USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Фотовиставка в Галереї мистецтв: люди, які грають і слухають джаз

25 Серпня 2017 11:26
Анонсована організаторами виставка світлин до 10-річчя фестивалю «ArtJazzCooperation» вже відкрита для відвідувачів у Малій залі Галереї мистецтв Національної спілки художників України.

Експозиція, що триватиме до 28 серпня, нагадує глядачам найемоційніші моменти попередніх фестивалів, котрі проходили у Луцьку. Автори світлин – консул Генерального Консульства Польщі у Луцьку, співорганізатор фестивалів Кшиштоф Савіцкі, відомі волинські фотографи Любомир Безручко та Віктор Чухрай.



Зафіксовані у знімках миттєвості не лише транслюють потужну енергетику музики, передають екстаз виконавців і емоції слухачів, а й дуже яскраво відкривають нам пристрасть авторів-фотографів – ці люди обожнюють джаз!

Саме ця пристрасть надихає на невтомну організаторську працю Кшиштофа Савіцкі, зусиллями якого джазові фестивалі, концерти стали непересічними подіями у культурному житті Луцька, Волині. На них з особливим нетерпінням очікують поціновувачі такого неповторного музичного мистецтва, що народилося як поєднання «чорної» і «білої»

музичних культур і народних традицій, за висловом визнаного дослідника джазу Маршалла Стернса. Яскравими ознаками джазової композиції є імпровізація, поліритмія, а також та потужна енергетика, яку передає джаз-виконавець слухачеві. Невипадково, одна з гіпотез походження назви цього музичного жанру стверджує: слово «jass» у північноамериканській літературній мові 19 століття означало «піднесення, збудження». Саме цей дивовижний стан людей, котрі грають джаз і слухають його, зафіксований на світлинах експозиції. Погляньте!



«Я взагалі люблю фотографувати, а особливо люблю робити знімки людей inaction – людей, які щось роблять. Музиканти – це найліпший приклад гарної роботи. Це портрети людей, які працюють, тяжко працюють насправді. Дехто думає, що у музикантів таке легке, нескладне життя, та я знаю, що у правдивих джазменів репетиції щоденно по 8-10 годин. Це дуже тяжка робота. А джаз – як космос! Є тисячі концепцій і інтерпретацій джазу, який є дуже різний. Дехто мені каже: «Я джазу не люблю». Як можна не любити джазу! Це як не любити небо, сонце, хмару... Як можна не любити жити?!», – ось що є джаз для пана Кшиштофа.



Відомий луцький фотограф Любомир Безручко розповів, що давно і віддано слухає джаз. Він є постійним фотографом усіх луцьких джазових фестивалів. Ця особлива музика пред’являє певні вимоги до слухача, на його думку. Та і до фотографа – теж. «Джаз – музика для тих людей, які на цьому розуміються. Насамперед, це яскрава емоція, і вона мусить проявитися у фотографіях. Тому багато розповідати чи пояснювати про самі фото неможливо. Фото мусить промовляти саме за себе, привертати увагу, бути наповненим змістом. Тому я вважаю, що підписи під цими фото недоречні».



Луцький фотохудожник Віктор Чухрай на своїх світлинах фіксує лучан, які приходять на джазові фестивалі. Йому надзвичайно цікава ця категорія наших містян – як реагують на музичну інформацію, який вигляд вони мають. То які вони – луцькі шанувальники джазу?

«Джазові фестивалі дуже відрізняються від інших масових культурних заходів, які проходять у нашому замку. Сюди приходить інтелігентна публіка, яка розуміється на цій музиці. Для мене як художника, фотографа дуже впадає в вічі те, як одягнені люди, що приходять на ці події. Це сучасна, вишукана публіка, яка показує смак і в музичних уподобаннях, і відповідно виглядає. Тому я більше знімаю наших лучан і отримую справжнє задоволення, коли бачу, як вони до цього ставляться. Бачу, як приходять родинами, навіть з грудними дітьми. Звертаю увагу на луцьких панянок, які приносять з собою ковдри, кошички. Це надзвичайно цікавий процес сприймання музики! Це дає мені наснагу. Я горджуся нашими лучанами! І дуже важливо, що це відбувається саме в замку».



Джазовий фестиваль «ArtJazzCooperation» розпочинає сьогодні свою 3-денну роботу. Запрошуємо насолодитися вишуканою музикою насиченої фестивальної програми, а також відчути атмосферу цих подій при перегляді фотовиставки ArtJazzFoto у Галереї мистецтв ВО НСХУ, вул. Лесі Українки 24а. Вхід вільний завжди.

Фото надані організаторами

Про подію на сайті Галереї мистецтв

Марія ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Показати IP 26 Серпня 2017 09:52
Гарні фото

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus