USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

До шкіл і садочків Нововолинська не прийматимуть діток з сусідніх громад

18 Вересня 2019 14:04
У нововолинські школи та садочки не прийматимуть дітей із сусідніх населених пунктів, доки не вирішиться питання фінансування з об’єднаних територіальних громад.

Ті діти, які вже навчаються у місті, продовжать здобувати освіту, – пише Нововолинськ.com.ua.

Всі ці питання оговорили на робочій зустрічі, де були присутні представники органів місцевого самоврядування громад, діти яких навчаються у місті, їхні батьки, директори шкіл, начальниця управління освіти Ольга Лакиш та заступник міського голови міста Нововолинська Андрій Сторонський.

Нагадаємо, нещодавно батьки дітей, які зареєстровані в сусідніх ОТГ, повідомили, що їх виганяють із нововолинських дитсадків. Постало питання фінансування сільськими громадами навчання у нововолинських школах та дитячих садках,

Голова Поромівської ОТГ Євгеній Недищук заявив, що в освітніх закладах громади є чимало вільних місць, а вибір здобувати освіту у місті – виключно вибір батьків.


«У нас є школи і садки, в яких є вільні місця, але батьки повели дітей у Нововолинськ. Є закон України, який дозволяє здобути дітям освіту там, де вони хочуть безкоштовно», – розповів Недищук.




Голова громади запропонував присутнім батькам вести дітей у навчальні заклади за місцем проживання, проте батьки цього не хочуть і обґрунтовують це різницею якості освіти, яку надають у місті та у громаді. До того ж, батьки були впевнені: кошти за навчання платити доведеться саме їм з власної кишені.

Сторонський пояснив, що від батьків плати за навчання ніхто не вимагає, вирішити проблему мають самі посадовці, платити за утримання школярів чи дошкільнят повинна безпосередньо громада, а не батьки чи опікуни.


«Ми ще у квітні надсилали лист ОТГ із проханням вирішити це питання ще до початку навчального року. Більше того, досвід їх вирішення є, адже схожу проблему стосовно лікарні і лікування мешканців села у місті ми вирішили», – наголосив заступник мера.


У Нововолинську навчається більше 300 дітей із сусідніх населених пунктів. За розрахунками, це практично одна школа, яку утримує місто.

«Сьогодні ви платите своїм викладачам престижність праці в середньому 25%, а у Нововолинську ледь виходить 10%. У нашому місті цей відсоток є найнижчим серед інших міст Волині і ледь не найбільшу роль у цьому відіграє саме велика кількість іногородніх учнів», – зазначив перший заступник міського голови.


Сторонський додав, що на Волині взаєморозрахунки за надання освітніх послуг між бюджетами – це звична практика, її запровадили у Володимирі-Волинському, Ковелі. А в Нововолинську не вистачає значної суми коштів, які мали б скерувати на заробітну плату місцевим учителям.

«Ми приблизно прорахували кошти на перебування дітей, 2 рази направили вам відповідний лист. У підрахунках вказані тільки витрати місцевого бюджету: комунальні платежі, безкоштовне харчування дітей початкових класів, але ні в якому разі не заробітна плата, субвенційні кошти там не враховані», – розповіла начальниця управління освіти.

За словами Лакиш, утримання дитини за субвенційні кошти у місті є дешевшим, аніж у більшості сіл та малих населених пунктів Волині.


«Ми йдемо на середньому рівні. Обслуговування садочка обходиться місту в рік приблизно у 5 млн. гривень. В цю суму входить і комунальна, і заробітна плата, обладнання та інвентар, та ще низка витрат. Її ми поділили на кількість вихованців і виходить сума 24 тисячі гривень на рік за дитину, стільки просимо заплатити громаду, від батьків нам нічого не потрібно», – пояснила Лакиш.


Під час наради присутні дійшли висновку: ті сільські діти, які вже навчаються у місті, здобудуть освіту до кінця. Проте відтепер до Нововолинських шкіл та садків дітей із сусідніх населених пунктів не прийматимуть, доки ОТГ не вирішать питання фінансування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus