USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Громадські слухання щодо Гостинного двору: лучани підтримали залучення приватних коштів для реставрації

22 Березня 2023 17:20
Лучани підтримали процедуру державно-приватного партнерства щодо Гостинного двору на вулиці Кафедральній, 4, яка передбачає реставрацію будівлі за кошти приватного інвестора. У приміщенні хочуть зробити готельно-ресторанний комплекс. Натомість проведення архітектурного конкурсу лучани не підтримали.

Громадські слухання «Доцільність здійснення державно-приватного партнерства щодо реставрації з пристосуванням та управлінням Гостинного двору» відбулися 22 березня в укритті ліцею №9.

Цього разу для участі в громадських слуханнях зареєструвалося 254 людини. На розгляд винесли два питання: доцільність підготовки державно-приватного партнерства щодо реставрації Гостинного двору; доцільність проведення відкритого архітектурного конкурса.

Як розповіла заступниця міського голови Ірина Чебелюк, будівля на вулиці Кафедральній, 4 знаходиться в передаварійному стані. Дефекти можуть призвести до аварійного стану, а вартість лише укріплюючих робіт становить вісім мільйонів гривень. З її слів, варіант реконструкції за кошти бюджету владою не розглядався, адже це непосильна сума для міста. Якщо ж будівлю продадуть на аукціоні, місто втратить контроль над приміщенням. Та й сума буде занадто малою, зважаючи на стан приміщення.

Тому процедура державно-приватного партнерства є найбільш доцільною, зокрема вона передбачає залучення коштів інвестора для реставрації, однак право власності на будівлю і далі буде за містом. Процедурою передбачається реконструкція будівлі під готельно-ресторанний комплекс.

«Наразі немає жодного таємного інвестора, як це звучало у публічних джерелах, адже процедура ще не завершена. Ми лише на першому етапі. Туризм – одна з концепцій розвитку нашого міста. Але у нас недостатня кількість готелів. Тому наше завдання – наситити наше місто, зокрема його історичну частину, такими об‘єктами», – зазначила посадовиця.
Доктор економічних наук Олена Лютак відзначила, що процедура державно-приватного партнерства постійно застосовується у Європі. Зокрема в Празі чимало історичних будівель використовується під кафе приватними підприємцями, які їх і реконструювали, однак ці приміщення належать державі. Вона закликала присутніх підтримати цю процедуру.
Натомість керівник Луцького міського молодіжного центру Юрій Семчук закликав молодь долучитися до розвитку інших молодіжних просторів, зокрема на вулиці Глушець, а не створювати хайп навколо Гостинного двору, в якому неможливо проводити заходи, оскільки цегла з будівлі постійно обвалюється.
В підсумку 248 лучан підтримали застосування процедури державно-приватного партнерства.
Під час розгляду питання про проведення архітектурного конкурсу повинен був виступати голова ГО «Семиярусна гора» Любомир Дмитришин, однак його на громадських слухань не було.

Натомість заступниця директора департменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Софія Гула розповіла, що архітектурний конкурс проводять зазвичай для відкритих просторів: парків, скверів та площ. Архітектурний конкурс передбачає нове бачення простору. Натомість місто ж хоче зберегти та відновити пам‘ятку місцевого значення, тобто будівля має залишитися такою, як і була. Тож вона вважала недоцільним проводення архітектурного конкурсу.
Проти проведення архітектурного конкурсу проголосувало 223 людини, утрималося 30.
Відзначимо, що пропозиції, ухвалені під час громадських слухань, підлягають обов‘язковому ознайомленню органами місцевого самоврядування.

Нагадаємо, у січні 2018 року пам’ятку архітектури, будинок на вулиці Кафедральній, 4, взяли на баланс міської ради. У 2020 році стало відомо, що Луцька міська рада хоче провести інвестиційний конкурс, на якому планувала віддати приміщення в оренду на 20 років, щоб інвестор відреставрував її відповідно до усіх встановлених норм, та відкрив там готель, кафе, ресторан.

Влітку минулого року простір у будинку Прайзлерів надали для молодої громадської організації «Семиярусна гора» з умовою, що вона покине його, щойно цього потребуватиме міська рада, реалізовуючи процедуру державно-приватного партнерства. Коли ж це сталося, «Семиярусна гора» за допомогою маніпуляцій та агресивної комунікації створила хайп навколо дворика, вимагаючи зберегти створений ними простір та намагаючись скликати громадські слухання. ГО зібрала для цього необхідні підписи, але, як виявилося, серед підписантів – чимало неповнолітніх. Втім «Семиярусна гора» знову ж таки за допомогою маніпуляцій розкрутила цю тему, тому Луцька міська рада вирішила самостійно скликати громадські слухання, однак тоді їх перервала повітряна тривога.

Читати ще: Конфлікт без причини: чому «Семиярусна гора» зчинила бучу навколо Гостинного двору у Луцьку і хто правий?

На лютневій сесії депутати Луцької міської ради затвердили умови здійснення державно-приватного партнерства (ДПП) щодо проєкту «Реставрація з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням на вулиці Кафедральній, 4 в місті Луцьку». Як повідомили, потрібно 50 мільйонів гривень інвестицій.

Читати ще: Є загроза обвалу балкона: Гостинний дім Прайзлерів у Луцьку потребує невідкладного ремонту

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 22 Березня 2023 17:36
хто забезпечить достатню прохідність місця, необхідні кВт та каналізаційну трубу відповідного діаметру? все інше - фантазії від лукавого
не к лучанин Показати IP 22 Березня 2023 17:49
Що має бути з колишнім Будинком офіцерів???
Лучанка Показати IP 23 Березня 2023 07:47
А Луцьке братство стоїть як символ української руїни, а кінотеатр Батьківщина де при усіх владах було кіно... Українці у вас є мозок? Подякуйте що вам поляки Міську раду збудували, пошту, банк, ляльковий театр .......
Анонім до Лучанка Показати IP 23 Березня 2023 11:50
"а кінотеатр Батьківщина де при усіх владах було кіно" - а тепер він не потрібний. Ау, зараз мало того, що з'явились інтернет і телебачення, що зменшило потребу в таких закладах, так в нас і кінотеатрів вистачає. "Українці у вас є мозок?" - так, тому й не тягнемося консервувати усе підряд.
Народ Показати IP 23 Березня 2023 10:25
Камуфляж для уже раніше ухваленого рішення !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus