USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

День знань в Україні: що чекає школярів у новому навчальному році

2 Вересня 2019 11:10
Цього року школярів чекає відразу кілька нововведень. По-перше, шкільна форма скасована, тому вимагати її в принципі ніхто не має права. У чому ходити в школу вирішують самі батьки. У школах вчителі перестануть озвучувати оцінки, а зі стін повинні прибрати дошки пошани відмінників.

Уроки зможуть вести не тільки вчителі, але інші фахівці. Детальніше в матеріалі OBOZREVATEL.

Форми начебто немає, але вона є

У новому навчальному році повністю скасована шкільна форма. Таке рішення прийняв президент Володимир Зеленський. Правда, багато батьків говорять, що в їх школах форма скасована вже давно, замість неї в навчальний заклад потрібно ходити в діловому або офісному одязі.

«Хоча шкільну форму і скасували, але у нас адміністрація вимагає діловий стиль. Тобто кожен встановлює свій дрес-код. У нас, наприклад, просять приходити в спідницях і блузках дівчаток, хлопчикам – костюми або штани з сорочкою, гольфом. Фактично це і є та ж форма », – вважає Аня Глухенька з Харкова. Її дочка піде в 7 клас.

«Ми в школу ходимо в сірому класичному костюмі. Хоча форму скасували, але ми привчаємо сина до гарного зовнішнього вигляду. Та й в школі як гопники ніхто не ходить. Ходять в чорних джинсах, регланах, поло, теніски, сорочки», – говорить мама третьокласника київської школи Алевтина Симоненко.

«У ліцеях і гімназіях свій дрес-код. Мій син вчиться в гімназії на Печерську в столиці. У минулому році ходив в чорних джинсах і худі. Цього року, оскільки випускний клас, попросили купити костюм», – розповідає мама Валентина.

«Шкільна форма, це як благодійні фонди в школах або батьківські комітети. Їх начебто немає, але вони є. Тому нам щороку розповідають про діловий стиль, який як дві краплі води схожий на шкільну форму. Подивіться в магазинах або на сайтах одягу – всюди є шкільна форма, і батьки її купують. Тому що самі вже звикли, по-іншому себе школу не уявляють. У цьому році моя дочка в школу піде дійсно без форми. Буде жарко – джинси і футболка, стане холодніше – буде носити плаття або знову джинси і светр. Подивимось, що нам скажуть», – вважає мама Вікторія Черненко з Дніпропетровської області.

Які ще новинки чекають школярів

Також в цьому році школярі повинні отримати електронні учнівські квитки. Це дозволить батькам за допомогою спеціального додатку відстежувати пересування дитини по місту.

Учні 1-4 класів повинні будуть носити світловідбиваючі жилети, це необхідно для безпеки при переході дороги в темний час доби.

Також з нового навчального року в навчальних закладах введуть мережеву форму навчання. Вести уроки зможуть не тільки вчителі. Це можуть робити і представники різних гуртків або спеціальних організацій.

Тепер вчителі не повинні при всіх озвучувати оцінки учня, а в школах скасують дошки пошани відмінників. У міністерстві освіти вирішили, що так зможуть вирішити проблему з цькуванням учнів. Адже всі діти талановиті по-своєму.

З 1 вересня не візьмуть до школи дітей без щеплень. Це вже викликало бурхливі обговорення серед батьків. Не дивлячись на спалах захворюваності на кір, серед батьків є категоричні противники вакцинації. Вони вже виходили на акцію протесту. Без скандалів на початку року може і не обійтися.

Батьки витрачають від 1500 гривень до 2 тисячі доларів

Батьки вже підраховують, скільки їм довелося викласти в цьому році на те, щоб зібрати дитину в школу.

Ціни різняться в залежності від можливостей і місця проживання. Наприклад, одна мама з Києва повідомила, що все необхідне для 12-річної дочки придбала на 2 тисячі доларів. Чим викликала навіть скандал в сім’ї.

«А що таке, я купувала гарні брендові речі. Рюкзак, пару суконь, три костюми, брюки, по кілька регланів, блузки, туфлі, канцелярію, зошити і новенький телефон. Я теж працюю і маю право», – дивується мама.

Інші батьки розповідають, що збір до школи обійшовся в 1,5-3 тисячі гривень. «Я намагаюся все купувати заздалегідь, мало не в червні, коли ціни ще не такі високі. Всі зошити, канцтовари, рюкзаки, сорочки, спортивну форму, кросівки і туфлі. Якщо вийде, то і костюми, і джинси з гольфами, теж в липні. В цьому році на кожного зі своїх двох пацанів я витратила по 2,5-3 тисячі грн », – говорить Світлана Криворучко з Одеси.

Батьки із сіл і райцентрів вважають і ці гроші занадто великими. На підготовку на 1 вересня у них йде до 1,5 тис гривень. «Найдорожчий це костюм, але часто діти виростають, і костюм дістається молодшим. Так само і спідниці, сукні для дівчаток. Якщо доводиться купувати новий, то тільки на базарі. В цьому році вклалася в 500 грн на костюм і 300 грн на туфлі для хлопчика. Купила нову вишиванку, бо зі старої він виріс, і дві сорочки. Ще зошити, ручки, олівці, альбом, пенал, лінійки, фарби, а рюкзак залишився з минулого року », – розповіла мешканка Львівської області Марія.

Також багато батьків діляться адресами інтернет магазинів, де можна купити одяг для школи. Одні вважають, що дешевше і якісніше одяг у польських виробників, інші говорять про українські.

В середньому ж, взуття для хлопчика коштує 550 грн, і 600-650 грн для дівчинки. Кросівки 300 грн, спортивна форма 300 грн. Спідницю для дівчинки можна купити за 200 грн, піджаки що для хлопчиків що для дівчаток – від 300 грн. Хороші шкільні рюкзаки стартують від 600 грн. Набір канцелярії обійдеться від 300 до 450 грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus