USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Гірше за війну. Що відбувається в Бейруті після вибуху та чому це фатальне потрясіння для Лівану

5 Серпня 2020 14:42
Вибух у Бейруті, який 4 серпня зруйнував значну частину столиці Лівану, вже називають однією з найстрашніших техногенних катастроф в історії. Його наслідки для міста та країни – безпрецедентні.

НВ розповідає головне, що важливо знати про вибух у Бейруті станом на 5 серпня. Сьогодні в Лівані оголошено день жалоби: трагедія забрала життя щонайменше 100 осіб, близько 4 тис. поранено, доля сотень невідома.

Що і чому сталося в Бейруті – головне

Потужний вибух струсонув Бейрут близько шостої вечора за місцевим часом (у світових ЗМІ пишуть, що йому передував один або кілька дрібніших). На численних відео видно гігантську кулю диму та полум’я, а також момент удару руйнівної вибухової хвилі, яка накрила місто й акваторію місцевого порту.

Вибух прогримів у районі морської гавані Бейрута – столиця Лівану, де проживає від 1 до 2 млн осіб (у місті давно не проводили перепис), є великим регіональним портом.

Як пояснив пізніше прем’єр-міністр Лівану Хасан Діаб, на складах у порту понад шість років зберігали 2750 тонн нітрату амонію – саме цей «вантаж» і став причиною вибуху, за попередньою версією влади. Нітрат амонію застосовується у виробництві добрив, але також є ключовим компонентом для виготовлення вибухівки. Влада Лівану пізніше уточнила, що в порту було зосереджено вилучені й конфісковані вибухові речовини.

5 серпня ліванський телеканал LBCI повідомив, що Вища рада оборони Лівану вважає, що вибух стався через вантаж аміачної селітри (нітрату амонію), конфіскованого у 2014 році з судна Росус. Раніше ним володів російський підприємець Ігор Гречушкін з Хабаровська, говорили моряки, які працювали на судні, та писала Нова газета у липні 2014 року, нагадує Медуза.

Що саме спровокувало вибух небезпечних складів, поки точно невідомо. Влада озвучила попередню версію про вибух під час зварювальних робіт.

Хімік Габріель да Сілва з Мельбурнського університету в коментарі The Guardian висловив припущення, що нітрат амонію був забруднений – наприклад, нафтою – що зробило його в рази більш вибухонебезпечним. «Думаю, саме це й сталося у цьому випадку», – зазначає він.
Президент США Дональд Трамп назвав події в Лівані «жахливою атакою» та засумнівався в техногенній природі цієї катастрофи, не виключивши версію про «напад» і «бомбу». Однак станом на 5 серпня його слова не отримали підтвердження – більш того, їх спростували в Пентагоні. Три високопоставлені джерела CNN в Міноборони США заявили, що жодних даних про обстріл чи атаку Бейрута в них немає.

Водночас колишній співробітник ЦРУ, який раніше працював у Лівані і на Близькому Сході, припустив, що здетонували не лише «запаси» нітрату амонію, а й боєприпаси, які могли незаконно зберігатися в порту. Трагедію він описав як «Нещасний випадок», причиною якого стали некомпетентність і корупція. «Але питання в тому, чи була це військова вибухівка, кому вона призначалася і чому вона там зберігалася?», – зазначив колишній співробітник ЦРУ, якого цитує CNN. Він також висловив сумнів, що правда будь-коли стане відомою.

За даними ліванського Червоного хреста, у Бейруті загинули щонайменше 100 осіб, поранення отримали близько 4 тис. – чимало постраждалих отримали важкі ушкодження. Крім того, тепер у руїнах ледь не половина міста.

5 серпня оголошено в Лівані днем жалоби, президент країни рекомендував уряду запровадити надзвичайний стан на два тижні.

Влада країни пообіцяла провести розслідування причин трагедії й притягнути до відповідальності тих, хто може бути винен у ній.

Момент вибуху під час меси, яка проходила для вірян у режимі онлайн через коронавірус:


Потужний вибух у Бейруті залишив 300 тисяч людей бездомними, завдані збитки оцінюють у понад $3 млрд, передає Українська правда з посиланням на AFP.

«Я думаю, що від 250 до 300 тисяч людей, які зараз без дому», – сказав мер Бейрута Мерван Абуд. Він додав, що орієнтовна вартість збитку від вибуху 4 серпня склала від 3 до 5 мільярдів доларів. За його словами, інженери та технічні команди ще не провели офіційну оцінку. Водночас Абуд відзначив, що вибух завдав шкоди половині міста.

Чому масштаби катастрофи – безпрецедентні

Вибух у Лівані за своєю силою був еквівалентний землетрусу магнітудою 4,5, заявляють в сейсмологічної служби Йорданії. Вибухову хвилю відчули навіть на Кіпрі, який знаходиться майже у 200 км від Бейрута та ліванського узбережжя.
Масштаб руйнувань у самому Бейруті важко описати: будівлі постраждали навіть у 4−5 км від міського порту, а ближче до епіцентру вибуху вони повністю зруйновані. Вибухова хвиля розкидала містом автомобілі, конструкції будівель, залишила без електрики й базової інфраструктури кілька районів ліванської столиці. Вулиці вистелено уламками та склом розбитих вікон; дахи, стіни й верхні поверхи багатьох будівель обрушилися, ховаючи під собою людей.
За потужністю вибуху трагедія в Лівані перевершила іншу подібну катастрофу – вибух у Тексас-Сіті в 1947 році, де через пожежу на борту французького судна здетонували близько 2100 тонн нітрату амонію (у Бейруті – імовірно 2750). Досі ця трагедія в США вважалася однією з найбільших неядерних техногенних катастроф в історії людства. Тоді масштабний вибух на судні спровокував ланцюг пожеж і вибухів на інших кораблях та в порту. Загинули близько 1,5 тис. осіб, понад 5 тис. отримали поранення, порт і частина районів міста Тексас-Сіті були фактично стерті з поверхні землі.

Бейрутський вибух порівнюють ще з однією схожою трагедією, яка сталася в Китаї в серпні 2015 року. Тоді в порту Тяньцзіня спалахнула пожежа на складах фірми, яка займалася транспортуванням небезпечних хімічних речовин. Імовірно через спеку сталося самозаймання сухої нітроцелюлози, після чого вибухнули сусідні контейнери з нітратом амонію. Загинули понад 170 людей.
Однак масштаб трагедії у Бейруті вимірюється не лише кількістю жертв або тоннажем вибухівки. Порт столиці Лівану, зараз повністю зруйнований, був життєво важливою артерією всієї країни. Адже на суходолі Ліван межує лише з двома державами: спустошеною Сирією та Ізраїлем, з яким фактично перебуває в стані війни. Офіційний Бейрут неодноразово скаржився в Радбез ООН, звинувачуючи Ізраїль у порушенні свого суверенітету.

Тому виснажений роками конфліктів Ліван вкрай залежить від імпорту продовольства, вхідний точкою постачання якого був порт Бейрута. Вибух завдав йому нищівного удару, зруйнувавши ще й головний елеватор – руїни гігантської споруди добре видно на багатьох фото. Тоді як місцеві зернові (зокрема пшениця) лише на 10% покривають потреби країни. В останні місяці криза, посилена пандемією COVID-19, вже призвела до зростання цін на продукти в Лівані до 80%.

Аналітик з берлінського Інституту глобальної публічної політики назвав трагедію «повною катастрофою» для економіки країни.

Перший ранок після вибуху: що відбувається в місті

Вибух приніс у Бейрут спустошення, розруху та гуманітарну катастрофу. Щонайменше три лікарні міста зруйновано, ще дві пошкоджено, що ускладнило допомогу величезній хвилі постраждалих.

Світові ЗМІ розповідають, що медики не можуть впоратися з напливом важко поранених – у шпиталях закінчуються антибіотики, титанові пластини та інші необхідні ресурси. Лікарі просять ліванців про допомогу: від донорства крові до закупівель електрогенераторів для знеструмлених відділень.
"Те, що ми бачимо – це величезна катастрофа, – сказав місцевим ЗМІ очільник ліванського Червоного Хреста Джордж Кеттане. – Постраждалі й жертви – всюди«. Цими ж словами схарактеризував трагедію і ліванський прем’єр.

Кожні кілька годин після вибуху Червоний Хрест уточнює число загиблих і поранених. Вже очевидно, що це число зростатиме: сотні мешканців Бейрута шукають своїх зниклих рідних та близьких, які могли залишитися під завалами зруйнованих будівель.

Усю ніч на 5 серпня провідні ліванські телеканали та радіостанції зачитували імена людей, які зникли або могли постраждати, розповіла у своєму Twitter репортер Associated Press з Бейрута Сара Ель Діб. «Мені цього ніколи не забути», – ділиться вона.

Крім того, ліванці створили в Instagram спеціальну сторінку, де публікують фотографії близьких, яких розшукують – зараз там близько сотні імен.
Масштаб наслідків приголомшив місто: як пише The Guardian, навіть на піку громадянської війни (1975−1990) тижні артилерійських обстрілів не приносили Бейруту подібних руйнувань.

«Я бачив війну, я відчував війну, – сказав один з очевидців на відео нижче. – Але подібного не бачив ще ніколи».
«Це було схоже на атомну бомбу, – каже 70-річна пенсіонерка Макрух Ерганян, шкільна вчителька, яка багато років жила в Бейруті неподалік від порту і добре пам’ятає громадянську війну. – Мені випало на долю все, але подібного ще не траплялося».

CNN наводить слова Ранії Масрі, мешканки Бейрута, яка перебувала за декілька кілометрів від центру вибуху. Її будинок стрясало, немов від час землетрусу, каже жінка.

«Квартира затряслася горизонтально, а потім раптово був немов вибух, вікна і двері відчинилися. Шибки просто вибило», – описує події Масрі.

Не менше, аніж очевидні руйнування, жителів Бейрута приголомшує те, що для економіки Лівану цей удар може стати фатальним. «Нас проклято, – цитує The Guardian молодого місцевого жителя, який отримав легке поранення. – Навіть якщо це був нещасний випадок, це останнє, що ми могли собі дозволити».

Серед будівель, пошкоджених вибухом, – офіційна резиденція президента Лівану, штаб-квартира колишнього прем’єр-міністра Саада Харірі, редакції багатьох видань та інформагентств, як місцевих, так і міжнародних.

Як реагує світ

Уряди багатьох країн світу вже запропонували Лівану свою допомогу і підтримку – серед них Велика Британія, Індія, Франція, Австралія, США, Канада, Ізраїль, Туреччина, Катар та Іспанія, а також Євросоюз.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш висловив співчуття родинам загиблих, народу й уряду Лівану, заявив про підтримку країни та пообіцяв «активне сприяння» у реакції на катастрофу.

Одним з перших гуманітарну допомогу Лівану запропонував Ізраїль, хоча між країнами немає дипломатичних відносин з 1949 року. Таку ініціативу спільно озвучили ізраїльський міністр оборони та голова МЗС країни. Крім того, Збройні сили Ізраїлю вже в першу годину після вибуху спростували повідомлення про свою причетність до трагедії (вони з’явилися на тлі напружених відносин країни з Ліваном). У ліванській організації Хезболла підтвердили, що інформація про атаку ізраїльських ВПС на їхні об’єкти неправдива.

Міністр закордонних справ Йорданії Айман Сафаді запевнив МЗС Лівану в готовності надати країні підтримку та допомогу.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що «порятунок і допомога» вже на шляху до Лівану, та висловив солідарність з ліванським народом.

«Мої думки з народом Лівану і сім’ями жертв трагедії в Бейруті, – написав голова Європейської ради Шарль Мішель. – ЄС готовий надати допомогу і підтримку».

Серед загиблих і постраждалих в Бейруті є іноземці: загинув щонайменше одна громадянин Австралії, поранені громадяни Великої Британії, дружина посла Нідерландів і кілька співробітників ООН. Громадян України серед поранених або жертв, за попередніми даними, немає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ууууу Показати IP 5 Серпня 2020 14:53
ще б в мацквє так бахнуло, по ближче до кремля!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus