USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Люди дзвонять, відмовляються від заброньованих номерів». Як війна і близькість Білорусі впливає на туристичний сезон на Світязі

28 Червня 2022 14:43
На Шацьких озерах – напівпорожні пляжі, хоча надворі – спека. Такого тут не було навіть у карантинні часи. Через воєнний стан, а ще через близькість до українсько-білоруського кордону відпочивальників тут зовсім небагато.

До туристичного сезону все готово, а туристів обмаль

Щоліта Шацьку громаду відвідують тисячі відпочивальників. Торік, приміром, їх було більше 200 тисяч за сезон. Але цього року на такий наплив вже не сподіваються. Повномасштабні воєнні дії, які розпочалися 24 лютого, тривають досі. І це однозначно впливає на ситуацію з курортними зонами. По-перше, не всі готові відпочивати, тоді як українські воїни і в холод, і в спеку щохвилини ризикують своїм життям і захищають українців від ворога. А по-друге, волинська курортна зона розташована надто близько до кордону з Білоруссю. Голова Шацької селищної ради Сергій Карпук зазначає: в громаді свідомі того, що курортний сезон цього року буде малолюдним.

Читати ще: Заходи безпеки і обмаль відпочивальників: як розпочався сезон на Світязі

«Звичайно, все це вплине на туристичний сезон. Усі на початку року очікували, що влітку зможуть заробити, покращити бюджет громади, отримати додаткові надходження до бюджетів сімей. До туристичного сезону в нас все готово. Питання інфраструктури, можливості надання комунальних послуг – все передбачено. Але близькість кордону не сприяє тому, щоб сюди їхали люди. Крім того, ми ухвалили низку рішень: обмежили години роботи закладів, відмінили масові заходи, бо розуміємо, що є і моральна сторона. Є люди, які розуміють, адекватно себе поводять, оздоровлюються, купаються. А деяким потрібно вказувати на поведінку», – розповів голова Шацької громади.
Минулого року Шацькі озера відвідали понад 200 тисяч відпочивальників. Торік громада отримала 430 тисяч гривень до бюджету від туристичного збору. Цього року планували залучити в казну громади більше, але через об’єктивні причини цього не буде.

«Треба розуміти, що сьогодні багато бізнесу не отримують належних доходів і громади не отримують коштів у бюджети. Туристів дуже небагато, звичайно. Якщо сезон і буде, то він буде орієнтований на вікенди: приїхали на кілька днів, побули, покупалися і поїхали», – зазначає він.

Повістки на пляжах і посилені заходи безпеки

Цього року тут встановили графік роботи для підприємців до 22:00. Також в громаді заборонили гучну музику, розважальні заходи, фестивалі. Крім того, наголошує Сергій Карпук, посилена громадська безпека, адже населені пункти розташовані в прикордонні, тут дислокуються військові, які несуть службу із посиленої охорони державного кордону.

Нещодавно на території громади проходило відпрацювання правоохоронними органами, як зазначив голова громади, у тому числі шукали й диверсійно-розвідувальні групи. Чи знайшли – не каже, посилаючись на військову таємницю. Натомість відомо, що під час відпрацювань у прикордонних селах Волині знайшли зброю, вибухівку, два комплекти білоруської форми.

Такі заходи теж не сприяли напливу туристів. Оскільки на цій території посилені заходи безпеки, то до усіх приїжджих – посилена увага. Перевіряють документи, автомобілі. Також на пляжах роздавали повістки для тих, кому треба було поновити дані в центрі комплектування та соціальної підтримки.

Читати ще: Чому роздавали повістки на пляжах Світязя

«Такі заходи проводилися у рамках відпрацювання території нашої області, зокрема прикордонної її частини. Оскільки ми – прикордонна громада, то додаткові сили тилових структур та військові прибували на нашу територію. Водночас велися оперативні дії щодо виявлення диверсійно-розвідувальних груп, проводилася робота з людьми, які проживають на нашій території, з внутрішньо переміщеними особами. Насамперед це робилося для того, щоб уточнити дані, адже є багато військовозобов’язаних, які з початку повномасштабного вторгнення не з’явилися у військкомат. Це не означає, що їх одразу ж забирають, призивають. Але військові мають уточнити дані, з’ясувати, який стан здоров’я цих осіб, яка військова спеціальність, чи потребують збройні сили, які нас захищають, цих спеціальностей. Це робилося не для того, щоб людей налякати, а щоб впорядкувати справи», – пояснив Сергій Карпук.

Які ціни на відпочинку

Оголошень про те, аби зняти житло біля Світязя, немало. Є варіанти по 150-200 гривень з людини, але є й по 500 за ніч. Усе залежить від умов, близькості до пляжу. Власники баз бідкаються, що людей цього року мало.
«Ще на вихідних людей було трохи більш-менш на пляжі, а у будні геть нелюдно», – розповідають в громаді.

Не мають особливо заробітків і продавці світязьких пончиків, якими славиться громада. Торік вони коштували по 20-25 гривень. Цього ж року на пляжах пончики продають уже по 35 гривень.

Бідкаються, що немає покупців, і продавці в’яленої риби.

Немає туристів і у Шацькому нацпарку

Шацький національний парк пропонує цілу низку видів відпочинку: походи, веломандри, сплави, кінні прогулянки, риболовля, спостереження за птахами, плавання, кемпінги, екостежки. Але і для парку туристичний сезон не розпочався, каже його директорка Марія Христецька.

«Не можна вважати, що відпочинковий сезон розпочався. Туристи не їдуть, є відпочивальники, але це поодинокі випадки. Сьогодні посилена увага військових. Усі, хто приїжджає на територію нашої громади, контролюються військовими і поліцейськими, перевіряються автомобілі і особи, які заїжджають. Відпочивальників у нас поки не було, не знаю, як буде надалі», – зазначає вона.

Цього року нацпарк, зауважує Марія Христецька, не збирає коштів за в’їзд на територію. Тим більше, що немало заїжджає військових. Крім того, наразі заборонено відвідувати лісові масиви. Тож тут не будуть цьогоріч збирати дикороси, не працюють екологічні стежки та не влаштовують веломандрівок.
«Така плата не здійснюється, будемо відслідковувати розвиток подій у подальшому. Відвідування лісових масивів заборонене, екологічні стежки і веломаршрути не працюють. Заборони на кемпінги не було, але вони також не працюють», – пояснює вона.

Читати ще: Без ягід і дичини: цьогоріч на Волині ягідний сезон та полювання не відкриватимуть

Торік у цей час тут вже вирувало туристичне життя, уже було чимало туристів, незважаючи на карантинні обмеження. Тепер же бази відпочинку практично порожні.

«Минулого року в цей час туристи уже були, активно проходив відпочинковий сезон. Але торік була спокійна ситуація. Ми уже мали попередні записи, коли ще не працювали. А сьогодні… Оскільки ми близько до кордону з Білоруссю, то люди масово телефонують, відмовляються від заброньованого житла на наших базах відпочинку. І це не лише у нас, а й у приватному секторі аналогічна ситуація», – додає директорка Шацького нацпарку.
Така ситуація неодмінно позначиться на фінансовій ситуації, зауважує вона. Однак, переконує Марія Христецька, скорочувати працівників тут не планують.

«Минулого року ми мали порівняно спокійну ситуацію, а сьогодні воєнний стан. Про яку економіку підприємства ми можемо говорити, коли будь-які господарські роботи не здійснюються: не отримується плата за відвідування, плата за поселення, не проводиться меліоративний вилов, санітарні рубки. Сьогодні ми працюємо лише в одному напрямку – допомоги нашим військовим, щоб якомога швидше настала перемога. Але ніякого скорочення в жодному разі не планується», – запевнила вона.

У соцмережах замість Світязя рекомендують військкомат

Є ще один аспект цьогорічного туристичного сезону. В соцмережах пости з питанням про те, де можна відпочити на Світязі, часто збирають тисячі коментарів. І більшість з них – негативні. Користувачі пишуть, що нині не час для відпочинку, адже щодня українські військові стоять на вогневих рубежах і теж, можливо, хотіли б відпочити з родинами, але зі зрозумілих причин у них така змога відсутня. Що й казати про тих, хто поліг у боях за наше мирне небо.

«Це нічого, що війна?»

«Жах, в країні війна, а вони шукають бази відпочинку».

«Мій брат теж воює без ротацій і відпочинку».

«Кожного дня на війні гине мінімум 200 людей. Тільки задумайтесь: один мирний день тут – 200 смертей там. Людей, яких вже ніколи не повернути, бо вони пожертвували своїм найдорожчим, щоб ми тут мали один мирний день без свисту ракет і снарядів над головою. Пам’ятайте про це, і перш ніж шукати місця для відпочинку, згадайте їх. А покупатись можна знайти і недалеко від міста».

Скільки людей – стільки й думок. Інші користувачі вважають, що немає крамоли в тому, аби підтримати тих же мешканців громади, які хотіли б заробити.

«Поплавати можна. Чи зовсім задушити економіку хочете? Щоб людина, яка здає житло, зовсім на хліб не заробила».

«Людина, яка здає житло, може мати гроші для себе і для ЗСУ. Чи ви просто можете скинути на карточку? А чи ви знаєте, чому тим людям треба відпочити?»
Ще частина коментаторів пропонує тим, хто цікавиться відпочинком, прямувати у військкомат чи в окопи.

«Запитайте у військкоматі. Навіть випишуть путівку».

«А в окоп на нульовку на відпочинок».

«Район Теремно – військкомат! Слава Україні»

Аби зменшити градус напруги, деякі користувачі радять, якщо є таке бажання, просто поїхати на відпочинок, не виносячи це на публіку: «Не гнівіть Бога і дякуйте і йому, і нашим воїнам, що у нас відносний спокій! Якщо вже так хочеться відпочити – не виносьте на загал, а тихенько це робіть, щоб ніхто не чув і не бачив».

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Kolyan Показати IP 28 Червня 2022 15:51
Тяжко буде жити в такому соціумі після війни… Захищати країну - це честь, а не кара, но наші люди чомусь завжди лякають усіх військоматом і окопами. За країну треба іти не вмирати, а ВБИВАТИ! Дадуть повістку, і що далі? Вмерти? По Луцьку теж роздають. А ця маса, яка роздає «поради» до війни нічого не бачила, під час війни не бачить, і після не буде бачити.
Олег до Kolyan Показати IP 28 Червня 2022 17:13
Хай краще подивляться оці всі розумні, скільки волинських чоловіків в перший день війни виїхало за кордон і до сих пір там сидять. До них притензій нема. А до тих чоловіків, які трудяться чесно і вирішили повести сім'ю раз в рік до води, то їх клеймять.
34 до Олег Показати IP 29 Червня 2022 06:46
Коля - ти трус, для чого тут на інших дивитись В нас війна, а в тебе просто мізків нема, щоб усвідомити, яку ти чушь думаєш та пишеш
Нептун Показати IP 28 Червня 2022 15:57
І шо хотіла сказати цією статтею пані журналісткиня ? Квінтенсенція статті - в останньому абзаці ! Ні одні, ні другі не дають собі звіту, у який час живемо. Пане Карпук, а назвіть у розрізі хоча би останніх п'яти років, скільки податків було сплачено до місцевого бюджету ? Посміємося разом ! Ви провели інвентаризацію тих одиниць заререєстрованих і тьму-тьмущу самовільних тих, так званих баз відпочинку, фазенд, літніх кухонь і шпихлірів, які безоплатно використовують державні рекреаційні ресурси не сплачуючи податків ? Скільки бомбосхович обладнано на тих ваших 200 тисяч відпочивальників ? А параметри вашої під'їздної дороги дозволяють забезпечити пропуск автомобілів і евакуацію у випадку надзвичайної ситуації ? У вас на очах крадуть смереки з під довгого носа пані Христецької і ви не можете навіть злодія впіймати ! То про який порядок і дисципліну ви сьогодні говорите ? У вас в голові одні пончики ! Коли вже доростете до рівня державних мужів ?
лучани Показати IP 28 Червня 2022 16:01
природа відпочине від "відпочивальників"..
санітар Показати IP 28 Червня 2022 17:06
Не можу збагрнути, як в такий важкий для держави час можна їхати відпочивати?.. І чи вельми веселим буде цей відпочинок?.. Під сигнал сирен, під звістки полеглих на війні бійців? Можливо, ті гроші краще віддати для нашої перемоги?
Людина до санітар Показати IP 28 Червня 2022 17:33
Можна і треба! Люди теж вкалують і хочуть відпочити. Ясно чи ні??? P.S. Кожен сам вирішує, як витратити зароблені кошти!!!
Анонім до санітар Показати IP 28 Червня 2022 17:34
Не можу зрозуміти: ви вдома нормально харчуєтеся, миєтеся, лягаєте в ліжко спати? А хлопці на фронті не досипають, не доїдають, без води. Як ви можете з цим жити? Тобто по-вашому нормальним є те, що люди наразі у спеку купаються у фонтанах, в міських брудних річках? А проїхатися покупатися в чисте і цілюще озеро - ні-ні?!!
Сара Показати IP 28 Червня 2022 17:10
Може, вистачить людей лякати повістками. Це основна причина, чому нема людей. Приїхати покупатися - це зло?
Халупа полішука Показати IP 28 Червня 2022 17:28
Ото єдина відповідь по темі. А ле миж сильні мужні і за нас захід та гамерика та Англія. ТЕЛЬ хай великому Ізраїлю.смерть фашизму, та шоблі яка у влади
Українка до Халупа полішука Показати IP 28 Червня 2022 20:18
Ти, рашист, шо тут забуло?
Сруснявий до Українка Показати IP 29 Червня 2022 06:48
До Кононовичей на кічу хоче
Дубина Показати IP 29 Червня 2022 06:49
По той Христецькой справа заведена, а вони в неї інтерв'ю беруть
Бацила Показати IP 29 Червня 2022 08:39
Про відпочинок будем думати після війни!!!! А зараз треба думати про перемогу. Слава Україні!
Віталій Показати IP 29 Червня 2022 09:55
Відпочинок мусить бути спокійний, для набуття енергії . А вовка боятися - в ліс не ходити .
І нема на то ради ! Показати IP 29 Червня 2022 10:17
коментар було видалено
Олєжик Показати IP 29 Червня 2022 11:26
В мене знайомі\колеги не їдуть на світязь через повістки... З 6 чоловік з якими як говорив, 4 не їдуть через те що дають повістки на в"їзді в заповідник. Є ще один чоловік який минулого року раз в два тижні їздив на світязь, а цього року теж би поїхав, але повістки.... шукайте далі винних в туристичному сезоні!
Ого оце так підйом е Показати IP 29 Червня 2022 15:20
Минулого року Шацькі озера відвідали понад 200 тисяч відпочивальників. Торік громада отримала 430 тисяч гривень до бюджету від туристичного збору. Цього року планували залучити в казну громади більше, але через об’єктивні причини цього не буде. Ппц понад 200тис відпочивальників і 430тис грн до бюджету!!!! Оце надходження йоб їх мать. По 2.15 коп з людини (!!!!)
Playboy Показати IP 30 Червня 2022 01:28
Можливо вистачить лаїтись і говорите потрібно, не потрібно, час, не час, правильно, не правильно? Хто хоче нехай відпочине. Хто не хоче не їдьте. Куди не зайдеш. Кругом одні обговорення та чвари. І всім все не так. Добре, що є куди їхати, за що їхати. Дякуємо нашим захисникам та дружньо йдемо до Перемоги.
Закон Показати IP 2 Липня 2022 12:18
..." Щоб людина, яка здає житло, зовсім на хліб не заробила ". Ні, нехай заробляє, але тільки за умови : У відповідний для того час, за умови дотримання вимог чинного законодавства, реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності, отримання всїх необхідних дозволів, відповідності будівлі вимогам будівельних, санітарних, протипожежних норм, належної сплати податків ! Не кажучи вже про договори, чеки і т. п.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus