USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

4 серпня: події, факти, дні народження

4 Серпня 2020 00:00
День народження 4 серпня відзначає волинянка Тетяна Назарук. Донечки вітають матусю з її святом та дякують за материнську ніжність, тепло, підтримку та розуміння. Бажають міцного здоров’я, родинного затишку, щасливого довголіття, гарного настрою та багато-багато позитиву: «Дякуємо тобі за те, що ти завжди поряд!»

Також сьогодні відзначає іменини перший віцепрезидент Федерації легкої атлетики України, голова Федерації легкої атлетики Волинської області Володимир Рудюк.

Рідні, друзі та колеги з нагоди свята зичать імениннику міцного здоров'я, наснаги, довгих років життя, процвітання та достатку, родинного щастя та гарних друзів поряд. Нехай завжди супроводжує удача, а поруч будуть тільки найрідніші люди.
Володимир Рудюк
Володимир Рудюк
Також день народження 4 серпня святкують депутат Волинської обласної ради Володимир Дибель, голова правління громадської організації «Реабілітаційний центр» Наталія Славікова, директор промислово-економічного коледжу ЛНТУ, кандидат технічних наук Тетяна Селівончик, бізнесмен, ресторатор Володимир Пащенко та директор Облапського будинку культури, ковельська громадська активістка Ніна Божук.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників зі святом та бажає здоров'я, успіхів у всіх починаннях та мирного неба над головою. А ще – вдалих днів, хороших новин, величезної сили духу, приємних подій та невичерпного оптимізму!
Володимир Дибель
Володимир Дибель
Тетяна Селівончик
Тетяна Селівончик
Володимир Пащенко
Володимир Пащенко
Іменини 4 серпня у Олексія, Марії та Корнилія.

Наша хроніка:

Минулого року ми розповідали, як у фінальний день фестивалю у Луцьку хлопець зробив пропозицію своїй коханій на сцені «Бандерштату».

2018 цього дня у Княгининку відкрили надсучасний стадіон. Футбольне поле з штучним покриттям, баскетбольний та волейбольний майданчики, сучасні бігові доріжки та тренажери – таким є стадіон, який відкрили після трьох місяців будівництва.

Три роки тому повідомляли про те, що луцькі меценати профінансують облаштування парку культури та відпочинку імені Лесі Українки на 6 млн гривень.

У 2016 році редакція розповідала про щасливчика з Волині, який виграв поїздку на матч УЄФА в Норвегії.

2015 року волинянину кинули невідомий предмет на дах будинку. В момент вибуху господар та члени його сім’ї перебували вдома.

2014 року в Луцьку відбулося перше засідання ради оборони при волинській ОДА.

Редакція в 2013 розповідала про таємниці, сховані у закинутій лабораторії. Це один із найцікавіших і найзагадковіших місць столиці, що знаходиться біля Протасового яру на території Київського науково-дослідного інституту епідеміології та інфекційних захворювань імені Громашевського.

Окрім того, найбільший в Україні тризуб показали на «Бандерштаті». Велетенський тризуб утворили учасники флеш-мобу, який відбувся під час фестивалю українського опору.

У 2012 році волинянин привіз бронзу з Чемпіонату Європи. На змаганнях з універсального бою серед юнаків та дівчат середнього та старшого віку взяли участь 140 спортсменів з 30 країн Європи та Азії, серед них ‒ й Україна.

Народилися:

Цього дня також народилися українська акторка й театральна діячка Марія Заньковецька (Адосовська), норвезький письменник, лауреат Нобелівської премії Кнут Гамсун (Кнуд Педерсен), український письменник, літературний критик і літературознавець, громадський діяч, педагог Антін Крушельницький, американський джазовий музикант, трубач, лідер джаз-бендів, композитор Луї «Сачмо» Армстронг, палестинський політик і державний діяч, голова виконкому Організації визволення Палестини, лауреат Нобелівської премії миру Ясір Арафат («головна» дата народження – 24 серпня; дату народження 4 серпня називав сам Арафат), український і єврейський підприємець, медіа-магнат, український політичний і державний діяч, прем'єр-міністр України у 2001-2002 роках, нардеп кількох скликань Анатолій Кінах, український політик і дипломат Ігор Осташ, американський політик, президент США Барак Обама, український політик, нардеп декількох скликань Віталій Хомутиннік, українська модель і співачка Дар'я Астаф'єва.

Сталося:

1693 — Французький чернець Дом Періньйон (Pierre «Dom» Pérignon) відкрив секрет приготування шампанського.

Періньйон був одним із перших пропагандистів ігристого вина, яке не переважало в його епоху, і вніс низку удосконалень у технологію його виробництва. Він, проте, не був ані винахідником шампанського, ані винахідником декупажу.

У часи Періньйона виробництво вина під час бродіння в закритій пляшці було величезною проблемою для виноробів. Іноді температура опускалась і тим самим зупиняла процес перетворення цукру на спирт. Якщо вино було розлито по пляшках в такому стані, воно ставало чимось на зразок бомби. Це тому, що зростання температури призводило до відновлення процесу ферментації протягом якого випускають вуглекислий газ, який міг підірвати пляшку зсередини, що в складі вина могло започаткувати ланцюгову реакцію. Дом Періньйон намагався знайти спосіб зупинити повторне бродіння.

Дом Періньйон започаткував декілька методів виробництва, що використовуються й сьогодні. Наприклад, змішування сировини декількох виноградних сортів. Ще одним нововведенням було додаткове металеве забезпечення закриття пляшки, а також введення товстих скляних пляшок.

1914 — У Львові засновано Союз визволення України (СВУ).

При допомозі українців — культурних діячів з Галичини й Буковини, СВУ вів з дозволу німецької і австро-угорської військової влади широку організаційну, допомогову, релігійну та культурно-виховну працю серед українців-полонених з російської армії в таборах у Австрії (у Фрайштадті), Угорщині (Дуна-Сердагель) і Німеччині (Раштаті, Зальцведелі і Вецлярі). Заходами СВУ українських полонених згуртовано в окремих таборах, організовано культурну і національно виховну роботу: школи, бібліотеки, читальні, хори, оркестри, театри, курси української історії й літератури, кооперації, політекономії, німецької мови.

1916 СВУ заснував у Львові бюро, яке організувало українське приватне шкільництво на Волині, окупованій австро-угорським військом. Також заходами СВУ на весні 1917 група українських полонених вела культурну діяльність на Підляшші, що перебувало під німецькою окупацією; вони тут організували приблизно 100 народних шкіл, видавали тижневик «Рідне Слово» у Білій.

З вибухом революції в Росії 1917 СВУ оголосив «присвоєний мандат» не дійсним і обмежив діяльність опікою над полоненими й обороною українських територій, окупованих австро-німецьким військом, перед польськими претензіями. Заходами представників СВУ у 1917 з полонених українців були сформовані дві українські дивізії: в Німеччині «Синьожупанників» під командуванням генерала В. Зелінського і в Австрії «Сірожупанників», які пізніше ввійшли в українську армію.

1934 — На «Криворіжсталі» запущена перша доменна піч.

Вже через чотири місяці вона дала рекордну кількість чавуну — 337 тонн замість запланованих 220-ти. Першій домні дали ім'я «Комсомолка».

До Другої світової війни було введено 3 доменних печі і бесемерівський цех у складі 2 конвертерів. На початку війни частина устаткування заводу була евакуйована на Урал (м. Нижній Тагіл). Під час німецької окупації міста (15 серпня 1941 — 22 лютого 1944) завод був зруйнований. Після війни відновлений, реконструйований і розширений.

1967 року стала до ладу на той час найпотужніша доменна піч у світі корисним об'ємом 2700 метрів кубічних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus