USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

23 вересня: події, факти, дні народження

23 Вересня 2020 00:00
З днем народження вітають 23 вересня активіста ГО «Автомайдан України», лучанина Валерія Ліщину.

Редакція Інформаційного агентства Волинські Новини вітає його зі святом. Зичимо міцного здоров’я, Божої ласки та родинного затишку. Нехай у вашій сім'ї завжди панує благополуччя, а над головою буде світле небо! Побільше сонця, любові, щастя, тепла і радості, життєвої мудрості та успіхів.
Віталій Ліщина
Віталій Ліщина
Рідні та друзі вітають з днем народження Ігоря Рожила. Бажають йому процвітання, життєвих гараздів, успіху та удачі на повсякчас.
Ігор Рожило
Ігор Рожило
ІА Волинські Новини приєднується до привітань і бажає миру, благополуччя, високих досягнень у всіх починаннях. Нехай життя повниться хорошими новинами, яскравими емоціями, підтримкою друзів та повагою колег.

Іменини відзначають Андрій, Климент, Павло та Петро.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч ми писали, що волинські легкоатлети стали переможцями Чемпіонату України.

Два роки тому філософською драмою про любовний трикутник та одвічну проблему пошуку людиною власного призначення закінчився перший день V міжнародного театрального фестивалю «Мандрівний вішак».

У 2017 цього дня у центрі Луцька відбулися Наукові пікніки. Хімічні досліди, роботи, техніку надзвичайників та винаходи представила 31 організація.

У 2016 році редакція розповідала про лучанку, яка у 14 років жителі 33 та 40 кварталів Луцька скаржились на смог.

2015 року у Луцькому зоопарку з'явилися нові мешканці.

У 2014 ІА Волинські Новини писало, що збірна команда Луцька посіла друге місце у міжнародному спортивному турнірі у Польщі. У складі луцької делегації у 20 міжнародному фестивалі дітей, молоді та спорту у місті Замості (Польща) взяли участь 42 спортсмени, які змагалися у легкій атлетиці, волейболі та гандболі.

У цей день у 2014-му сталася і неординарна подія – під час матчу «Динамо» - «Волинь» уболівальник освідчився коханій. Після першого тайму матчу 7-го туру УПЛ між «Динамо» та «Волинню» на НСК "Олімпійський" один з фанів "біло-блакитних" став на коліно біля поля і зробив пропозицію руки і серця своїй дівчині.

В одній з найекзотичніших та найбідніших країн світу – Мадагаскарі, добре знають про Україну. В містечку Фінарансу досі успішно діє монастир, заснований більше ста років тому. Про монаха Яна Бейзима, який народився на Волині і заснував цей монастир, редакція розповідала два роки тому.

У 2011 році посеред білого дня у Луцьку впіймали дикого звіра. На одній із вулиць міста прямо під вікнами будинків спокійно розгулювала козуля.

А у 2010 році повідомлялося, що за п'ять років армія розпродала половину військових містечок.

Народилися:

Цього дня також народилися давньогрецький драматург Евріпід, римський імператор Гай Юлій Цезар Октавіан Август, німецький астроном Йоганн Франц Енке, німецький інженер Роберт Бош, українська оперна співачка Соломія Крушельницька, український історик, географ, енциклопедист, видавець, громадсько-політичний діяч Володимир Кубійович, німецький фельдмаршал Фрідріх Паулюс, українська радянська гімнастка Маргарита Ніколаєва, американський співак, засновник стилю соул Рей Чарльз, український конструктор авіадвигунів Олександр Івченко, радянська кінорежисерка Надія Кошеверова, український дитячий письменник В'ячеслав Малець, австро-німецько-французька кіноактриса Ромі Шнайдер, іспанський співак Хуліо Іглесіас, американський кінорежисер Джон Ву, українські боксери брати-близнюки Володимир та Валерій Сидоренки.

Сталося:

1848 — американець Джон Куртіс зробив першу жувальну гумку. Все починається з жувальної основи — речовини, яка дозволяє жувати гумку. Раніше основа робилася з деревної смоли, а сьогодні вона синтетична: з пластика і гуми. Жувальну основу поміщають в міксер, додають барвники та ароматизатори. З початком перемішування додають глюкозний сироп, щоб підсолодити склад. Він рідкий, і це допомагає зберігати жувальну основу м'якою. Потім додають декстрозу, «Виноградний цукор» - порошковий підсолоджувач. Інгредієнти перемішують біля 20 хвилин. Змішування нагріває масу, від чого вона сплавляється воєдино. Суміш готова, коли вона досягла консистенції тіста. На візку її доставляють до пресу для попереднього видавлювання.

Прес видавлює суміш через вузький отвір, що схоже на те, як на зубні щітки видавлюють зубну пасту з тюбика. Це перетворює великий, громіздкий ком в зручні смужки, які потім проходять через основний прес для видавлювання. Інший прес стискає кожну смугу до фактичної ширини шматка жуйки, вона виходить довгим безперервним потоком, щоб потім бути розрізаною на порції.

Процес видавлювання розігріває жуйку. Якщо її розрізати і упакувати негайно - вона прилипне до обгортки. Тому перед цим жуйку охолоджують в охолоджуючій камері. Жуйка потрапляє туди на 15 хвилин при температурі 3-7ºС. На виході жувальна гумка досить охолоджена для нарізки і упаковки. Обидві операції виконує одна машина, за долі секунди. Обгортку виконують з вощеного паперу. Машина обробляє 900 шматків жувальної гумки в хвилину. Жувальну гумку роблять рожевою тому, що це був єдиний колір, який знайшовся у Уолтера Дамера, коли той винайшов її на початку другої чверті 20 століття. З тих пір колір і прижився.

1922 — Сталін представив проект «автономізації» радянських республік, що означало поглинання їх РРФСР (план відкинутий Леніним). Мета автономізації — зменшення розриву між реально низьким і конституційно високим політичним статусом національних республік. В ході Жовтневого перевороту 1917 року більшовики взяли на озброєння гасло національної радянської державності, щоб привернути на свій бік національно-визвольний рух пригноблених народів Російської імперії. Це допомогло їм захопити державну владу, встановити диктатуру своєї партії, а також перемогти у громадянській війні 1918—1921 років.

На території колишньої імперії виникла низка формально незалежних радянських держав. Проте завдяки диктатурі РКП(б), яка, однак, не була відображена в конституціях республік, уся сукупність радянських держав фактично являла собою централізовану унітарну країну без назви. Після закінчення громадянської війни багатьом представникам центрального компартійно-радянського керівництва здалося, що гасло національної радянської державності втратило актуальність і настав час будувати єдину державу. Нарком РСФРР у справах національностей Йосип Сталін запропонував надати УСРР та іншим «незалежним» державам такий же статус, який мали існуючі у складі Росії автономні республіки.

Спроба автономізації спочатку здійснювалася за відсутності Володимира Леніна, який хворів. Переважна більшість керівних діячів національних республік виступила проти автономізації. Вони були стурбовані пониженням власного політичного статусу і одночасно вважали, що пропагандистський ефект національної державності ще не вичерпаний. Володимир Ленін у свою чергу запропонував компромісний варіант, за яким Росія формально мала рівні з іншими незалежними республіками права. Утім пропозиція Леніна не змінювала унітарного характеру нової держави — Союзу Радянських Соціалістичних Республік, оскільки, будуючись на засадах так званого демократичного централізму, РКП(б) здійснювала свою диктатуру в кожній республіці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus