USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Профіль користувача
Андрій
Дата реєстрації: 22 Липня 2016 20:05
Коментарів: 0
Відповідь юриста:
Доброго дня! Якщо Ви є одноособово власником квартири, яку збираєтесь продати, то можете це зробити не "виписуючи" Вашу колишню дружину та дитину. Факт реєстрації в такій квартирі чийогось місця проживання не впливає на Ваше право щодо розпорядження Вашим майном. А новий власник вже зможе без ускладнень скасувати реєстрацію в квартирі місця проживання осіб, які в ній не проживають, навіть без судової процедури. Оскільки така процедура на сьогодні спрощена, та передбачена Порядком реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів, затвердженого Наказом МВС України 22.11.2012 № 1077.

Так, абзацом 9 пункту 3.1. Порядку передбачено, що зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється, зокрема, на підставі документів, які свідчать про припинення підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання в навчальному закладі (у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів). При цьому зняття з реєстрації на підставах, визначених в абзацах вісім та дев’ять пункту 3.1 цього розділу, здійснюється за клопотанням уповноваженої особи закладу/установи або за заявою власника/наймача житла або їх законних представників.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Я Вам скажу, що такі відмови нотаріуса у вчиненні нотаріальних дій - посвідченні договору дарування на належне Вам майно у зв’язку із зареєстрованим там чийогось місця проживання, є нічим іншим, як його власним баченням ситуації. В той же час будь-яких законодавчих обмежень щодо проведення перереєстрації на інших осіб права власності на житло, в якому хтось "прописаний", не існує. Оскільки чиясь "прописка" не може обмежувати Ваше право на розпорядження своєю власністю, яке передбачене численними міжнародними та національними нормативно-правовими актами, які, за потреби, зможу Вам навести.

Тому виходом тут є лише домовитись із нотаріусом, котрий посвідчить такий договір, і все, це весь алгоритм дій. Посвідчити такий договір можна і у нотаріуса, що знаходиться за зареєстрованим місцем проживання наприклад того, кому будете дарувати або продавати, необов'язково за місцем знаходження квартири.
Система Orphus