USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

21 січня: дні народження, події, факти

21 Січня 2018 00:00
У цей день свято у програміста студії «Ідейл» Сергія Літвінчука. Редакція Інформаційного агентства Волинські Новини вітає його з днем народження, бажає міцного здоров'я, успіхів у всіх починаннях та невичерпної енергії.

День народження 21 січня святкують екс-депутат Луцької міської ради та бізнесмен Святослав Зелінський та керівник Державної інспекції сільського господарства у Волинській області Світлана Соколовська.

ІА Волинські Новини вітає іменинників зі святом та бажає здоров’я, удачі і невичерпної творчої наснаги. Миру і злагоди.
Святослав Зелінський
Святослав Зелінський
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

21 січня у всьому світі відзначають як День обіймів.

Наша хроніка:

Торік ми підготували таймлайн пам'яті колишнього мера Луцька.

У 2016 цього дня новий проект «Інспектор Транспорту» проїхався двома тролейбусами Луцька. Позаглядав в усі шпарини - один з них рекомендував лучанам для користування, а інший «забракував».

Вражаючі фото з Майдану редакція показала у 2014 році. Фоторепортаж подій у Києві, які стали точкою відліку і продемонстрували усьому світу і країні приклади як величі людського духу, так і ницості.

Окрім того, у цей день в ЗМІ з'явилося три варіанти розв'язки подій на Майдані. Що прогнозували тоді, читайте ТУТ.

Також 21 січня українська Вікіпедія оголосила страйк через «диктаторські закони». Спільнота української Вікіпедії висловила свій рішучий протест проти прийнятого Верховною Радою і підписаного президентом Закону 721-VII «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян», який, в разі його впровадження, може серйозно пошкодити свободі та відкритості інтернету, зокрема Вікіпедії.

Про першого дослідника Волині, польського історика та археолога, одного із засновників музейної справи у Луцьку, читайте в матеріалі Волинських Новини за 21 січня.

А у 2010 році гімнастка з Волині підкорила Париж. Тоді 11-класниця Ірина Філіпова із Володимира-Волинського посіла перше місце в індивідуальних змаганнях Міжнародного турніру.

Народилися:

Цього дня народилися американський лікар-стоматолог, піонер використання анестезії для знеболювання під час операцій Горас Уеллс, американська акторка, лауреатка «Оскара» Джина Девіс, польська й радянська письменниця, поет, драматург, сценарист і громадський діяч Ванда Василевська, французький підприємець і модельєр одягу, засновник фірми Christian Dior Perfume Кристіан Діор, радянський кіносценарист Валентин Єжов («Балада про солдата», «Біле сонце пустелі», «Сибіріада»), англійський актор, визначний комік, майстер пародії, творець популярної в усьому світі телепрограми «Шоу Бенні Хілла» Бенні (Альфред) Хілл, іспанський співак, всесвітньо відомий оперний тенор Пласідо Домінго, радянський та американський актор українського походження, режисер і сценарист Родіон Нахапетов, український політик і управлінець, перший всенародно обраний мер Києва Леонід Косаківський, радянський («Гардемарини, вперед!», «Приватний детектив, або Операція «Кооперація», «Серця трьох»), англійська співачка Емма Бантон.

Сталося:

1506 – за розпорядженням римського папи Юлія II утворюється армія Ватикану — Швейцарська гвардія.

1775 – у Москві на Болотній площі страчений повстанець Омелян Пугачов.

1793 – Велика французька революція: за постановою суду страчений Людовік XVI, звинувачений у змові проти свободи нації і проти загальної безпеки держави.

1840 – француз Дюмон-Дюрвіль на вітрильнику «Астролябія» відкрив нову південну землю (Антарктиду), якій дав ім'я своєї дружини – Земля Аделі.

1899 – компанія «Опель» випустила свій перший автомобіль.

1911 – у Монте-Карло відбулося перше автомобільне ралі.

1919 – у Хусті відбулися Закарпатські всенародні збори, які ухвалили рішення щодо возз'єднання Закарпаття з Україною.

1924 – помер російський та радянський політичний і державний діяч, революціонер, творець партії більшовиків, філософ-марксист, публіцист Володимир Ленін (Ульянов).

1934 – XII з'їзд КП(б)У ухвалив рішення про перенесення столиці України з Харкова до Києва.

1954 — у США спустили на воду перший підводний човен з атомним реактором «Наутілус».

1978 – з нагоди 60-річчя проголошення Центральною Радою незалежності України Олекса Гірник вчинив самоспалення біля могили Тараса Шевченка на знак протесту проти русифікації. Мертве тіло знайшли на Чернечій горі вранці поміж розкиданих листівок на підтримку незалежності.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Монголією.

2000 - частина депутатів Верховної Ради провели «засідання парламенту» в Українському домі, проголосувавши за зняття з посади голови ВР Олександра Ткаченка. Засідання вів перший заступник голови Віктор Медведчук. Голосували руками без точного підрахунку.

2001 – Пол Маккартні названий першим музикантом, чий статок перевищив мільярд доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus