USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

На 30% тепліше: представники НЕФКО перевірили, як Луцьк термомодернізовується

28 Серпня 2018 16:12
Навчальні заклади, а також одне з комунальних підприємств міста, де за кредитні кошти НЕФКО було здійснено ремонтні роботи, оглянули 28 серпня представники влади, керівники управлінь міськради за участю спеціалістів НЕФКО.

Керівний директор НЕФКО Магнус Рістедт зазначив, що загалом уже впроваджено 120 проектів. «Ми приїхали саме до Луцька, адже тут наші проекти вдало реалізовують. НЕФКО, звичайно, фінансує ці проекти, але їх впровадженням безпосередньо займається міська влада. Тому ми вирішили побачити на власні очі результати. Цікаво й те, що ми розширюємо нашу співпрацю – наступною програмою ми плануємо охопити аж 40 об’єктів у Луцьку», – сказав Магнус Рістедт.

Він відзначив, що Луцьк – надійний партнер НЕФКО: «Говорячи про інші міста України, можна зауважити, що Луцьк вигідно вирізняється, наприклад, зобов’язаннями влади щодо впровадження заходів із використанням енергозберігальних технологій. Міська влада має план, вона розуміє, що повинна отримувати, й іде до цього».
«Ми високо цінуємо співпрацю з корпорацією НЕФКО. Цей проект дає величезні можливості для нашого міста. Сьогодні ми бачимо, як змінюється Луцьк, як змінюють громадські будівлі, школи, садочки, коли відбуваються ремонти фасадів, заміни вікон… І це тільки естетична сторона питання. Інша – це економія енергоносіїв, адже після впровадження енергоефективних заходів ми можемо економити орієнтовно до 30% на енергоносіях. І, безумовно, йдеться також про комфорт дітей, працівників закладів», – зауважив радник міського голови Ігор Поліщук.

Він звернув увагу, що ці зекономлені кошти спрямовуватимуть на погашення отриманого пільгового кредиту, а також на інші інфраструктурні об’єкти в місті.
Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, своєю чергою, наголосив, що заходи з енергозбереження стали своєрідним трендом міста. «Ми бачимо це не лише завдяки впровадженню енергозберігальних технологій нашими комунальними закладами. Ми бачимо скільки заходів з енергозбереження, зокрема з утеплення будинків, проводять наші ОСББ. Тобто це процес комплексний. Адже для чого платити зайві кошти, якщо можна вкластися в енергозберігальні технології й суттєво зекономити? Тому ми працюємо на майбутнє», – акцентував Григорій Пустовіт.

Садочки № 4, 13 та 27

Як розповів керівник управління капітального будівництва Леонід Карабан, ремонтні роботи з термомодернізації в садочках №№ 4 та 13 відбувалися за грантові кошти (196 тисяч євро).

«За ці кошти ми провели утеплення фасадів, замінили вікна та двері. З міського бюджету на садочок № 13 виділили 1,5 мільйона гривень на утеплення покрівлі, близько 600 тисяч гривень – на інші роботи, до прикладу, на ремонт східців, пандусів, дашків. Садочку № 4 із міського бюджету з цією метою скерували 800 тис. Адже НЕФКО не передбачає коштів на такі роботи й виділяє гроші лише на термомодернізацію», – зауважив Леонід Карабан.

Завідувачка дитсадка № 13 «Дельфін» Ірина Кусик зауважила, що ще декілька років тому в навчальному закладі в опалювальний період було дуже холодно. А заклад відвідують близько 300 діток.
«Дякуючи тому, що ми увійшли до програми НЕФКО, зараз ми маємо не тільки гарний, а й затишний, теплий садочок. Ми навіть улітку відчули, що не так спекотно було в приміщеннях, як колись», – сказала Ірина Кусик і додала, що в будівлі дошкільного закладу було здійснено великий об’єм робіт. Йдеться, зокрема, про утеплення фасаду, цокольного приміщення, заміну даху, вікон і дверей. Окрім того, за кошти міського бюджету було вимощено бруківкою доріжки, облаштовано індивідуально-тепловий пункт, замінено лічильник, оновлено системи водопостачання до садочку та відремонтовано аварійні виходи.

«Тепер ми маємо садок європейського зразка. Усе, що зроблено, зроблено для наших діток», – акцентувала завідувачка.
Завідувачка садочку № 4, який відвідують близько 460 діток, Руслана Грановська розказала, що з травня 2018 року в навчальному закладі замінено вікна, двері, утеплено фасад та облаштовано індивідуально-теплові пункти.

«Ми задоволені роботами. Звичайно, чекаємо зими, аби оцінити результат (сміється, – ВН)», – каже Руслана Грановська. Вона відзначила, що зараз серед необхідних робіт, які поки не вдалося зреалізувати, - облаштування доріжок до навчального закладу.
У рамках програми НЕФКО дитячий садок № 27 отримав 4 мільйони гривень, ще 160 тисяч гривень було виділено з міського бюджету.

Як пригадала завідувачка закладу Галина Бондарева, тільки три тижні тому було завершено роботи з утеплення приміщення. Також у будівлі замінили вікна, двері, облаштували східці та дашок головного входу.

«Діткам дуже подобається оновлений садочок», – наголосила Галина Бондарева. У цілому навчальний заклад відвідують 345 дітей.
Гімназія № 21

Леонід Карабан повідомив, що кошти на роботи в гімназії № 21 скерували ще в рамках першої програми НЕФКО. Їх спрямували на заміну вікон, дверей, утеплення фасаду.

«За кошти НЕФКО ми встановили в гімназії п’ять індивідуальних теплових пункти. Це близько 4 мільйонів гривень», – повідомив Карабан. Роботи завершили ще два роки тому.

«Ми оцінили цей проект, коли утеплили приміщення – у класах стало на 27–28 % тепліше», – зізнався директор навчального закладу Олег Ковальчук. Він додав, що школа вже готова до запровадження освітньої реформи й чекає на учнів.
КП «Луцькводоканал»

«Ми брали кредит НЕФКО (близько 495 тисяч євро), а також отримали співфінансування з міського бюджету. За ці кошти на 20 свердловинах ми поміняли насосне обладнання, зробили диспетчеризацію всіх 40 свердловин, поміняли обладнання на двох насосних станціях, замінили насос на станції водопідготовки, а також змінили повітродувку на очисних спорудах. Це дуже дорогий проект», – розповів директор КП «Луцькводоканал» Іван Корчук.

Він додав, що завдяки виконаним роботам вдалося досягти економії електроенергії – більше 4 мільйонів гривень на рік. «Це десята частина того, що ми споживаємо. Крім того, зменшується кількість аварій у мережах, адже ми встановили прибори регулювання тиску, які унеможливлюють різкі стрибки перепадів тиску води».
Також Іван Корчук розказав, що підприємство готує пакет документів на ще один проект, кошти на реалізацію якого планує отримати від Європейського інвестиційного банку. Мова – про заміну водопровідних мереж, реконструкцію очисних споруд, оновлення автотранспорту, завершення реконструкції каналізаційно-насосних станцій.

Водночас, як зізнався директор «Луцькводоканалу», підприємство на 99% готове до того, щоби запустити закуплене попередньо обладнання для очищення питної води. Для цього бракує 15 мільйонів гривень.
Як поділився Леонід Карабан, у рамках наступної програми НЕФКО-3 особливу увагу знову приділятимуть навчальним закладам, зокрема школам і садкам міста. «Також ми робитимемо й музичну школу, художню, басейн… Йдеться вже не тільки про термомодернізацію, а й, наприклад, про електроосвітлення (26 тисяч євро). Ще допрацьовуватимемо й попередні об’єкти: школу № 16 та два корпуси Палацу учнівської молоді. Теж маємо 68 тисяч євро на реконструкцію тепломережі в школі-інтернаті на Дубнівській. Все інше – заміна вікон, дверей, покрівель, встановлення індивідуально-теплових пунктів. Це основні заходи, які проводитимемо по НЕФКО-3», – розказав Леонід Карабан.

У цілому в межах програми на об’єкти спрямують 7,3 мільйони євро. Терміни реалізації програми – 2018–2020 роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus