USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Коаліція F-16 та системи ППО: результати Рамштайну

26 Травня 2023 07:39
Контактна група з питань оборони України, яка налічує майже 50 країн, 25 травня провела 12-те засідання. Цього разу зустріч у форматі Рамштайн пройшла в онлайн-режимі.

Кореспондент.net підбив підсумки цих переговорів.

Спілка винищувачів

Після зустрічі міністр оборони США Ллойд Остін докладно розповів про авіаційну коаліцію, яка розпочне роботу з підготовки українських пілотів на літаках F-16. За його словами, Данія та Нідерланди очолять європейську коаліцію з проведення тренувань для українців.

«У найближчі тижні мої данський та нідерландський колеги працюватимуть зі США та іншими союзниками, щоб розробити рамку навчань», – повідомив Остін.

Він додав, що Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща приєднаються до тренувань пілотів трохи пізніше.

«Ми очікуємо, що незабаром до цієї ініціативи приєднається більше країн», – підкреслив міністр оборони США.

Остін наголосив, що програму мають підготувати якнайшвидше, щоб пілоти вже найближчими тижнями розпочали освоєння винищувачів F-16.

Читати ще: У Повітряних Силах припустили, скільки винищувачів F-16 отримає Україна

Своєю чергою, генерал Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів, сказав, що винищувачі F-16 «очевидно, відіграють роль» у підготовці України до контрнаступу.

Додаткові системи ППО

Учасники контактної групи особливу увагу приділили захисту України від російських ракет та дронів. При цьому глава Пентагона ухилився від відповіді про те, скільки винищувачів F-16 можуть надати саме Штати.

Він нагадав, що з початку травня РФ посилила точкові удари та бомбардування мирних міст. Тож, за його словами, жорстокість Кремля лише підтверджує необхідність створення в Україні більш потужної наземної архітектури протиповітряної оборони.

Читати ще: У Британії почнеться навчання українських пілотів на F-16

«Зараз одна з найактуальніших потреб України – наземні системи ППО. І ця Контактна група продовжить працювати над тим, щоби допомогти Україні захистити її небо… Члени Контактної групи продовжують шукати у своїх запасах ракети й системи, які вони можуть поставити», – зазначив Остін.

Він також додав, що паралельно США та інші союзники працюють із приватним сектором щодо закупівлі NASAMS та іншого обладнання.

«Я вітаю країни, які знаходять способи задовольнити термінові потреби протиповітряної оборони України. І ми зосередимося на цьому завданні», – наголосив глава Пентагону.

Марк Міллі до слів Остіна додав, що наразі партнери України намагаються закрити її небо швидким, дешевим і найефективнішим способом.

«Коли ми говоримо про F-16, то вартість навіть десятка таких винищувачів дуже висока. А щоб протистояти росіянам у повітрі, треба мати дуже багато винищувачів. Підбивши фінансові підсумки, ми розуміємо, що швидше і дешевше буде вкластися в системи ППО, щоб закрити небо над Україною», – підкреслив він.

Боєприпаси та протидронове обладнання

Після засідання контактної групи низка країн оголосили про надання нових пакетів військової допомоги Україні. Зокрема, Фінляндія відправляє Києву чергову допомогу на €109 мільйонів. Це вже 16-й пакет з початку війни. В нього увійдуть, зокрема, зенітне озброєння і боєприпаси.

Як заявили в уряді країни, з міркувань безпеки додаткової інформації про конкретний зміст, спосіб або час доставки допомоги не буде.

Міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас на засіданні у форматі Рамштайн також представив новий пакет військової допомоги Києву. Він міститиме протидронове обладнання, боєприпаси, сухі харчові пайки та іншу допомогу. Загальний обсяг військової підтримка України з боку Литви скоро сягне €465 мільйонів, нагадав Анушаускас.

«Наша підтримка України – це інвестиція в нашу власну стійкість, стримування і оборону. Тільки перемога України допоможе відновити мир і стабільність в євроатлантичному регіоні», – сказав міністр.

Зазначимо, що міністр оборони Швеції Пол Йонсон і міністр цивільної оборони Карл Оскар Болін 25 травня перебували з офіційним візитом в Києві. Шведські ЗМІ повідомляють, що вони під час зустрічі з президентом України погодились допустити українських пілотів до базової підготовки та випробувальних польотів на винищувачах JAS 39 Gripen.

Йонсон, як передають ЗМІ, підкреслив, що обидві країни мають ще узгодити кілька рішень до початку тренувань, але це можна розглядати як перший крок до того, що Україна може придбати ці літаки. Однак в уряді країни вважають малоймовірним, що це буде зроблено найближчим часом.

Американські ЗМІ також повідомили, що США найближчим часом оголосять про новий пакет військової допомоги Україні вартістю 300 мільйонів доларів. Передбачають, що новий пакет складатиметься в основному з боєприпасів, зокрема керованих ракет GMLRS для установок HIMARS.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus