USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85
Профіль користувача
Читачка
Дата реєстрації: 13 Червня 2016 14:35
Коментарів: 0
Читачка: Доброго дня! У 1989 році купила у підприємстві, де працювала (тепличний комбінат) квартиру у двохквартирному житловому будинку. На руках маю «Типовий договір купівлі-продажу житлового будинку присадибного типу з надвірними будівлями», де зазначено, що будинок розташований на присадибній земельній ділянці розміром 0,04 га. Землевпорядник сільської ради сперечається зі мною, що це ї є моя норма землі, бо там 2-х квартирний будинок і виділяється для будівництва 0,08 га так само, як і під індивідуальне будівництво, і ділиться у моєму випадку на двох по 0,04 га кожному.

Юрист із земельного відділу району, а також депутат сільської ради тодішнього скликання пояснюють мені, що 0,04 га це майнова частина, де будується будинок, хлів, льох і інше, а решта землі до 0,08 га (у 1989 норма під забудову становила 0,08 га), тобто 0,04 га додається при наявності землі. Таке представником сільської ради не призначається. Виходить, що хто живе у 2-квартирних будинках приречені. Вважаю, що це дискримінація в законі, якої взагалі не повинно бути. Як вважаєте ви?
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! Ситуація тут в наступному. Норма земельної ділянки, яка виділяється для тих чи інших потреб, може бути законодавчо визначеною більшою, а ніж фактично відведена в конкретному випадку. Як розумію, у вашому випадку на момент придбання квартири у вказаному двоквартирному будинку, за вказаним будинком було виділено всього 0,04 га, а не 0,08 га. Тому законних підстав стверджувати про належність прибудинкової території для вказаного будинку в розмірі 0,08 га, з огляду на діючи тоді норми, без наявності відповідного рішення компетентного органу, який виділяв земельні ділянки, немає.

Я не можу стверджувати, що це дискримінація, оскільки кожен випадок є унікальним та індивідуальним, і не завжди може бути виділено землі в максимально допустимих законодавством площах.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Так, мають. Якщо батько не залишив заповіту, тоді діти, як спадкоємці першої черги за законом, нарівні з його дружиною, мають право на будинок батька в рівних частках.
Відповідь юриста:
Так, зможете. З 01.04.2015 року набрав чинності Закон України від 02.03.2015 року № 213 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення". Відповідно до цього закону внесено зміни до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", а саме призначення пенсії жінкам, які працюють доярками (операторами машинного доїння ), свинарками- операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, після досягнення ними 55 років і за стажу такої роботи – не менше як 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування.

Під нормою обслуговування розуміється кількість голів корів, закріплених за робітницею, яких вона зобов’язана була обслужити впродовж установленого робочого дня ( зміни) у визначених організаційно - технічних умовах.

Під час призначення пенсій за віком на пільгових умовах дояркам ураховується виконання норм обслуговування, встановлених на рівні, не нижчому від технічно обґрунтованих норм.

Виконання норм обслуговування підтверджується довідкою адміністрації колгоспу, радгоспу чи іншого підприємства сільського господарства, де виконується робота, що дає право на цю пенсію. Якщо підприємство ліквідоване, пільговий стаж підтверджується рішенням відповідної комісії.
Відповідь юриста:
Наскільки мені відомо, жодних змін у пенсійному законодавстві щодо зміни віку у жінок для виходу на пенсію нема. 29 березня 2016 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до статті 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо порядку визначення заробітку для обчислення пенсії". Зміни торкнулися лише порядку визначення заробітку для нарахування пенсії, але аж ніяк не віку.
Відповідь юриста:
Доброго дня! В цій ситуації Ви можете без проблем визнати Вашу онучку такою, що втратила право користування житлом, зокрема Вашою квартирою. Однак це слід буде зробити в судовому порядку, тобто подати позов до суду, залучити орган ведення реєстру відповідної місцевої ради в якості третьої особи без самостійних вимог (оскільки такий орган на підставі рішення суду здійснить процедуру скасування реєстрації місця проживання Вашої онучки).

Також зазначу, що колишня невістка не зможе відібрати у Вас житло з підстав, що там прописана внучка.
Відповідь юриста:
Ваша ситуація доволі унікальна. Як правило в таких ситуаціях, коли особа власними силами здійснює певні ремонтні роботи мереж та площ багатоквартирного будинку, то вартість таких робіт вираховується із плати, яка проводиться балансоутримувачу будинка (у вашому випадку МВУЖКГ). І це Ви можете зробити (при цьому попередньо як мінімум одноосібно направивши листа в МВУЖКГ з повідомленням про те, власними силами забезпечити заміну стояка постачання холодної води в рахунок подальшого зменшення квартплати). Та одноосібно Ви не зможете відмовитись від обслуговування МВУЖКГ і не сплачувати квартплату. Тут потрібне колективне рішення мешканців будинку.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Так, існує правовий механізм. В першу чергу тут слід подати обґрунтовану відомчу скаргу начальнику відповідного відділу освіти, котрий видав наказ, із зазначенням всіх підстав, вказаний в запитанні. А у разі відмови задовольнити таку скаргу, такий наказ можливо оскаржити до суду.
Читачка: Добрий день! Я живу в приватизованій квартирі багатоквартирного житлового будинку на другому поверсі. Під моєю квартирою, яку я викупила у міської ради ще у 1992 році та перерахувала на рахунок останньої заощадження своєї сім’ї згідно договору купівлі-продажу, що був зареєстрований державним нотаріусом, без моєї згоди, викупивший квартиру підприємець, переобладнує в промтоварний магазин.
Прошу через вашу газету дати відповіді на наступні запитання:
Чи несе відповідальність міська рада, як продавець моєї оселі, за погіршення житлових умов моєї сім’ї? На мої скарги її працівники відповідають класичними для СРСР, а тепер і незалежної України, відписками, уникаючи відповіді на конкретно поставлені запитання.
Згідно яких нормативних чи законодавчих документів дозволяється квартири, що знаходяться на перших поверхах житлових будинків, переобладнувати у торгівельні заклади?
Чи дозволяється це робити без згоди жителів квартир цих будинків, а потрібна лише згода державної архітектурно-будівельної інспекції?
Що означає бути власником квартири в багатоквартирному будинку? Тобто мені, як власнику належить лише все, що знаходиться всередині квартири чи й те, що на зовні в її межах, а саме зовнішні (фасадні стіни) чи це власність ОСББ, а може взагалі нічия і кожен може робити, що захоче?
Чи можу я самостійно ліквідувати самовільно, без мого дозволу, зроблену власником квартири, що внизу, конструкцію (навіс), закріплену під моїм вікном і фактично на моїй території, чи потрібно чекати рішення суду, оскільки годі чекати на реакцію державної архітектурно-будівельної інспекції? Нашому будинку 52 роки, він будувався наспіх, без дотримання будівельних норм, з дешевої цегли і, як у більшості випадків в СРСР, будматеріали розкрадались. Даний навіс вже важить близько 50 кг і якщо на ньому утвориться ще й льодяна брила після процесу танення нанесеного туди снігу, то буде важити близько 400 кг.

Троси, що майже 1 см в діаметрі, витримають навантаження, а ось несуча стіна навряд чи. Я взагалі дивуюсь, якій «світлій голові» могла прийти ідея такої безглуздої конструкції. Добре, якщо не витримає саме кріплення навісу, а якщо не витримає сама стіна і частина її відвалиться. Тоді рухнуть вниз всі квартири від 5 поверху, що розміщені над нашою. Це щоб ви зрозуміли, що мої претензії до підприємця не голослівні.
Де і в якій інстанції, окрім суду, я можу оскаржити дозвіл на відкриття магазину?
Чи є в мене шанс отримати позитивне рішення в суді, а саме заборону переобладнання квартири в магазин, якщо це знадобиться?
Дякую за відповіді.
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня!Я вже надавав Вам відповідь не це запитання. Продублюю його.

1. Міська рада, як продавець квартири, не несе відповідальності за погіршення житлових умов Вашої сім’ї, за умови, що таке погіршення сталось не з вини міської ради.

2. Переобладнання допускається якщо його здійснювати у відповідності до проекту, що розробляється відповідною ліцензованою проектною організацією, і за умови реєстрації декларації про початок будівельних робіт в даному випадку відділом державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради. Конкретні вимоги ДБН я Вам не зазначу – це будівельне питання, а не юридичне.

3. Це дозволяється робити без згоди мешканців будинку. На другу частину запитання міститься відповідь у відповіді попереднє запитання.

4. Детальна відповідь на це питання міститься у Рішенні Конституційного Суду України N 4-рп/2004 від 2 березня 2004 року у справі за конституційним зверненням Ярового Сергія Івановича та інших громадян про офіційне тлумачення положень пункту 2 статті 10 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" та за конституційним поданням 60 народних депутатів України про офіційне тлумачення положень статей 1, 10 цього Закону (справа про права співвласників на допоміжні приміщення багатоквартирних будинків). У форматі цієї онлайн консультації відповідь на це питання буде занадто загромадженою, тому краще ознайомтесь із даним рішенням.

5. Ви можете це зробити, однак це буде незаконно, і за це зможете понести відповідальність, як адміністративну (за самоуправсто), так і цивільну - у вигляді відшкодування матеріальної шкоди, завданої знесенням конструкції.

6. Окрім суду, не має куди оскаржувати дозвіл на відкриття магазину.

7. На це можна прогнозовано надати відповідь після детального вивчення ситуації юристом та фахівцем у галузі будівельного нагляду.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Гривнева вартість майнового паю не прив’язана до курсу долара. А щоб отримати кошти від підприємства за Ваш майновий пай - слід професіоналу вивчити індивідуально Вашу ситуацію, і виришити питання про звернення в установленому порядку, з дотриманням всіх формальностей, до підприємства, у якому маєте відповідний май. У разі відмови, задовольнити таку Вашу вимогу, слід буде вирішувати питання в судовому порядку.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Ні, право оренди підвалу у ЖЕКу не надає особі, яка його орендує, права на приватизацію. З моменту створення ОСББ останнє стає управителем усіх допоміжних приміщень, в тому числі і підвалу. А до цього підвал заливався належати власникам квартир в будинку в детальних частках кожному пропорційно, і не був у власності ЖЕКу. А дозвіл мешканців звісно потрібний, і має бути виражений в рішенні загальних зборів ОСББ.
Система Orphus