USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

14 жовтня: свята, події, факти. Покрова Пресвятої Богородиці та День захисників і захисниць

14 Жовтня 2021 00:00
В Україні – День захисника та захисниці. Згідно з цим Указом, свято було засновано «з метою вшанування мужності й героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві й на підтримку ініціативи громадськості».

Щорічно цього дня відзначається і День українського козацтва – свято, приурочене до Дня Покрови Пресвятої Богородиці, оскільки Матір Божа вважається захисницею та покровителькою козаків. Також у цей день традиційно відзначають і річницю створення (у 1942 році) Української повстанської армії (УПА).

Цього дня світ відзначає Всесвітній день стандартів і Всесвітній день спірометрії та легеневого здоров’я.

У Білорусі – День матері, в США – День малих літер, День медсестри швидкої медичної допомоги, День припинення знущань, День «Будь лисим і вільним», День десерту, День округлених, у Молдові – День Кишинева, в Конго – День юності, у Грузії – Свято Хітона Господнього, у Польщі – День національної освіти, в Ємені – День звільнення, у Танзанії – День Ньєрере.

14 жовтня День ангела імені відзначають: Олександр, Олексій, Віра, Георгій, Іван, Михайло, Микола, Петро, Роман, Савва.

У цей день народилися український підприємець і благодійник, старший син засновника династії Терещенків Артемія Терещенка Нікола Терещенко, президент США у 1953-1961 роках Дуайт «Айк» Ейзенхауер, український радянський співак Петро Білинник, український письменник Віктор Баранов, російський історик-етнолог, філософ, поет, син поетів Анни Ахматової й Миколи Гумільова Лев Гумільов, радянський кінорежисер Володимир Фетін («Смугастий рейс», «Любов Ярова», «Донська повість»), англійський кіноактор Роджер Мур, російський актор театру і кіно, режисер Михайло Козаков, англійський співак Кліфф Річард (Гаррі Уебб), український актор театру й кіно Лесь (Олександр) Сердюк, радянський і російський кінорежисер, сценарист Павло Чухрай («Люди в океані», «Водій для Віри»), український режисер Володимир Кучинський, російський модельєр Валентин Юдашкін, російський футболіст українського походження Віктор Онопко, український журналіст і публіцист Сергій Руденко, український і німецький гандболіст Олег Великий, український футболіст, срібний призер Літніх Паралімпійських ігор Дмитро Молодцов, сербська співачка, переможниця «Євробачення-2007» Марія Шерифович.

Події

1066 – битва при Гастінгсі. Військо Вільгельма Завойовника розбило армію короля Гарольда II Ґодвінсона. Після цього Вільгельм став королем Англії і засновником нової династії англійських королів.

1770 – Заснування Олександрівської фортеці (з 1806 р. – м. Олександрівськ, з 1921 р. – м. Запоріжжя).

1811 – заснування Кубанського козачого хору.

1838 – в трьох львівських церквах отець Микола Устиянович, разом з отцями Маркіяном Шашкевичем та Юліаном Величковським, уперше в Королівстві Галичини та Володимирії виголосив свої проповіді українською мовою.

1942 – Офіційна дата народження Української Повстанської Армії, сформованої протягом 1942 року із розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН.

1970 – у Гаазі прийнято Міжнародну конвенцію про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден, яка набула чинності рівно через рік.

2006 – керівництвом Академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного прийнято в цей день відзначати день видового військового навчального закладу Сухопутних військ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus