USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93
Світ вражає: Вчені створюють найбільшу 3D-карту всесвіту з мільйонами галактик
Науковці з Національної обсерваторії Кіт-Пік в американському штаті Аризона створили найбільшу тривимірну карту всесвіту майже з 8 мільйонами галактик – це вдвічі більше, ніж учені могли нанести на карту раніше.

Проте це лише частина від запланованої п’ятирічної місії.

Про це повідомляє Thromadske.

Карту склали за допомогою астрономічного приладу під назвою DESI. З ним учені вже 7 місяців збирають зображення космосу та поєднують їх одне з одним. Цей прилад вимірює точну відстань до галактик і випромінюване ними світло.

Так, учені вже заповнили 10% космічного атласу і на цьому не планують зупинятися. За 5 років огляду DESI має охопити третину неба – приблизно 40 мільйонів галактик, кажуть науковці.

«Щоранку ми отримуємо дані про 100 тисяч галактик, які DESI збирає за ніч. На сьогодні це найбільша карта всесвіту, яка зайняла орієнтовно петабайт [1024 терабайти, або понад 1 мільйон гігабайтів] даних», – каже науковий співробітник DESI Девід Шлегель.
Основна мета карти – ідентифікувати галактики та квазари, які зніматиме місія DESI, щоб точно визначити їхній зсув та відстань. Учені переконані, що це дасть нові подробиці про темну енергію, яка має від’ємний тиск і рівномірно заповнює весь простір всесвіту.

Науковці планують свій перший випуск даних DESI на 2023 рік.

Як працює DESI?

Цей астрономічний прилад складається з кількох апаратів, встановлених на куполі 14-поверхового телескопа висотою в 4 метри. Кругла площина розташована на самій верхівці й складається з 10 «пелюсток», кожна з яких утворена з 500 механізмів. Вони дозволяють DESI виробляти галактичну картографію. Так прилад може збирати точні дані для 5 тисяч галактик одночасно.

У нижній частині телескопа розташовані спектрографи DESI, які розбивають світло кожної галактики на повний спектр кольорів, як веселку. Це дозволяє їм виміряти «червоне зміщення» галактики, яке точно говорить ученим, наскільки вона віддалена.

Раніше науковці використовували прилад Sloan Digital Sky Survey, де для спостережень за кожною окремою галактикою доводилось просвердлювати отвори в круглій алюмінієвій пластині.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus