USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.90 10.08
Профіль користувача
inna
Дата реєстрації: 17 Червня 2015 15:35
Коментарів: 0
Відповідь юриста:
Доброго дня! Тут існує декілька варіантів. Перший, це позов про виділення частки із спільної сумісної власності. При цьому якщо технічно можливо розділити будинок на двох (що можна буде встановити за результатами будівельно-технічної експертизи), то найкраще подати позов про виділення частки внатурі. Якщо це не можливо, тоді подати позов про виділення ідеальної частки (щоб по документах було визначено, що кожен співвласник володіє 1/2 частки будинку), та усунення перешкод в користуванні житлом і визначення порядку користування. Питання виселення доньки з дітьми співвласника доволі складне, і такий позов Вам навряд чи задоволить суд.

А ось такого способу захисту права, як зобов'язання іншого співвласника викупити Вашу частку, законом не передбачено.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Як розумію, коли пишете за 10 років, маєте на увазі, чи може інший співвласник претендувати на Ваше майно за набуальною давністю. Відповідь – не може, оскільки таке володіння і користування не є добросовісним, як те вимагається статтею 344 Цивільного кодексу України. Володіння є добросовісним, якщо особа при заволодінні чужим майном не знала і не могла знати про відсутність у неї підстав для набуття права власності. У Вашому випадку це не так.

Внатурі виділити частку можливо в судовому порядку за результатами будівельно-технічної експертизи, коли суд затвердить одни із встановлених експертами варіантів поділу будинку та земельної ділянки. Позов має бути про усунення перешкод у користуванні спільним майном та виділення такого майна внатурі.
Система Orphus