USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

18 вересня: події, факти, дні народження

18 Вересня 2019 00:00
День народження 18 вересня святкує депутат Луцької міської ради Олександр Козлюк. Близькі, родина та колеги вітають іменинника та зичать йому непохитного здоров'я, процвітання, терпіння та мудрості у прийнятті важливих рішень, родинного затишку, успіхів, добрих справ, неймовірних сподівань. Нехай доля завжди буде прихильною до вас!

Свято сьогодні й у візажиста-стиліста, чудової жінки Тетяни Лукашик. Її вітають друзі та рідні та зичать здійснення мрій, гармонії, тепла та любові. Хай кожен день повниться позитивом, гарним настроєм, душевними зустрічами і плідною працею! Щастя і радощів у домівку, здоров’я і добробуту родині, натхнення і творчості для душі!
Тетяна Лукашик
Тетяна Лукашик
День народження 18 вересня відзначають протоієрей Олег Ведмеденко, поетеса Ірина Кравчук.
Олег Ведмеденко
Олег Ведмеденко
Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає миру, здоров’я, удачі, вірних друзів, достатку, добра та Божої благодаті!

Іменини за православним календарем святкують Гліб, Максим, Захар Раїса та Єлизавета.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч на Волині уперше відбувся чемпіонат області з панкратіону.

Козацькі розваги, дитячі аніматори, частування кулішем, народні майстер-класи, змагання на футбольному полі, танці та розіграші призів – усе це та чимало іншого зібрало майже дві тисячі лучан на святі «День кварталу», яке вперше в Луцьку відбулось на 40-му мікрорайоні у 2017 році.

У 2016 український історик та журналіст Вахтанг Кіпіані розповів, що він думає про сучасну російську молодь та чи можливе примирення між українцями й поляками.

У 2015 цього дня волинський школяр за казку-мультик про податки отримав цінний подарунок від ДФС України.

2014 року видання розповідало, що волинські діти написали листа дітям Путіна. Юні волиняни звернулися з листом до дочок російського президента Володимира Путіна, щоб вони попросили свого батька припинити воювати з Україною.

2013 року в цей день редакція повідомляла про аномальне явище на Волині. Тоді луцькі каштани та яблуні «переплутали» пори року і знову зацвіли.

10 випадкових винаходів показало видання у 2012 році. Деякі геніальні ідеї приходять в голову абсолютно випадково. Результат таких ідей опублікував один із інтернет-ресурсів.

У 2010 році на всеукраїнському фестивалі волинян похвалили за «золотий» голос. Тоді команда зі Старої Вижівки, що на Волині, взяла участь у XVI Фестивалі дружин юних пожежників-рятівників.

Народилися:

Цього дня народилися англійський критик, лексикограф і поет Семюел Джонсон, український педагог і освітній діяч Іван Ничипоренко, український громадський і політичний діяч Іван Вовчук, партійний діяч, секретар ЦК Компартії (б)України у 1926-1933 роках Павло Постишев, шведська й американська кіноактриса Грета Гарбо (Густаффсон), радянський льотчик-винищувач, який здійснив перший нічний таран, Віктор Талаліхін, українська художниця і громадська діячка, діячка правозахисного руху 60-х років в Україні Алла Горська, український освітянин, 60-десятник Ярослав Гомза, український футболіст і тренер Володимир Шаран, український футбольний арбітр Віталій Годулян, українська піаністкаТетяна Вєркіна, українська письменниця, культуролог, дочка Ліни Костенко Оксана Пахльовська, американський велогонщик Ленс Армстронг, українська легкоатлетка Олена Говорова, український співак Едуард Приступа.

Сталося:

1851 – у США вийшов перший примірник газети «New York Daily Times», котра подає «всі новини, варті бути надрукованими». Слово «Daily» (щоденний) було вилучено з назви газети через 6 років. Сьогодні це медіаконгломерат, до якого входять не лише друковані видання, але й радіо- і телеканали, кабельні телемережі та інтернет-сайти.

Від часу заснування газети кожна редакція прагнула знайти підтримку серед освіченої, інтелектуальної аудиторії США і намагалася уникати сенсаційності у висвітленні новин.

В 1896 газета була куплена Адольфом Оксом, який вивів її на рівень респектабельної міжнародної газети. Престиж газети значно підвищився завдяки репортажам про катастрофу Титаніка та з фронтів двох світових воєн.

В 1970-х роках газета була пов’язана зі скандалом навколо публікації секретних документів Пентагону стосовно участі США у В’єтнамській війні. Верховний Суд США дозволив газеті друкувати цей матеріал, який викликав значну зацікавленість в американської аудиторії і підвищив рейтинг газети. Пізніше під керівництвом Артура Окс-Шульцбергера газету було реорганізовано, радикально змінився її творчий штат і розпочався друк газети в інших штатах США.

Сьогодні «Нью-Йорк Таймс» – одна з найповажніших і найвпливовіших газет у світі. «Нью-Йорк Таймс Компані» крім цієї газети також видає інші (зокрема, Бостон Глоуб), журнали та інші ЗМІ включно з електронними та інтернет-виданнями.

1965 – острів Хортиця у Запоріжжі оголошений державним заповідником.

Існує дуже багато версій походження назви острова, втім більшість дослідників виводять назву від тюрксько-половецького «орт», «орта», що означає «середній» (посеред Дніпра). Серед низки версій, назву виводять від «хорт» – «пес», від давньослов’янського бога Хорса.

Вперше назва острова трапляється у праці імператора Костянтина Багрянородного «Про управління імперією». В різних списках цієї праці Хортиця носить назву острів Святого Григорія та острів Святого Георгія. Щодо Григорія, то вважають, що це був вірменський просвітник Св. Григор.

У руських літописах острів називається Хортичем, Кортицьким, Городецьким, Ортинським, Інтрським островом. Вперше назва Хортичий острів згадана у зв’язку з походом князя Святослава Ізяславича проти половців 1103 року.

У Воскресенському літопису під 1223 роком острів названий Варязьким островом. Еріх Лясота, Боплан писали про Хортицю та Хіртицю, польський хроніст Мартин Більський писав про Хорчика. Василь Зуєв й князь Мишецький називали острів Хортиц. В атласі Дніпра 1786 року адмірала Пущина іменується Хитрицький, в Рігельмана – Хордецький острів.

1991 – синьо-жовте полотнище було узаконене в якості офіційного прапору України постановою Президії Верховної Ради «Про прапор України».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus