей надійною охороною.

Разом з тим, раніше повідомлялося, що Міністерство аграрної політики та продовольства України не погодило призначення Олександра Кватирка на посаду начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. Проте, очевидно, в результаті кулуарних домовленостей та й зміни міністра, вже згодом стало відомо, що тимчасово виконувачу обов’язків все ж вдалося стати офіційним начальником.

Що ж до впровадженя системи єдиного електронного обліку деревини, то на Волині планували запровадити її за півтора року, але процес адаптації системи затягнувся аж на п’ять. Проте, як переконує начальник ВОУЛМГ, процес завершений і система працює на всі сто відсотків. Коментуючи труднощі впровадження електронного обліку, Кватирко переконує, що це «саботаж на певному рівні, адже не всі керівники в області хотіли, аби це запрацювало».
Процедуру маркування заготовленої деревини продемонстрували на території Державного підприємства «Городоцьке лісове господарство». Головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів обласного лісогосподарства Іван Забродець розповів, як працює система маркування деревини, та продемонстрував це наочно: «Впровадження електронного обліку дозволило нам значно збільшити ефективність лісогосподарської діяльності. Ця система значно економить час та процедуру оформлення супровідної та звітної документації, дозволяє в онлайн-режимі контролювати деревобіг та заготівлю».


Так, процес маркування починається безпосередньо на місці заготівлі деревини. Після того, як дерева зрізали, їх сортують за різновидами, розмірами та діаметром. Мітять деревину маркувальною биркою (спеціальний засіб, виготовлений зі стійкого пластику, з індивідуальним штрих-кодом, серією та номером, який кріплять на тонший кінець колоди). Зі слів працівника-заготівельника, таку бирку неможливо використати двічі.

Працівник, який відповідає за заготівлю, фіксує унікальний номер бирки, а також сорт, довжину, діаметер колоди, місце заготівлі в кишеньковий персональний комп’ютер. Потім ці дані передають в бухгалтерський та управлінський облік. Опісля бирку кріплять на колоду та роздруковують товарно-транспортну накладну на відвантажену деревину.

Після офіційної заяви про маркування уся зрізана деревина, не помічена в такий спосіб, вважається краденою. Для ефективної боротьби з незаконною вирубкою лісу інформацію про марковану деревину можна перевірити на сайті з відкритим доступом. Таким чином покупець, поліція чи просто небайдужі люди можуть підтвердити законність походження деревини або ж виявити лісових злодіїв.

«Маємо сподівання, що нововведення таки виведе роботу у лісогосподарствах у законну площину, а не лишиться показовою демонстрацією прозорості», - коментують ситуацію лісівники Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 25 Травня 2016 16:36
я вже років 5 тому таку новину читав про лісівників, там вони теж щось комусь присягали ,а якщо справедливо то доки не буде контролю з боку якогось новоутворенного органу нагляду( не сьогоднішньоі прокуратури яку надіемося таки розженуть колись)толку не буде ні де , чи то прикордонники чи податківці чи лісівник , адже ніхто іх зараз не чіпае , аби мзду до киева везли
Анна Показати IP 25 Травня 2016 18:31
А ще кажуть, що Кватирко містить у крісло голови лісового агентства? Нескоро буде порядок в нашій країні
Любешів Показати IP 25 Травня 2016 19:39
Місце кватирка не управлінні чи агентстві, а в тюрязі. І так воно буде. Нехай потішиться. Гадає, що все затишло. Ні, не затихло.
володимир- волинськ Показати IP 25 Травня 2016 21:38
кватирко більше на д.уна схожий
Анонім Показати IP 26 Травня 2016 20:38
Брехня. Як народ дурять, я в шоці. Влаштували показуху, і в лодоні плещуть, що по тв показали. Як Данилюк сказав що надає перевагу внутрішнім споживачам деревини, я аж посинів від сміху. Городоцьке ЛГ виставив на аукціон аж 300 м3 деревини, рубаючи при цьому 15000 в квартал, а решта все на експорт, бо там відкат в євро. Рекреацію і Камаза покрасили щей поліцію визвали, чудеса. Хто біля лісу виріс той розуміє. ЛЮДИ НЕ ВІРТЕ ЦЕ ВСЕ БРЕХНЯ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus