USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Дубівські школярі стали учасниками освітньої кампанії «Безпечний пішохід». Фоторепортаж

8 Листопада 2019 19:19
Дубівська ОТГ Ковельського району стала десятою громадою Волині, де відбулися заходи в рамках освітньої кампанії «Безпечний пішохід».

Учні опорного закладу та школярі Бахівської філії 7 листопада поспілкувалися з поліцейськими, медиками та рятувальниками. Люди у формі провели презентації з надання першої допомоги та розказали про правила безпечної поведінки на дорогах. Також діти отримали світловідбивні браслети.

Нагадаємо, освітня кампанія «Безпечний пішохід» відбувається в рамках міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», що стартував наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.
Читайте ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

У проекті беруть участь 32 польські ґміни та 15 волинських ОТГ. Він покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. Учасниками проекту від Волинської області є Устилузька (Володимир-Волинський район), Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська (Іваничівський район), Вишнівська, Рівненська (Любомльський район), Голобська, Дубівська, Колодяжненська (Ковельський район), Заболоттівська (Ратнівський район), Шацька (Шацький район), Любешівська (Любешівський район), Жидичинська (Ківерцівський район), Луківська (Турійський район) ОТГ.

З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг». Проект втілюватимуть до 2020 року, він передбачає створення при громаді добровільного пожежно-рятувального підрозділу, а також навчання добровольців та оснащення їх потрібним обладнанням. На Волинь завдяки цьому проекту буде залучено €210 тис.

Читайте ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Заходи в рамках кампанії, яка має на меті охопити близько 4500 дітей, уже відбулися в Павлівській, Любешівській, Поромівській, Устилузькій, Рівненській, Литовезькій, Шацькій, Іваничівській та Луківській ОТГ.

За словами заступника голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариси Тарасюк, освітня кампанія «Безпечний пішохід» розрахована на учнів початкових класів. Адже змалечку діти мають розуміти, що їхнє життя залежить від власної поведінки. І те, чому школярі навчаться під час неформального спілкування з поліцейськими, пожежниками та медиками, залишиться у їхній пам’яті на все життя. Понад те, діти поділяться здобутими знаннями із дорослими і навчать їх бути відповідальними пішоходами.
Старший фельдшер навчально-тренувального відділу Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ірина Камінська каже, що основ першої медичної допомоги треба навчати змалку. Тому під час заходу вона показала дітям основи серцевої реанімації та першої допомоги при травмах та кровотечах.
«На жаль, медики не завжди можуть приїхати вчасно. Є ситуації, коли життя потерпілого залежить від пересічних людей. Адже після зупинки серця мозок помирає через п’ять хвилин. І за цей час будь-хто може урятувати людину, якщо знатиме, як це зробити. Головне – не розгубитися», – наголошує Ірина Камінська.

Як поінформувала т.в.о. інспектора зв’язків із громадськістю відділу патрульної поліції у м. Ковелі Олена Дмитрук, лише за дев’ять місяців поточного року на дорогах Волині трапилася 171 ДТП, у яких загинуло восьмеро діток. Порівняно з минулим роком, цифра збільшилася на 25%. Тому про безпеку дітей мають дбати усі: батьки, вчителі, інспектори поліції. Інспекторка радить доносити інформацію змалку – через ЗМІ, мультики, слайди.
Інспектор з ювенальної превенції сектору превенції Ковельського відділу поліції Тетяна Козій провела із другокласниками інтерактивне заняття «Безпечна дорога до школи». Дітки розповіли, що вони добираються у школу пішки, велосипедами, підвозять батьки. Разом з інспектором школярі аналізували дорожні пастки, які їх щодня можуть підстерігати на дорозі. Сільський голова Дубівської ОТГ Роман Троцюк зазначив, що через село Дубове пролягає міжнародна траса М-19. На жаль, не всі пішоходи дотримуються правил дорожнього руху, трапляються і нещасні випадки. Тому громада зголосилася стати учасницею міжнародного проекту, у результаті якого в Дубівській ОТГ буде створений добровільний пожежно-рятувальний підрозділ.«У квітні наступного року в нашій громаді розпочне роботу поліцейський офіцер. Але сьогодні безпека ‒ це не тільки поліція і пожежні. Це і медичне обслуговування, і утилізація твердих побутових відходів, і центральне водопостачання та каналізація», ‒ вважає очільник громади.

Заступник начальника Ковельської ДПЧ-19, капітан цивільного захисту Дмитро Карпук переконаний, що дуже важливо проводити такі освітні кампанії для школярів. Діти активно ставлять питання, просять показати, як користуватися вогнегасником, скільки води перевозить машина.
Заступник директора опорного навчального закладу Дубівська ЗОШ I-III ст. Людмила Троцюк каже, що такі заходи дуже важливі для школярів. Тепер вони знатимуть, як поводитися на дорогах, як не розгубитися, коли треба буде надати першу медичну допомогу.«Такі тренування проводимо щороку, але такі масштабні навчання вперше. Крім теорії, діти здобули практичні навички, поспілкувалися з фахівцями», ‒ зазначила Людмила Троцюк.
Директор «Агенції розвитку Єврорегіону «Буг» Ірина Ітані розповіла, що просвітницька робота з дітками – один із важливих напрямків міжнародного проекту технічної допомоги. Протягом наступного етапу проекту навчатися будуть учасники добровольчих пожежних загонів, що створені у 15 ОТГ Волині. Усі волонтери складуть іспити та отримають сертифікати. Кожна громада отримає необхідне обладнання на €12 тисяч, а за можливості ‒ навіть пожежні автомобілі.
Оксана ХВЕДЧЕНЯ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus