USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Доля Світязю ‒ в руках Лукашенка, ‒ Мінекології

18 Квітня 2012 10:59
Питання обміління і зникнення Шацьких озер, що на Волині, ‒ питання політичне. Так стверджують у Мінекології України. Мовляв, у проекті зацікавлений президент Білорусі Олександр Лукашенко, який, через складну економічну ситуацію в країні, на поступки, швидше за все, не піде.
Про це повідомляє «Комерсант-Україна».
Учора в Міністерстві екології та природних ресурсів заявили про загрозу обміління і забруднення Шацьких озер на Волині через розробки Хотиславського крейдяного карʼєру, розташованого на території Білорусі. У Мінекології говорять, що конфлікт може бути вирішений тільки політичним шляхом, бо у розробках зацікавлений президент Білорусі Олександр Лукашенко. У той же час експерти стверджують, що білоруська сторона не піде на поступки через погану економічну ситуацію в країні.
Нагадаємо, освоєння Білоруссю Хотиславського крейдяного карʼєру може осушити Шацькі озера на Волині. Хотиславський карʼєр розташований на території Білорусі, менше ніж за 30 кілометрів від Шацьких озер.
Учора заступник міністра екології та природних ресурсів Ігор Вільдман підтвердив, що загроза обміління і забруднення Шацьких озер дійсно існує.
«На жаль, рішення проблеми залежить не тільки від України. Проект розробки карʼєру, яким займається білоруська сторона, узгоджений з президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Тому ми чекаємо політичного рішення», ‒ повідомив пан Вільдман.
Як повідомив перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища Волинської області Олександр Романюк, роботи на карʼєрі почалися в 2008-2009 роках.
«Це небезпечно для Шацьких озер і, перш за все, для озера Світязь. Його обміління може відбутися через 10-15 років через зниження рівня ґрунтових вод, що живлять озеро. Глибина Світязю ‒ понад 50 метрів, а глибина Хотиславського карʼєру повинна досягти 40 метрів. Відстань між ними ‒ 25 кілометрів. Всі підземні джерела звʼязані, розробка карʼєру порушить їхній природний звʼязок», ‒ розповів пан Романюк.
Пан Вільдман сподівається, що конфлікт буде вирішено без втручання міжнародних інстанцій. Однак колишній посол Україні в Білорусі Роман Безсмертний не вірить у це.
«Ситуація в економіці Білорусі ‒ катастрофічна, тут би вижити, а не шукати домовленості. До того ж розробник карʼєру ‒ група компаній «Трайпл». Її власником є Юрій Чиж ‒ один із придворних бізнесменів Олександра Лукашенка», ‒ пояснив Роман Безсмертний.
За його словами, Україна заперечувала проти розробки карʼєру без відповідних природоохоронних заходів: «На жаль, білоруська сторона слухала, але робила свою справу».
Учора заступник міністра природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Білорусі Анатолій Лис заявив, що Україна не виставляла офіційних претензій щодо можливого забруднення Шацьких озер. «Іноді це питання політизується українською стороною. Побоювань, що Шацькі озера зникнуть, немає», ‒ заявив пан Лис. За його словами, при освоєнні Хотиславського карʼєру виконуються всі природоохоронні заходи.
Разом із тим пан Безсмертний зазначає, що внаслідок розробок на Хотиславському карʼєрі «Україна може втратити не тільки Шацькі озера, а й весь природний комплекс річки Припʼять».
«Цьому може перешкодити надання територіям Північного Полісся України і Південного Полісся Білорусі статусу памʼятки природи. Вони дотикаються до заповідника «Західне Полісся» на території Польщі, природоохоронний статус якій надано ЮНЕСКО», ‒ пояснив пан Безсмертний.
Нагадаємо, наприкінці березня у Києві відбувся круглий стіл щодо ситуації, яка склалася навколо розробки Хотиславського кар’єру. Експерти заговорили про екологічну катастрофу і можливе зникнення Шацьких озер.
Окрім того, екологи звертали увагу ще й на захоронені на території розробки родовища радіоактивні відходи, що несуть ще одну небезпеку.
Довідково:
Шацькі озера ‒ група з понад 30 озер в Любомльському та Шацькому районах Волинської області, в межиріччі річок Припʼять та Західний Буг. Найбільше з них ‒ озеро Світязь (27,5 кілометрів квадратних). Це друга за розмірами природна водойма в Україні і найглибше озеро нашої країни (58,4 метри).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
РВК Показати IP 18 Квітня 2012 12:48
Треба вводити санкції, а не соплі жувати. Причому щоб зачепило Луку за живе.
Фанат Показати IP 18 Квітня 2012 16:54
О, хоч на цьому сайті журналісти знають як правильно відмінювати слово Світязь
Вольдемар до Фанат Показати IP 18 Квітня 2012 20:55
А доля Світязя тебе не цікавить, лише б слово було правильно написано ? Коми потрібно вставляти, грамотій.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus