USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

27 лютого: свята, події, факти. Вийшов перший у світі журнал для жінок та було відкрито сахарин

27 Лютого 2023 00:00
Цього дня у світі відзначають Всесвітній день неурядових організацій, Міжнародний день полярного ведмедя, День обізнаності про аносмію.

У США – День мексиканського кавового лікеру «Калуа», День протеїну, День тупості, День «Відкрий цю пляшку вночі», День полуниці, День ретро, в Австралії – Фестиваль прекрасного народження, у В’єтнамі – День лікаря, в Ізраїлі – Шушан Пурім, у Домінікані – День незалежності, в Індії – День мови маратхі.

Православна церква 27 лютого пам’ять святих рівноапостольних Кирила і старшого брата його Мефодія.

Іменини сьогодні святкують Кирило, Михайло, Федір, Овксентій, Юрій, Аврам, Єгор, Георгій, Филимон, Ісаак

Цього дня народилися американський поет, автор «Пісні про Гаявату» Генрі Лонгфелло, український письменник, автор творів «Нова оселя», «Машиністи», «Периферія» Леонід Смілянський, український співак Михайло Гришко, американський письменник, нобелівський лауреат Джон Стейнбек («Зима тривоги нашої», «Про мишей і людей», «На схід від раю»), американський письменник Ірвін Шоу («Багатій, бідняк», «Молоді леви», «Жебрак, злодій»), американська акторка, дворазова володарка «Оскара» Елізабет Тейлор («Клеопатра»), японський дизайнер, модельєр, парфумер Кензо Такада, польський кіноактор Даніель Ольбрихський («Пан Володиєвський», «Потоп», «Відьмак»), італійський режисер, сценарист і продюсер Джузеппе Бертолуччі, естонська естрадна співачка Анне Вескі, грузинський футболіст Каха Каладзе.

Події

425 – був заснований університет у Константинополі.

1593 – японські війська розбили китайсько-корейську коаліційну армію в битві при Пьокчегвані.

1594 – перший із Бурбонів, Генріх IV, став королем Франції.

1693 – Лондоні вийшов перший у світі журнал для жінок – The Ladies ’ Mercury.

1870 – японський уряд затвердив державний прапор.

1879 – був відкритий сахарин – низькокалорійна підсолоджуюча речовина в 400 разів солодша за цукор.

1883 – був запатентований автомат для скручування сигар.

1918 – початок походу січових стрільців проти більшовицьких військ, що напали на Україну.

1919 – комісія Антанти провела зустріч із українським отаманом Симоном Петлюрою.

1932 – Джеймс Чедвік – англійський фізик, член Лондонського королівського товариства, лауреат Нобелівської премії з фізики за 1935 рік, учень Резерфорда, закінчив Манчестерський і Кембриджський університети – відкрив нейтрон.

1933 – підпал Німецького Рейхстагу, що був використаний Гітлером як привід для розпуску Рейхстагу і встановлення диктатури в Третьому Рейху.

1942 – масові розстріли в Бабиному Яру німецькими військами членів українського націоналістичного підпілля.

1942 – початок битви в Яванському морі між Японією та США.

1944 – масове спалення чеченців військами НКВС у селищі Хайбах.

1952 – ООН уперше провела засідання в новій штаб-квартирі в Нью-Йорку.

1964 – був спущений на воду мезоскаф «Огюст Пікар» – перший у світі туристичний підводний апарат, який здійснив 1100 занурень у Женевське озеро.

1991 – президент США Джордж Герберт Вокер Буш оголосив про звільнення Кувейту в ході операції «Буря в пустелі».

1997 – ембріолог і генетик з Росліновського інституту Ян Вілмут у номері англійського журналу «Nature» від 27 лютого опублікував статтю, в якій розповів про успішний експеримент з клонування овечки. До клонування Доллі робилися спроби створити повноцінні клони.

2014 – війська російського спецназу у військовій формі без розпізнавальних знаків захопили будівлі парламенту і Ради міністрів Криму і вивісили над ними російські прапори

2015 – в Москві біля Кремля застрелений один з головних лідерів політичної опозиції путінському режиму, колишній віце-прем’єр уряду Росії Борис Нємцов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus