USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Галина Гатчінс могла зняти власну смерть», – колега вбитої у США українки-операторки

25 Жовтня 2021 20:00
«Галина Гатчінс була світлою людиною. Її всі дуже любили. У неї був прекрасний творчий підхід. Але насамперед вона була чудовою мамою», – пригадує режисер Олексій Федосов, колега операторки-українки, що загинула на зніманнях в Голлівуді.

42-річна Галина Гатчінс померла від кульового поранення, яке отримала на зніманнях фільму Rust. Його співпродюсером та виконавцем головної ролі є Алек Болдуїн, пише ВВС News.

За попередніми даними слідства, саме він вистрелив із реквізитної зброї під час знімань, поранивши режисера Джоела Соуза та операторку Галину Гатчінс.

«Це відбулося під час знімання кадру. Найімовірніше, Галина могла зняти власну смерть», – каже режисер Олексій Федосов, що вже сім років працює в Голлівуді. З них п’ять він знає Галину.

Тобто камера мала зняти все, що відбувалося з моменту фатального пострілу аж до того, як її вимкнули після поранення операторки.
У США в кінематографістки залишилися чоловік та маленький син. До того як почати кар'єру за кордоном, Галина жила та навчалася в Україні.

Олексій Федосов розповів про те, як вони працювали разом у Каліфорнії, а також про умови роботи на голлівудських майданчиках.

На зніманнях одного з короткометражних фільмів Галина Гатчінс була операторкою-постановницею, а він другим режисером.

Про спільну роботу в Голлівуді

«На знімальному майданчику я був дуже суворим із нею. Іноді, певно, надміру. Але попри це, вона завжди усміхалася. Галина була дивовижною людиною, світлою душею, яка пішла від нас, на жаль», – каже Олексій.

Режисер додає, що вона була нестандартним оператором: завжди прагнула знайти найкращий ракурс, хай як її підганяли.

«Галина просто усміхалася й без поспіху, дуже добре далі виконувала свою роботу. В неї було своє чітке бачення. Її неможливо було підганяти», – пригадує Олексій Федосов.

Галина Гатчінс навчалася кіномистецтва в Каліфорнії. Упродовж останніх п'яти років активно працювала на голлівудських проєктах.

Читати ще: Актор Алек Болдуїн скасовує всі проєкти після випадкового вбивства українки, – ЗМІ

Вона також входила до американської гільдії операторів. За словами колег, Галина швидко просувалася вгору кар’єрними сходинками, її також добре знали в російськомовній громаді Голлівуду.
«Її талант та людські чесноти допомагали їй рухатися вперед, – каже режисер. – Жінка-оператор – це все ще рідкість у Голлівуді».

Про умови роботи

За словами Олексія Федосова, в Голлівуді працює дуже багато українців: це оператори, їхні помічники, асистенти режисерів. Крім того, величезна кількість акторів, переважно другого плану, – це українці.

Про їхні голлівудські досягнення й успіхи на батьківщині знають не так і багато.

«Приміром, на майданчику фільму «Ford проти Ferrari» з 500 людей масовки близько сотні були українці», – каже режисер.

Олексій Федосов відзначає, що в Голлівуді на зніманнях таких фільмів, як Rust, діють суворі правила безпеки. На майданчику має бути людина, що добре володіє зброєю та відповідає за зброярський реквізит.

Перед зніманнями сцен із револьверами чи гвинтівками роблять пробний постріл. На них має бути присутня поліція.

«Для краси кадру використовують холості патрони. Вони дають яскравий спалах під час пострілу. Не більш того. Ми їх використовували на зніманнях. Я не бачив у тому нічого страшного», – ділиться досвідом Олексій Федосов.

Також, на його думку, навряд чи таку трагедію можна пояснити перевтомою через занадто тривалі знімальні зміни.

«Для українців умови роботи в Голлівуді – це рай після того, до чого вони звикли на батьківщині. Там моя зміна на зніманнях реклами, кліпів, кіно могла тривати 24-26 годин. У Голлівуді зміна актора – вісім годин, групи – 10-12 годин», – розповідає кінематографіст.

Понаднормову роботу оплачують за подвійним чи й вищим тарифом. Робота понад 16 годин поспіль – це умовно «золотий час», настільки дорого обійдеться кінокомпанії оплата занадто довгої зміни. Тому продюсери стараються уникати таких переробітків.

За словами режисера, вся кіноіндустрія шокована тим, що сталося.

Читати ще: Після смертельного пострілу. З’явилися фото Алека Болдуїна зі знімального майданчика, де сталася трагедія

Недосвідчена зброярка

Як передає УНІАН, світові ЗМІ заявили, що фахівець зі зброї Ханна Гутьєррес-Рід ще недостатньо досвідчена для того, щоб адекватно перевірити вінтажний револьвер Colt, з якого стріляв Алек Болдуїн.

Зазначають, що раніше вже було два випадки, коли під час знімального процесу зброя виявилася зарядженою.

«Вона трохи недбало поводилася зі зброєю, іноді розмахуючи нею. Кілька разів вона заряджала холості і робила це способом, який ми вважали небезпечним», – додає джерело видання.

Також джерело розповіло, що члени знімальної групи вже неодноразово скаржилися на 24-річну зброярку.

«Уперше, коли пістолет вистрелив без попередження, весь цей відділ потрібно було негайно замінити. Очевидно, виробництво передумало і вирішило кинути жереб та заплатити найвищу ціну», – зазначає співрозмовник.

Нові деталі

До смерті операторки Галини Гатчінз нібито причетні кілька осіб. Також того дня обстановка на майданчику була напруженою, повідомляє «Кореспондент».

Поранений режисер Джоел Соуз, якому куля потрапила в плече, заявив, що Алек сидів на лавці в «церкві» й репетирував витягування револьвера за технікою cross draw. Також, за словами Соуза, він дивився на Болдуїна з-за спини Гатчінз, аж почув, яким гучним був відзвук пострілу. Тієї миті Галину було поранено в тулуб.

«Потім Джоел пригадує, як вона поскаржилася «Ой, живіт», схопилася за живіт і позадкувала, їй допомогли лягти на землю», – йдеться у свідченнях під присягою.
За словами оператора Ріда Рассела, після цього ГатчІнз сказала, що не відчуває ніг.

Читати ще: Не Болдуїн: ЗМІ назвали винного у смерті українки на зйомках фільму в США

Крім того, відомо, що саме того дня шість робочих покинули майданчик – вони нібито протестували проти зарплати. Головний електрик «Іржі» Серж Свєтний розповів, що Галина помирала в нього на руках, і вважає причиною її смерті недбалість і непрофесіоналізм.

Таблоїд TNT з посиланням на власні джерела пише, що переданий Болдуїну револьвер раніше нібито використовували для стрільби по мішенях справжніми кулями.

У судових документах відзначено, що револьвер Болдуїну дав помічник режисера фільму Дейв Ґольз, який замінив одного з протестувальників, запевнивши, що він «холодний», тобто не заряджений бойовими патронами. У розслідуванні шерифа також згадано ім’я головної зброярки фільму Ханни Гутьєррес-Рід, яка підготувала револьвер. Утім ні з ким з них поговорити поки не вдалося.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 26 Жовтня 2021 08:07
Царство небесное!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus