USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Луцьким комунальникам пропонують «не панацею»

7 Листопада 2011 12:50
Керівникам комунальних підприємств Луцька презентували механізми приватно-публічного партнерства (ППП, - «ВН»).
Це відбулося 7 листопада під час зустрічі заступника міського голови Василя Байцима з представниками міжнародної благодійної організації «Фонд Східна Європа».
Експерт громадської організації «Євро-Україна Консалтинг» Оксана Новоселицька розповіла, що приватно-публічне партнерство – це передача в оренду або в концесію державного чи комунального підприємства приватній структурі. «Подібна практика діяла ще за часів Римської імперії. З 80-х років ППП стали використовувати активніше. При передачі у повну приватну власність завше виникали проблеми. Тому знайшли таку форму співпраці, коли об’єкт передається в оренду чи концесію», - зауважила експерт.
За її словами, це має певні економічні переваги. «До підприємства надходять не тільки державні кошти, але й гроші інвесторів. Окрім того, держава делегує партнерам ризики, пов’язані із залученням фінансів, зі збором плати з користувачів, з експлуатацією та будівництвом об’єкту», - розповіла Новоселицька.

Також, на її думку, ППП стимулює конкуренцію на ринку, а держава отримує можливість збору додаткової плати.

Новоселицька додала, що в Україні така співпраця приватного та державного секторів реалізується у галузях водо- та теплопостачання, вивозу сміття і покращення соціальної інфраструктури. «Наприклад, в Артемівську (місто в Донецькій області, - «ВН») місцеве підприємство працювало неефективно. Невиправдано високою були витрати води та електроенергії. За нашої підтримки створили комунальну установу «Бахмут-Вода», яка працює вже 1,5 року. Наразі планує залучити кошти від Європейського банку реконструкції та розвитку на оптимізацію роботи», - повідомила експерт.

Своєю чергою, Байцим заявив, що подібний досвід був би корисний для комунальників Луцька. «Особливо в транспорті. Чиновники Луцької міськради домовилися з люблінськими колегами про спільний проект по електротранспорту. Та за півроку на ЛПЕ (Луцьке підприємство електротранспорту, - «ВН») палець об палець ніхто не вдарив», - розповів він.

На думку Байцима, коли б підприємство було приватною структурою, воно б не чекало грошей від держави, а зацікавилося подібною можливістю залучення коштів.
Однак насамкінець він зауважив: «Приватно-публічне партнерство – це не панацея».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Енергоаудитор Показати IP 7 Листопада 2011 15:13
Не треба ходити до ворожки, щоб прикинути і зрозуміти, що оплата надаваних підприємством (зданим в концесію)послуг зросте для населення шляхом збільшення розміру тарифів та цін. Яка концесія? Для початку просто треба навчитись економити: енергоносії, ресурси та по-господарськи поставитись керівникам підприємств до ввіреного їм в господарське відання майна. Наприклад: зайшов в туалет на 2-му поверсі міської поліклініки-а там бачок унітаза зломаний, вода біжить річкою...На кого підуть і розподіляться витрати Луцькводоканалу? Відповідь-на нас з вами, на населення. Де в цьому випадку господар? А скільки таких зламаних кранів, бачкив, труб у наших комунзакладах і підприємствах? Висновок: ніяке нововведення не піде на користь, коли в головах-розруха...
ХХ до Енергоаудитор Показати IP 7 Листопада 2011 17:42
особливо скочать тарифи коли здадуть в концесію Луцьктепло(а цим вже "пацани" займаються серйозно) а потім і водоканал, а потім на гроші здерті з населення скажуть , що це їхні інвестиції,,,
Лучанин до Енергоаудитор Показати IP 7 Листопада 2011 22:16
"Наприклад: зайшов в туалет на 2-му поверсі міської поліклініки-а там бачок унітаза зломаний, вода біжить річкою...На кого підуть і розподіляться витрати Луцькводоканалу? Відповідь-на нас з вами, на населення." - На поліклініку, відповідно за рахунок населення. Окрім того хто Вам сказав що в поліклініки є гроші на заміну крана. З однієї сторони треба просто перекрити воду. З іншої після цього треба мати проблеми з санепідстанцією і т.п. яка зауважить що в поліклініці немає води. На кран треба взяти рахунок який оплатять через місяць, за умови що гроші є, і вже тоді усунути проблему. А от хто тут винний вирішуйте самі...
бют Показати IP 7 Листопада 2011 15:36
новина просто піпец, ну і що з того що потринділи черговий раз про ППП
Лучанин Показати IP 7 Листопада 2011 22:33
Новий спосіб як і на ... сісти і рибку з'їсти. Все не знають як ЛПЕ прихватизувати. Для чого нищити таке підприємство? От де тут наша прокуратура?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus