USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Луцьк долучився до автопробігу містами України на підтримку вживаних іномарок

28 Травня 2017 17:13
Всеукраїнський автопробіг, організований на підтримку цивілізованого ринку автомобілів в Україні, прибув сьогодні, 28 травня, до Луцька. Автомобілі на іноземній реєстрації, однак з українськими прапорами, припаркувалися на Театральній площі.

Учасники автопробігу, який стартував зі Львова ще 20 травня, вже відвідали Дубно, Рівне, Житомир та Київ. А після Луцька колона вирушить до Ковеля та перетне кордон із Польщею.

Акцію на підтримку цивілізованого ринку автомобілів в Україні «Микола Запорожець» було організовано партією «УКРОП» спільно з Громадською організацією «ЗАВТРА» («Західноукраїнська асоціація власників транзитних авто») та товариством «Вільні люди мають авто». Головна мета акції – підтримка законопроектів № 5561 та № 5562, зареєстрованих у Верховній Раді. Ці законопроекти вносять зміни до екологічних стандартів «Євро» для вживаних автомобілів на технічний огляд, а також знімають обмеження застосування наявних знижених ставок акцизного збору.

Як розповів один із співініціаторів автопробігу Михайло Катрук, член ГО «Завтра», зараз ці законопроекти блокує Комітет з питань податкової та митної політики, «тому ми робимо автопробіг, аби якнайбільше людей про нього дізналося і, щоб подати сигнал нашим народним обранцям, що закони на часі, вони потрібні й необхідно їх якнайшвидше прийняти».
На його переконання, сьогоднішня ситуація, яка склалася в Україні на автомобільному ринку, просто жахлива.

«Ціни на вживані автомобілі української реєстрації зашкалюють, люди їз середнім достатком не можуть дозволити придбати собі таке авто. Відтак, купують машини на іноземній реєстрації. Це цілком нормально, адже кожен хоче зекономити. Але наше законодавство є недосконалим: легальна схема перебування в Україні автомобіля на іноземній реєстрації – транзитом на 5–10 днів. Через це маємо черги на кордонах, соціальну напругу і, зокрема, контрабанду», – зазначив Михайло Катрук.

Окрім транзиту, в Україні існує ще одна законна схема ввозу автомобіля на іноземній реєстрації, яка базується на Стамбульській конвенції. Проте таку схему блокують на митниці. Відповідно до неї, будь-хто, чи то українець, чи то іноземець, для виконання комерційної діяльності може на рік ввезти в Україну автомобіль без сплати митних платежів. Проте, як зауважує Михайло, ця схема не діє. У цьому активіст переконався на власному досвіді, адже із семи спроб перетнути кодон за цією схемою власним автомобілем йому вдалося це лише один раз.

Також можливим є ввезення автомобіля на закордонній реєстрації «нерезидентом», тобто іноземцем.

«Це абсурд. Іноземець має право ввезти автомобіль в Україну на рік часу, а в українця такого права нема. Навіть росіяни можуть до нас ввезти автомобіль на один рік, а українці не можуть», – відзначив Михайло. Та додав, що серед шляхів виходу із ситуації учасники акції розглядали збільшення транзиту, платне ввезення тощо.

«Ми рухаємося в Європу, намагаємося інтегруватися як повноцінний член Євросоюзу, тож давайте відносно автомобілів зробимо те саме, що й у Європі», – підкреслив Михайло Катрук і додав, що законопроекти № 5561 та № 5562 відповідають європейським зразкам.

«Микола Запорожець» уже довів, що є величезна різниця, як фінансова, так і процедурна, між розмитненням, наприклад, у Польщі та Україні. Для цього учасники акції провели «експеримент». Вони придбали за 250 доларів (ринкова ціна разом із документами) білий старий ЗАЗ (запорожець,- ред.) у Львові, який у Польщі оцінили у 800 доларів. Від цієї суми, тобто від 800 доларів, було заплачено 250 доларів розмитнення, аби «поставити» транспортний засіб на польські номери.
Проте цей же «Запорожець» розмитнити в Україні не вдалося. «Український автомобіль українського виробника ми тепер не можемо загнати в Україну, тому що це не «Євро-5», це не 2010 рік… Через прогалини в українському законодавстві ми можемо машину розмитнити через суд, але при цьому лише митними платежами ми повинні сплатити понад 3 тисячі доларів», – відзначив Михайло.

Чоловік розказав, що ці 3 тисячі доларів – це мінімальна сума, яка зростає відповідно до розміру двигуна. Законопроекти, своєю чергою, встановлюють однакові правила абсолютно для всіх вживаних автомобілів, які ввозяться в Україну.

Михайло Катрук зазначив, що попри різноманітні думки та критику, у результаті прийняття цих законопроектів виграють не лише власники автомобілів на іноземній реєстрації чи охочі їх придбати, а й держава.

До прикладу, згідно з офіційною статистикою, в Україні є 800 тисяч автомобілів на іноземній реєстрації. Проте, враховуючи можливі схеми, які використовують автовласники, кількість таких транспортних засобів може сягати до 2 мільйонів. Розмитнення такої кількості автомобілів згідно з новими законопроектами принесе державі значні кошти.

«Дефіцит автомобілів в Україні - 10–12 мільйонів. Але коли зробити адекватне розмитнення, то держава зможе отримати колосальні надходження до бюджету. Мова йде про декілька мільярдів на рік, які можна буде витрачати на дороги, світлофори тощо», - додає учасник акції.

Завдяки законопроектам, на переконання співініціатора автопробігу, громадяни України не тільки зможуть придбати автомобіль за кордоном за вигідними цінами, а й вдасться оновити автомобільні парки, зокрема, автомобілі швидкої допомоги, міський транспорт тощо. Мешканці ж віддалених населених пунктів зможуть комфортно добиратися до роботи у міста.

Законопроекти передбачають проходження автомобілями, перед їх імпортом, технічного контролю на відповідних пунктах діагностики, аби забезпечити належну безпеку не тільки власника транспортного засобу, а й пішоходів.

Нагадаємо, 26 травня депутати Волинської облради підтримали звернення щодо законопроектів, втілення яких дозволить українцям дешевше розмитнювати автомобілі без обмежень в стандарті Євро-5 та Євро-6.

Про ці законопроекти розповів і депутат обласної ради, керівник УКРОПу у Волинській області Вячеслав Рубльов, який був присутній за акції.
«Депутати одноголосно підтримали звернення до Верховної Ради. Це звернення ми надіслали в інші області України, аби вони теж його підтримали, і Верховна Рада прийняла позитивне рішення. Хочу сказати, що для нас, як для прикордонної області, це дуже важливо… Цей законопроект дозволить поліпшити ситуацію із надходженнями до бюджетів та забезпеченням якісними автомобілями не лише волинян, а й усіх українців», – наголосив Вячеслав Рубльов.

Своєю чергою, народний депутат Юрій Савчук, який також взяв участь в автопробігу, переконаний, що людям потрібно забезпечити рівні права, як у Європі, на можливість купівлі автомобіля.
«Ці закони, окрім того, що формуватимуть ринок, формуватимуть ще і свідомість людей в Україні… Цей крок дасть людям право на пересування, адже зараз йдеться про автомобіль не як про розкіш, а як про можливість пересування людей, їхні комфорт і безпеку», – сказав він.

Із складнощами розмитнення легкового автомобіля зіткнувся і керівник волонтерського центру «Серце патріота», депутат Луцької міської ради від УКРОПу Сергій Балицький. З його слів, за розмитнення автомобіля, придбаного за 175 тисяч гривень, йому довелося заплатити близько 170 000 грн.
Про власну автівку на іноземній реєстрації, яку використовує для військових потреб, розповів депутат Луцької міської ради від УКРОПу і військовослужбовець Олександр Кравченко. За його словами, авто придбали у 2014 році після того, як машина, яку передали ЗСУ, вийшла з ладу. Транспортний засіб має ще два номери: один – знайдений у Донецькій області, другий – військовий.
«Фактично, це машина на іноземній реєстрації, яку ми купили в Польщі, перегнали через кордон і вже третій рік використовуємо для захисту нашої Батьківщини», – зауважив Олександр. Він додав, що саме автівки на іноземній реєстрації становлять значну частину волонтерських машин.
Відзначимо, що тема придбання власного автомобіля за кордоном і розмитнення його в Україні досить близька й одночасно болісна для українців. Тому присутні на центральній площі міста лучани активно долучилися до обговорення законопроектів і неодноразово висловлювали побоювання щодо можливого запровадження змін.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко, перебуваючи з візитом на Волині 24 травня наголосив, що схеми безмитного ввозу автомобілів та пересування ними по Україні на іноземній реєстрації будуть ліквідовуватися. Своє чергою, на знак протесту 25 травня близько двох десятків автомобілів на іноземній реєстрації проїхали Луцьком у складі колони, вимагаючи адекватної та доступної вартості розмитнення автомобілів, привезених з-за кордону.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 34
дідо Показати IP 28 Травня 2017 17:23
Лобіюють європейський металобрухт. Невлаштовує пільгове розмитнення авто з 2010 року, хочуть травити людей вихлопами.
Психіатр до дідо Показати IP 29 Травня 2017 09:28
місьє, судячи по вашим комента(до різних статей), вам потрібно негайно обслідуватись.
До митників Показати IP 28 Травня 2017 17:30
Детально перевірте дані транспортні засоби, 5-ти денний термін перебування в них давно закінчився.
правда до До митників Показати IP 29 Травня 2017 09:10
Зазначається, що за даними міністерства цифрових технологій РП станом на 30 листопада 2016 року у Польщі було зареєстровано понад 60 тис. автомобілів, співвласниками яких були громадяни України. Лише ці автомобілі можуть генерувати близько 4,5 млн перетинів кордону, тобто більше половини всього руху легкових автомобілів на кордоні з Україною",- наголошують у Прикордонній службі Польщі.
Ірина Показати IP 28 Травня 2017 18:18
Була б влада в країні,закрили б тих хитро....их за один день на штрафмайданчики,і був би спокій.Понамальовували "Нью Васюки"..."І кордони будуть вільні,і контрабанди не буде"...Були б недорогі машини,можна було б зрозуміти,а авто по 10тис.$ купляти і блатувати по селам...А ланосу не образливо,що більша половина тих авто дешевші за нього???
WEP Показати IP 28 Травня 2017 18:39
А всі що купили машини в Україні л*хи, бо переплатили. То давайте збирати автопробіг машин на державній реєстрації, щоб заборонити зовсім машини на іноземній.
правда до WEP Показати IP 29 Травня 2017 09:26
Ви абсолютно праві. Політики, які підтримують купку хитрунів, що у всіх на очах порушують закон, не викликають симпатії у водіїв, що розмитнили авто і сплатили всі платежі. Насправді ми бачимо, що під прикриттям якихось змін до закону продовжується незаконне ввезення ТЗ на іноземній реєстрації та їх експлуатація. Вони сподіваються що потім, спеціально для них, будуть прийняті закони, за якими вони лишать ті авто собі і поставлять на укр.реєстрацію. НЕ МОЖЕ БУТИ ВИКЛЮЧЕННЯ ІЗ ЗАКОНУ ДЛЯ ОДНИХ НА ШКОДУ ІНШИМ!!! Вже сьогодні ми маємо від цього проблеми - зменьшилось кількість паркомісць у дворах, бо в кожному дворі появилося по 2-5 машин на іноземних номерах, систематиче порушення ПДР з боку цих водіїв та безкарність, адже встановити власника поліція не може, а им більше - водія, соціальна напруга та невдоволення законослухняних водіїв, які відчувають себе обманутими. Ринкова вартість українських авто впала на 20-30% через появу дешевих незаконних пропозицій саме ТЗ на іноземній реєстрації. Необхідно законом закрити схему, мотлох вивезти назад у країну реєстрації, заборонити українцям ставати співвласниками авто за кордоном, а дозволити лише одноосібне володіння таким ТЗ і за умови, що українець перебуває на постійному місці проживання за межами України та знаходиться на консульському обліку. Такий порядок є в Європі, поцікавтеся!
Alex Показати IP 28 Травня 2017 18:48
Сьогодні їхав по ковельській трасі, летіли аж троє на цей "мітинг" з синіми бляхами, і не важливо що їдуть через село на швидкості більше ста, і те що за горбком може вискочити автобус по зустрічній, про повортніки взагалі мовчу... А потім вдень по площі каталися і не важливо що там люди, діти гуляють. ДО чого веду, суть не в синіх бляхах, а в самих людях, які всіма способами тільки й думають як обійти закон. Чому не боретесь за повне зняття акцизу?
Лучанин Показати IP 28 Травня 2017 19:05
Один з тих придурків вишивав на Бесі сьогодні. Могли бути трупи.
Лучанин Показати IP 28 Травня 2017 19:06
Молодці. Підтримую врегулювання цін. Крок за кроком і будемо мати адекватні ціни на авто!!!!
не проти,але до Лучанин Показати IP 29 Травня 2017 02:01
Це ви скажіть виробникам авто (бмв.рено,фіат,і.т д,)що сплатили податки при експорті авто в Україну.Зажадають повернути,а ні- засудять.А там не копійки,запорожець,який микола не допоможе
1515 до не проти,але Показати IP 29 Травня 2017 09:34
Тобто Ви пропонуєте і надалі підтримувати високі ставки на імпорт іноземних авто бо багато людей вже заплатили скажені грабіжницькі податки? Ну то давайте не будемо піднімати зарплати, бо пенсіонери образяться, що їм колись таких не платили... Потрібно встановити АДЕКВАТНІ податки на розмитнення авто. Чому в самій бідній країні Європи, самі дорогі автівки? Де логіка?
# Показати IP 28 Травня 2017 19:24
Треба нормальне розмитнення.Чим новіша машина меньше мито старіша більше .Через рік металолому 15річного небуде.Розмитнення зробити 10-15% від вартості авто + вік
123 Показати IP 28 Травня 2017 19:37
Хай краще волги і жигулі і реарететні іномарки далі нас травлять .Видно що писали не автомобілісти в мене теж стара іномарка ще з90 і я не проти поміняти на евро 3 зробилиб 200-300₴ розмитненя і хай люди вибирають хюндай део чи б|у європейців а не монополія президенська
User до 123 Показати IP 28 Травня 2017 20:06
А ви коли візьмете авто на Євро 3, свого старого корча демонстративно під прес пустите? Ні звичайно, продасте за пару гривень кудись у село, і буде той зламок і далі каптіти у якогось пенсіонера ще довго. От і виходить, що до старих совдепівських жигуликів і волг додасться чуть новіший, але не менш застарілий європейський металобрухт на колесах. І цим старим лайном будуть забиті всі дороги, пробки будуть як у Києві, загазоване повітря, паркуватися будуть у один одного на голові, бо парковок і так не вистачає, а далі буде ще гірше. Всі хочуть їздити на машині, але про наслідки ніхто не хоче думати.
Курило Показати IP 28 Травня 2017 19:58
можете робити автопробіг назад до європи, де ці корчі купували. нічого ви не доб*єтеся хитропопі халявщики. дивно що і влада і поліція очкують припинити цей безлад. через 5 хв. у нормальній державі ці корчі незаконні перемістились на штрафмайданчик, а мордаті бугаї на медкомісію призовного пункту!
Анонім Показати IP 28 Травня 2017 20:18
Так ми ж в Европi, яке може бути розмитнення? В Европi нема розмитнення мiж краiнами Евросоюза....
Міра Показати IP 28 Травня 2017 21:09
Розмитнеття і купівля укр.авто за тисячі і мільйони - ось це абсурд! Простому робітникові це точно не по кишені! Це собі можуть дозволити депутати і злодюги.... І тих хто проти купівлі іноземних авто я взагалі не розумію... невже краще їздити на запорожцях і москвичах, чи Ви всі такі багаті? І взагалі кому такі суми за розмитнення,а?? Де вони осідають? Задумайтеся!
Луцьк Показати IP 28 Травня 2017 21:19
Як ви вже за.бали з тими машинами, бляхами, розтаможкою!!! Не розумію, чого так багато уваги до автомобілів? що інших питань чи проблем в країні немає? Краще б знизили або відмінили мито на одяг, взуття, побутову техніку та продукти харчування, які ввозяться з Європи! Україна майже повністю залежна від імпорту цих товарів. Це є першочерговою необхідністю для нас, для наших сімей, дітей. Без авто можна прожити, а хто має змогу то і так купить. А "бляхи" вже реально захарили і кумарить їхня неадекватна, дибільна їзда! Тре з цим щось робити...
Анонім до Луцьк Показати IP 29 Травня 2017 10:07
Це не бляхи так їздять, це українська культура водінння
777 Показати IP 28 Травня 2017 21:53
Зачит на пальне, щоб їздити Україною і баламутити людей - гроші є, а дати "кесарю - кесареве" - западло? Ну-ну..
Студент мед. Показати IP 28 Травня 2017 22:00
Хлопці, жаба погана штука, я студент мед. Університету на це авто заробляв 3 роки( бмв 2003р), на Укр. номерах,за років 10 на неї не заробив би, не треба налітати, потрібно все вирішити мирно!! Я розумію, що вам образливо, що ви як лошки, побрали в кредит всякі чері, джилі і подібну срань)
Сумно до Студент мед. Показати IP 28 Травня 2017 23:03
От тому мені і страшно ходити до таких лікарів. Вкалував 3 роки, щоб купити старе ломуче корито, а тепер будеш далі вкалувати ще більше, щоби його заправляти і постійно ремонтувати. І ти ще інших лошками називаєш? Та ти ж сам йолоп царя небесного! Замість того, щоб гроші в бізнес вкласти і примножувати їх, він металолом купив, і думає що самий розумний тут. Це ментальність типового пересічного українця. Правду кажуть: чому бідні - бо дурні!
PL ... Показати IP 28 Травня 2017 22:05
МОЛОДЦІ !!! Підтримую ! Добру справу робите! КАРАВАН ІДЕ ... а, собаки нехай ЛАЮТЬ...
вова Показати IP 28 Травня 2017 22:19
Б---дь купить права, та ще того корча в яко го під капотом хрін зна скільки тисяч коней в 18 років і то законно, а митний кодекс і правила дорожнього руху для кого на дядька на Москальові. Немає на них нормальеого судді який би виніс обєктивну постанову згідно чинного законодавства і поїхали б вони рядком на майданчик митної варти. Одним словом воасники іноземних корчів готовтесь до грядучих перемін. (Ваз 2104 , 1990 р.в., не біт не крашен тл. 0970000000)
Лт Показати IP 28 Травня 2017 22:56
коментар було видалено
Руслан Показати IP 28 Травня 2017 23:52
Люди вас не розуміють що ви тут пишете !!! Невже ви проти здешевлення авто ???Акції відбуваються за здешевлення грабіжницького розмитнення ,а не за легалізацію "Євроблях".Чи ви хочете платити 500% розмитнення в країні де дохід як в Африці?Чи ви думаєте люди хочуть їздити на тих євробляхах?Від чого вони на них їздять ,да від нашого рівня життя і грабіжницьких податків.
User до Руслан Показати IP 29 Травня 2017 01:11
Ну-ну. Драконівські мита на ввіз б/в іномарок у нас вже років із 15, і часто ви до цього часу бачили мітинги за скасування цього мита? Аж ніколи. А тут вуаля, як тільки самі хитропопі індивідууми понавозили корчів і запахло смаженим, там вони зразу ж акції почали влаштовувати, типу "ми такі хороші, стоїмо за права всіх українців". Ха-ха, насмішили. Якщо Пецьо завтра допустимо скаже: "Одноразова акція! Тільки завтра! Всі хто має в Україні авто на бляхах - дозволяю їх бесплатно поставити на укр номери, а далі буде по старому". Ви все ще думаєте, що ці мордовороти будуть стояти далі і вимагати повного скасування мита? Ха-ха, ну ви і наївні. Та вони зразу з ломануться ставити свої бляхи на облік (поки Пецьо не передумав), а потім будуть хвалитися, які вони молодці, машину нахаляву взяли, а лохи хай і далі переплачують. Бо на інших їм начхати, головне самим урвати, а далі хоч потоп. Менталітет справжнього українця.
Водій Показати IP 29 Травня 2017 07:43
Ті хто їздять на цих "забруднювачах повітря"платять податки?Це ви для кого написали.Ніякі податки,окрім бюджетної сфери в нашій "процвітаючій"країні ніхто не платить.А гроші носять мішками.
Дтп Показати IP 29 Травня 2017 07:46
В мене три сусіда на бляхах. По 18-20 років. Посвідчення тільки в одного. Скоїв дтп,покинув автівку і втік. Каже,що то не його машина. Наробив біди людям.Справа зависла.Хто ще за бляхи?
Рома Показати IP 29 Травня 2017 11:11
Мова ЙДЕ НЕ ЗА ЗДЕШЕВЛЕННЯ АВТО А ЗА ТО ЩОБ ЇЗДИТИ НА АВТОМОБІЛЯХ З ІНОЗЕМНОЮ РЕЄСТРАЦІЄЮ і так не повино бути одні платять податки другі ні Дітвора по 18 років таке на них чудить що аж страшно робиться. Більша половина водіїв на АВТОМОБІЛЯХ З ІНОЗЕМНОЮ РЕЄСТРАЦІЄЮ це контробандісти вот всіх дор відповідальності і буде толк бо одні працюють на землі а другі хочуть легкого хлібу
Еее до Рома Показати IP 30 Травня 2017 08:00
Рома, у тебе моно мізки. Якщо ти, як і я заплатив податок за авто. Ти думай не лише за себе, думай за своїх дітей, дружину, родичів... Вони також колись будуть купувати автомобіль, і ти хочеш, щоб вони переплачувати шалені кошти. Тоді ти ОЛЕНЬ, як і остальні хто проти здешевлення акцизу.
Cтецько Показати IP 29 Травня 2017 14:27
коментар було видалено
Oleksandr Показати IP 12 Червня 2017 13:07
Заборонив би вїзд в Україну на іноземних авто тим хто вписанный як іпіввласник тому що власник авто має знижку на страхівку і плотить 100еуро в рік. Ніхто не пише що страхівка на авто в Польщі наприклад ( хлопець 18 років який купить собі авто середнього віку з мотором 2.0 наприклад бмв він буде платити страхівку приблизно 500 евро в рік) тому у Польщі студенти їздять і на малолітражках і не гонять понти як у нас купляют бмв і все я модний а ще хуже як тут один писав натворят біди. Для таких 18 річнмх можна обмежити купівлю авто великих моторів хай купить собі авто з мотором 1.2-1.4 і не буде такого що хтось буде боятись що якись неадекватний летить чи щось творить незрозуміле на дорозі. А адекватним людам дозволити чому би і ні. Багато тут коментів пишуть ті що заздрять або мають гроші на краще авто.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus