USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Любешівських школярів навчали правилам безпечної поведінки. Фоторепортаж

14 Вересня 2019 15:18
13 вересня на стадіоні «Любешівського ліцею» було гамірно. Усі учні початкових класів, а їх 420, стали учасниками освітньої кампанії «Безпечний пішохід». Як дотримуватися правил дорожнього руху, надавати першу медичну допомогу та не розгубитися при пожежі, школярикам розповідали поліцейські, фельдшери та рятувальники.

Нагадаємо, освітня кампанія «Безпечний пішохід» стартувала 9 вересня у Павлівській ОТГ.

Цей захід в Любешівській ОТГ провели у рамках міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області».

Згаданий проект реалізовують завдяки злагодженій роботі трьох партнерів: Асоціації органів місцевого самоврядування Єврорегіону Буг, що у Польщі, Комунальної установи Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».



Директор комунальної установи «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» Ірина Ітані розповіла, що просвітницька робота з дітками – один із напрямків міжнародного проекту технічної допомоги.

«Учасниками проекту є 15 волинських ОТГ, які були створені на момент написання проекту, та 32 гміни Люблінського воєводства. Зазначу, що дві громади відмовилися від участі у проекті. У Любомльській ОТГ пояснили, що не змогли залучити волонтерів, а у Княгининівській ОТГ зазначили, що їм цей проект нецікавий.

До складу добровольчих дружин увійшли волонтери, які мають різні професії, але в разі надзвичайної ситуації голова ОТГ може їх викликати.

Важливо, що разом з фахівцями із ДСНС в області ми розробили положення, як ОТГ буде залучати цього волонтера, преміювати його, це дуже важливо, – наголошує Ірина Ітані. – А сьогоднішній захід у рамках освітньої кампанії «Безпечний пішохід» є важливою складовою проекту. Адже він передбачає роботу з наймолодшими пішоходами».
Читайте ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

«У нашій школі навчаються у дві зміни 1180 учнів, – розповідає директор ОЗЗСО «Любешівський ліцей» Віктор Дубко. – Це проблема, адже діти повертаються додому в темну пору доби. Ситуацію ускладнює і те, що будівля школи розташована близько до дороги. Тому ми систематично розповідаємо учням про правила дорожнього руху, запрошуємо рятувальників та медиків. При школі діє товариство «Таксі», учасники якого разом із поліцейськими беруть участь у патрулюванні вулиць. Вважаю, що дуже важливо навчати діток змалку, щоб вони в дорослому віці дотримувалися правил дорожнього руху. Такий захід дуже актуальний, дітки до нього готувалися, чекали з нетерпінням. Можливо, дехто зі школярів сьогодні навіть визначиться із вибором професії – стане пожежником, медиком чи поліцейським».
Заступник директора з виховної роботи Людмила Пасевич переконана, що такі масові просвітницькі заходи дуже корисні для школярів. Адже в ігровій формі діток навчають як безпечно поводитися на дорозі, виховують і розвивають їх. А найголовніше, що учні усвідомлюють: безпека їхнього життя – понад усе і насамперед залежить від них. «Урок чи виховна бесіда – це одне, а такі масові заходи – інше. Дітки готувалися, повторювали правила, демонстрували знання, – каже Людмила Пасевич.
Читайте ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Інспектор з особливих доручень відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у Волинській області Роман Ткачук розповів, що із задоволенням бере участь у таких заходах. Адже правил особистої безпеки і дорожнього руху треба навчати змалку. Про важливість дотримання правил дорожнього руху учням розповідали у формі вікторини. За правильні відповіді учасники отримували солодощі.
Із патрульними тісно співпрацюють книгозбірні. За словами головного бібліотекаря Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Оксани Коби, їхня співпраця триває три роки. Любешівським школярам Оксана Коба розповіла, що у темну пору доби вони мають носити флікери – на верхньому одязі або на наплічниках. Це допоможе водіям за 100 метрів побачити, що дорогою рухається дитина.

Читайте ще: Литовезька ОТГ отримала з Польщі спеціалізований пожежний автомобіль

До освітньої кампанії долучилися і вихованці комунального закладу «Інклюзивно-ресурсний центр Любешівської селищної ради». Директор закладу Тетяна Жилко наголошує, що дітки з особливими освітніми потребами теж мають досконало знати правила дорожнього руху.

«Ми кожного місяця закріплюємо ці правила. Зазвичай наші вихованці рухаються по вулиці в супроводі дорослих. Але ж бувають непередбачувані ситуації, коли дитина може опинитися сама. Вона має зорієнтуватися, або ж запитати в дорослих, як вчинити. Ми вчимо дітей, що безвихідних ситуацій не буває», – наголошує Тетяна Жилко.

Старший фельдшер навчально-тренувального відділу Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ірина Камінська переконана, що дітей змалку слід вчити, як поводитися у надзвичайній ситуації. Добре, якщо людина вміє надати першу медичну допомогу, особливо, якщо у потерпілих кровотеча. У таких ситуаціях, щоби врятувати життя, найважливіші перші секунди. Медики показали дітям основи серцевої реанімації та першої допомоги при травмах та кровотечах.

«Дітей слід навчати основам домедичної допомоги. Якщо їм закласти ці правила, то вони в непередбачуваній ситуації зможуть їх застосувати і врятувати комусь життя», – переконана Ірина Камінська.
Заступник Любешівського селищного голови Ольга Кух розповіла, що їхня громада – одна з найбільших в Україні. До її складу входить 37 населених пунктів, у яких проживають майже 30 тисяч мешканців. І їхня безпека є дуже важливою. Адже коли виникає пожежа у віддаленому селі, відіграє роль кожна хвилина. У селищній раді створений Центр безпеки громадян, який функціонує практично в автономному режимі. До нього увійшли п’ять підрозділів пожежної охорони. Іноді рятувальникам доводиться виїжджати навіть у сусідній Камінь-Каширський район. Тому влада бачить потребу в створенні при добровільних пожежно-рятувальних підрозділах штабу волонтерів.
За словами першого заступника голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариси Тарасюк, Фонд надає благодійну допомогу Любешівській ОТГ протягом 2015-2019 років. Загалом сума допомоги для громади становить понад 6 мільйонів гривень. Зокрема, для селища вона становить 2 мільйони 615 тисяч гривень. Це підтримка дитсадочків, шкіл, ветеранської організації, Любешівського технічного коледжу ЛНТУ, будівництво спорткомплексу.
«Міжнародний проект технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», учасником якого є Любешівська ОТГ, дає можливість залучити додаткові кошти для розвитку громади. На Волинь завдяки цьому проекту буде залучено €210 тис. Незабаром будемо закуповувати обладнання для 15 ОТГ - кожній на €12 тис. Це гідравлічні ножиці та медичні сумки, – розповідає Лариса Тарасюк. – Цей тристоронній проект писали заради безпеки людей. І робота з наймолодшими дітками є його важливою складовою. Правильне поводження на дорогах дозволить уникнути аварій, вчасно надана медична допомога врятує чиєсь життя. Важливо, що такі серйозні речі діти засвоюють в ігровій формі. Жити безпечно – має стати гаслом кожної людини».

Наприкінці заходу кожен учасник отримав світловідбивний брелок та кульку з логотипом Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вячеслав Показати IP 15 Вересня 2019 10:12
Щасливі обличчя дітей.дякувати фонду що даруєте діткам приємні моменти
Надія Показати IP 17 Вересня 2019 21:47
ДЯКУЄМО Ірині Ітані і Ларисі Тарасюк за актуальний і важливий проект, який Вони виграли і забезпечують ОТГ пожежними машинами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus