USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

6 вересня: події, факти, дні народження

6 Вересня 2020 00:00
День народження 6 вересня відзначають начальник управління земельних ресурсів Луцької міської ради Сергій Шабала, телеоператор Олександр Ватащук та журналістка Тетяна Боярин.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та зичить безмежної радості та наснаги, душевного тепла, щастя, міцного здоров’я, любові, родинного затишку, добробуту, значних досягнень, впевненості в собі, цікавих ідей та перспектив.
Сергій Шабала
Сергій Шабала
Олександр Ватащук
Олександр Ватащук
Тетяна Боярин
Тетяна Боярин
Іменини за православним календарем святкують Арсеній, Петро та Георгій.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч у Луцьку відбулося урочисте відкриття Міжнародного літературно-мистецького фестивалю «Лісова пісня», який зібрав літераторів з різних країн світу.

У 2018 році «Волинь» зіграла матч зі своїми ультрас. Хлопці з ультрас намагалися вступити в боротьбу за м’яч, втім футболісти були безжальні до своїх вболівальників і ще у першому таймі наколотили низку голів.

Три роки тому провідний український скороход, волинянин Іван Банзерук розповів про старти на чемпіонаті світу та Універсіаді.

Про створення першої роботи в рамках фестивалю сучасного урбаністичного мистецтва «ПоліхромА» редакція писала у 2016 році. Над створенням велетенського муралу на 15-метровій стіні працювали два художники – Сергій Радкевич та Андрій Присяжнюк.

У 2015 році на честь офіційного відкриття легкоатлетичного комплексу на стадіоні «Авангард» відбувся концерт за участю відомих українських гуртів.

Народилися:

Цього дня також народилися російський хімік, творець теорії хімічної будови, учений-бджоляр Олександр Бутлеров, американська громадська діячка, соціолог і філософ, лауреатка Нобелівської премії миру Джейн Аддамс, британський фізик, лауреат Нобелівської премії Едвард Епплтон, український письменник, драматург Іван Микитенко, англійський фізик-експериментатор, творець кварцових і атомних годинників Льюїс Ессен, радянський розвідник, генерал КДБ, російський політик Олег Калугін, радянський поет, сценарист, кінорежисер Геннадій Шпаліков (автор сценарію фільму «Я крокую по Москві»), український історик та археолог Михайло Брайчевський, британський прогресивний музикант, рок-композитор Роджер Вотерс, український громадський, політичний і культурний діяч Маркіян Іващишин, литовський актор театру і кіно Юозас Будрайтіс («Ніхто не хотів помирати», «Щит і меч», «Служили два товариші», «Король Лір»), заслужений журналіст України Святослав Крещук, український спортсмен, чемпіон світу зі спортивного орієнтування Юрій Омельченко, російський співак, колишній учасник популярного гурту «Ласковый май» Юрій Шатунов.

Сталося:

1776 (ніч проти 7 вересня) — під час війни північно-американських штатів за незалежність американська субмарина Turtle провела першу у світі підводну атаку (спроба підірвати британський корабель Eagle).

Першим реально функціонуючим підводним судном стала підводна галера голландського механіка та фізика Корнеліуса Ван Дреббеля (1572–1633 рр.) побудована для короля Англії Джеймса І. Два прототипи підводного судна були випробувані в Темзі у 1620 і 1624 роках.

Цікавим був проект підводного судна американського винахідника Роберта Фултона (1765–1815 рр.). Його роботи не викликали інтересу в Америці, тому в 1797 році Фултон переїхав у Францію, де у 1800 році побудував вдалу модель підводного човна і представив її в Наполеону Бонапарту. Весною 1801 року в ході випробувань в порту Гавра човен перебував на глибині 7,6 метрів майже 20 хвилин. У серпні того ж року другий човен Фултона «Наутілус», побудований з листової міді з залізними кріпленнями, за годину пройшов по Сені у підводному положенні 1/2 милі.

Декілька прототипів підводних човнів використовувалися протиборчими сторонами під час Громадянської війни в США.

Першим у світі «підводним човном», який здійснив успішну атаку ворожого корабля, стала субмарина Конфедератів «Давід», частіше відома як CSS H. L. Hunley названа так по імені її творця — Хораса Лоусона Ханлі. 17 лютого 1864 року лейтенант Діксон з вісьмома людьми екіпажу підірвав адміральське судно флоту Півночі «Хьюстонік», яке блокувало Чарльстон, але і підводний човен з усім екіпажем загинув. Цей випадок — єдиний в історії військово-морських воєн у XIX столітті.

Човен Ханлі являв собою паровозний котел, носова і кормова частини якого були загострені. Занурення здійснювалося заповненням двох баластних цистерн на носі та кормі, а для для спливання вони продувалися ручними помпами. На ходу човен занурювався дією бічних рулів. Для термінового спливання скидався залізний баласт, закріплений на дні човна. Запасу повітря вистачало на дві години перебування під водою.

Зусилля на гребний гвинт передавалося за допомогою колінчастого валу від мускульної сили матросів. Таким чином човен міг рухатися на тихій воді 4-х вузловим ходом. Озброєння складалося з «тичиної міни» — заряду вибухівки, закріпленого на довгій сталевій жердині на носі човна, який потрібно було завести під корпус судна противника.

1891 - зійшовши з пароплава «Орегон» у порту Квебек, уродженці села Небилів Іван Пилипів і Василь Єлиняк започаткували хвилю української еміґрації до Канади.

В той час тривала перша хвиля української еміграції, яка розпочалася з останньої чверті ХІХ століття і тривала до початку Першої світової війни. Ця масова трудова еміграція до США розпочалася у 1877 році, до Бразилії — у 1880-ті роки, у Канаду — з 1891 року, до Російського Сибіру — після революції 1905—1907 рр. Виїздили й до Аргентини, Австралії, Нової Зеландії, на Гавайські острови.

Першу хвилю еміграції спричинили як і аграрна перенаселеність українських територій, так і утиски: економічні, соціальні, політичні, — і національний гніт з боку австро-угорської і російської імперій. Нащадки цієї хвилі еміграції зараз у шостому-сьомому поколіннях і більш схильні звати себе українцями за походженням — радше ніж емігрантами у країнах проживання.

Відомо, що у 1891-1901 роках зі Східної Галичини емігрували до Канади і США 78 тисяч українців. У 1901-1911 роках виїхало 224 тисяч чоловік. Таким чином, на початку XX століття лише зі Східної Галичини емігрувало понад 302 тисячі українців.

Наприкінці 19 століття еміграційний синдикат, створений канадським урядом, відправив на територію Західної України понад 6 тисяч вербувальників. Агент, що завербував сім`ю до Канади, отримував від 2 до 5 доларів за кожного переселенця.

1952 — у Женеві підписана Всесвітня конвенція про авторське право.

Всесвітня конвенція про авторське право була розроблена за участю ЮНЕСКО як альтернатива до Бернської конвенції для тих країн, що не згодні з її точкою зору, але все ж таки хочуть стати учасницями багатосторонньої конвенції про авторське право.

Документ розробили, зокрема й для країн, що розвиваються, а також Радянського Союзу, котрий вважав, що Бернська конвенція надає надзвичайні переваги західно-європейським країнам із розвинутим експортом об'єктів авторського права, а також Сполученим Штатам Америки та більшій частині Латинської Америки. Сполучені Штати та Латинська Америка вже були членами регіональної Пан-Американської конвенції про авторське право, котра була «слабшою» за Бернську конвенцію.

Багато країн-учасниць Бернської конвенції одночасно вступили й до Всесвітньої конвенції, таким чином їх об'єкти авторського права також отримують охорону поза межами Бернської конвенції.

Оскільки майже всі країни світу є членами Світової організації торгівлі та погоджуються з Угодою щодо торговельних аспектів прав інтелектуальної власності, Всесвітня конвенція про авторське право таким чином втратила свою минулу значущість.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus