USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Сморід у Луцьку: м’ясопереробники обіцяють обладнати очисні споруди

15 Червня 2017 11:42
Чи справді відходи великих м’ясопереробних підприємств можуть бути основною причиною виникнення нестерпного смороду у Луцьку, з’ясовували у комісії міськради з питань законності 15 червня.

Голова комісії Микола Федік зазначив, що для того, аби розібратися з питанням виникнення нестерпного смороду у місті через злив нечистот, вирішили заслухати під час засідання комісії представників м’ясопереробних підприємств, аби ті розповіли про укладені договори на злив нечистот та їхній склад, які зливають у міську каналізацію.

Заступник міського голови Костянтин Петрочук нагадав, що раніше виявляли як одне з джерел смороду підприємство «Біо Пек», яке виробляє біоетанол та розташоване на території цукрового заводу. Коли відходи з мікрорайону Вересневе змішувалися з дріжджами, які використовувало підприємство, виникав нестерпний сморід. Наразі підприємство не працює, а з квітня розпочали знезараження полів фільтрації, куди зливали відходи. Запах став рідше з’являтися, але не зник остаточно досі – у цьому звинувачують викиди фекалій на поля фільтрації.

Для вирішення питання міськрада профінансувала виготовлення проектно-кошторисної документації для того, аби забрати фекальні відходи мікрорайону Вересневе у каналізаційну мережу міста.

Окрім цього, є чимало підозр у тому, що сморід викликали інші причини, зокрема, несанкціоновані викиди асенізаційних машин та м’ясопереробних підприємств. Дослідивши зливи на вулиці Мамсурова, порушень не виявили. Щодо нещодавно виявлених решток тварин на вулиці Лідавській, наразі рештки, разом зі будівельним сміттям, вивезли і локалізували це джерело смороду. Очільника підприємства, яке викидало ці рештки, закликали доповісти про ситуацію під час засідання виконкому.

Також вжити заходи для усунення проблеми просять Держекоінспекцію, а через підозри у диверсійних викидах нечистот, зверталися навіть в СБУ.

Зі слів керівництва ТМ «Дмитрук», підприємство використовує багато води у процесі виробництва, ця вода використовується на змив обладнання та цехів. Рівень виробничих стоків контролюється та не може викликати неприємних запахів. Наразі цю воду вивозять 3-4 автомобілями за 12 кілометрів від підприємства. Тому планують побудувати очисні споруди замкненого циклу, де відбуватиметься фізико-хімічна та біологічна очистка. Першу чергу хочуть запустити у жовтні. Керівник наголосив, що підприємство не має стосунку до забою тварин чи вивезення їхніх решток, адже працює на привозній охолодженій сировині.

Директор ТзОВ «Забіяка» Олександр Хвещук розповів, що підприємство працює на привозній охолодженій сировині, воду використовують для змиву обладнання і виробничих площ. Протягом минулого місяця вивезли приблизно три тисячі метрів кубічних стоків, що відповідають нормам. Підприємство перебуває на стадії завершення будівництва каналізаційно-насосної станції та очисних споруд, які планують запустити 15 липня. Стоки очищуватимуть і відповідно до норм зливатимуть у центральну каналізацію.

Як поінформував головний інженер КП «Луцькводоканал» Сергій Строк, щодо вивозу стічних вод підписані договори з 19 підприємствами. В середньому, щодня у Луцьк приїжджають 50 автомобілів. За підприємствами постійно здійснюють контроль, виїжджаючи на їхню територію та обстежуючи забір води. Відповідно до рішення виконкому від 7 червня, визначили лімітування часу вивозу нечистот та єдине місце їх прийому на вулиці Мамсурова. З 1 липня укладатимуть договори з усіма перевізниками, аби встановити контроль.

У перевізників м’ясопереробних підприємств, з його слів, немає фекальної маси і вони зливають фактично лише воду. Для вирішення питанн смороду оптимальним було б будівництво зливової станції на вулиці Мамсурова, щоб скерувати стоки мікрорайону Вересневого в каналізаційну мережу міста. Нагальним питанням, мовляв, є будівництво колекторів на вулиці Корольова, що дозволить відключити каналізацію мікрорайону від цукрового заводу. Після цього можна буде визначити, чи через фекальні стоки виникав нестерпний сморід на полях фільтрації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
77888 Показати IP 15 Червня 2017 12:19
Де знаходиться виробництво- там мають будувати!!! І взагалі що це за брєд - звозити відходи з району в місто??? Це відбувається вже десятки років!!! Хай зупиняють виробництво і будують - проживемо якийсь час і без хімічної ковбаси!!!
Марина до 77888 Показати IP 16 Червня 2017 01:15
Оце вірно! Оце правильно! Підтримую цілком!
читач Показати IP 15 Червня 2017 12:31
НІ НІ НІ!!! Що означає "ми обіцяємо"? Це з самого початку мало бути їх обов'язком. Без цього не можна було взагалі починати виробництво. Де відкрита карна справа? Де винуваті? Де суд? Чим займається прокуратура? Незаконні кавові кіоски виловлює? Якщо нічого з перечисленого не зроблено - тоді всю прокуратуру, в першу чергу головного прокурора Волинської області треба виганяти з посади, за злісне невиконання службових обов'язків!
луцький Показати IP 15 Червня 2017 14:44
Це тільки в нашій країні таке може бути, бо за кордоном за таке вже б впаяли по самі помідори, а вони лише обіцяють?! Це просто жах!!!
Анонім Показати IP 15 Червня 2017 15:34
"Після цього можна буде визначити, чи через фекальні стоки виникав нестерпний сморід на полях фільтрації" А може занурення по шию у те озеро, що на полях фільтрації, допоможе визначити причину смороду ?
Дункан МакЛауд Показати IP 15 Червня 2017 18:17
Рука руку миє.Тут потрібна зовнішня іспекція,не з області.Мафія.Скрізь.Заради особистого збагачення бариги пожертвують здоров'ям простих громадян.В Луцьку назріває антикапіталістична революція.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus