USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Надійшла вказівка – здійснено переїзд», – новий головний патрульний Волині. Інтерв’ю

14 Червня 2019 10:42
«Я чекаю у своїй команді професійних хлопців і дівчат, відданих своїй справі. Тільки спільна, злагоджена робота дозволить Управлінню патрульної поліції у Волинській області розвиватися. І лише тоді вулиці нашого міста стануть спокійнішими», – переконує новопризначений головний патрульний Волині Андрій Крутень.

Нагадаємо, нового керівника Управління патрульної поліції у Волинській області Андрія Крутня офіційно представили на посаді 7 червня.

Свій кар’єрний шлях Андрій Крутень розпочав із патрульного поліцейського в Рівному, згодом у Рівненській області, потім він був командиром роти, пізніше виконувачем обов’язків, а далі призначений заступником керівника управління патрульної поліції в Рівненській області – керівника відділу моніторингу та аналітичного забезпечення.

Інформаційному агентству Волинські Новини випала нагода поспілкуватися з Андрієм Крутнем, ще коли не добіг кінця перший тиждень його роботи на новій посаді. Головний патрульний Волині розповів про переїзд, знайомство з колегами, командну роботу, дослідження діяльності управління та пріоритетні шляхи його розвитку.

Як сприйняли звістку про призначення?

Я в той момент навіть не задумувався. Звістка про призначення – це не якась ейфорія, передусім це визначення основних напрямків роботи. Якщо на мене поклали таку відповідальність, маю серйозно до цього поставитися, адже відповідатиму за роботу цілого Управління патрульної поліції у Волинській області.

Чи важко далося рішення про переїзд, вагалися?

У мене не було часу вагатися. Як тільки надійшла команда про переїзд, я відразу її виконав, тому що, знову ж таки, жодних думок щодо обговорення, обдумування не було. Надійшла вказівка – здійснено переїзд.
Зараз проживаєте в Луцьку?

Так, я вже знімаю квартиру. У принципі вже другий день нормально сплю в ліжку, а не в кабінеті (розмова відбулася 12 червня, – ВН). Думаю, що надалі облаштовуватимуся в квартирі і налагоджуватиму побут.

Минуло менше тижня, відколи обіймаєте нову посаду. Чи вистачило часу ознайомитися з роботою волинських патрульних із середини? Які особливості, можливо недоліки, простежили?

З усіма працівниками Управління патрульної поліції у Волинській області я вже зустрічався. Безумовно, перше, що від мене вимагалося, – це дізнатися про стан справ в управлінні. У мене є попередній досвід і я знаю, у якому напрямку мені працювати, і в принципі зараз я повністю володію ситуацією. Не можна сказати, що я вже все осягнув, тому що для цього потрібно ще досить багато попітніти.

Напевно, найскладніше для мене – те, що я не місцевий житель, тож мені складно зорієнтуватися у просторі. Поки я їжджу з картами (усміхається, – ВН).

Основне завдання, яке перед вами поставили, – повна укомплектація управління. Як плануєте залучати нових працівників?

Я зустрівся з особовим складом Управління патрульної поліції у Волинській області, оскільки саме поліцейські є першочерговими суб’єктами, які допоможуть мені розвивати цей напрямок, адже вони безпосередньо спілкуються з громадянами. Так, як вони будуть відгукуватися від Управління патрульної поліції, такою й буде реакція суспільства.

Звісно, ми будемо працювати в цьому напрямку з медіа. Ще багато хороших спеціалістів, жителів Луцька, працюють в інших управліннях. Я думаю, що ми цей напрямок теж розвиватимемо для досягнення їхніх переводів.
Чим заохочуватимете до переводів?

Я не можу нічим заохотити, однак можу сказати про те, що чекаю у своїй команді тих хлопців і дівчат, які є професіоналами, відданими своїй справі. І спільна, злагоджена робота – це один зі стимулів, який дозволить розвиватися Управлінню патрульної поліції у Волинській області.

Про скількох осіб йдеться, аби повністю забезпечити патрульними усю область, Луцьк зокрема?

Відразу, як тільки мене представили, я підняв документацію щодо особового складу управління. Я володію інформацією щодо кількості працівників, яких не вистачає, і вже визначив, у якому напрямку буду працювати, знаю, кого можу запросити до себе на роботу.

Головний напрямок – проведення агітаційної роботи в ЗМІ. Тоді з’являться кандидати, які, аби стати частиною Управління патрульної поліції у Волинській області, повинні будуть пройти низку етапів: подати заявку та відповідні документи, скласти тестування, екзамен із фізичної підготовки і пройти співбесіду.

Читайте ще: Служба не заради зарплати, а заради людей: на Волині набирають нових патрульних
Наскільки зараз управління забезпечене працівниками?

Якщо говорити про відсотковий стан, то Управління патрульної поліції у Волинській області укомплектоване на близько 60%. Інший відсоток – це величезний некомплект. На управління покладається величезна кількість завдань, які може виконати тільки передбачений штат.

Хочу наголосити, що працівники Управління патрульної поліції у Волинській області виконують свою роботу якісно. І щоби полегшити стан справ, нам потрібно розвиватися в різних напрямках, до приклад запустити вело- і піший патруль, для того, щоби наше місто стало безпечнішим.

Щодо укомплектування патрульних. Як ідуть справи з приладами для вимірювання швидкості, драгерами, формою? Чи забезпечені патрульні всім необхідним?

Управління патрульної поліції у Волинській області укомплектоване як службовим транспортом, так і приладами вимірювання швидкості TruCam і іншими необхідними спеціальними засобами для безпосереднього виконання службових обов’язків.

Якщо говорити про парк Управління патрульної поліції у Волинській області, то він нараховує 48 транспортних засобів, із яких 9 авто зараз технічно несправні, зокрема 6 після ДТП, три з яких сталися з вини працівників управління.
Вони понесуть відповідальність?

Коли працівники патрульної поліції прибувають на ДТП, незалежно від того, чи це аварія за участі цивільних автомобілів чи за участі службового транспортного засобу, вони вживають всіх заходів щодо встановлення фактичних обставин справи. І якщо з’ясовано, що у діях працівника поліції, котрий керував службовим авто, наявні ознаки адміністративного правопорушення, відносно нього будуть складені відповідні адміністративні матеріали, передбачені ст. 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Коли ж буде рішення компетентного органу, а категорія таких справ підвідомча суду, такий працівник ще буде притягнутий у межах Дисциплінарного статуту Національної поліції до певної дисциплінарної відповідальності. Знову ж таки на працівника поліції покладають відшкодування завданої шкоди в результаті пошкодження службового транспортного засобу.

Повернімося до вело- і піших патрулів. Що для цього потрібно і чи це актуально?

Передусім потрібно набрати необхідну кількість людей і закупити потрібні транспортні засоби, зокрема велосипеди. І питання вирішиться – ми отримаємо і піші патрулі, і велопатрулі.
Знову ж таки, головний напрямок, у якому потрібно працювати, – це укомплектування особового складу Управління патрульної поліції у Волинській області.

Набір патрульних – чи не головна проблема управління не тільки на Волині. Як думаєте, чому? Можливо, варто змінити умови набору, навчання?

Ми можемо говорити про те, чому потенційні працівники патрульної поліції не хочуть проходити відбір. Це досить складна категорія, яка розподіляється на територію, престиж і т. д.

Щодо спрощення процедури вступу, то, мабуть, зараз вона навпаки стала важчою у зв’язку з тим, що охочі мають пройти певні етапи до моменту відбору комісією. Тільки тоді, коли пройдуть відбір, вони вступають до Академії патрульної поліції, де навчання триває шість місяців. Це досить серйозне професійне навчання.

Я бачу тут великий плюс: коли майбутні поліцейські успішно закінчують академію, вони відразу стають частиною Управління патрульної поліції. Вони вже є професіоналами. І нам в управлінні не потрібно вже їх навчати, тільки коригувати. Вони повністю сформовані працівники.
Це гарантує те, що особи, котрі не мали певної цілі й достеменно не знали, чому хочуть вступити до патрульної поліції, на початкових етапах відсіюються.

Повірте, набагато краще працювати з поліцейськими, на котрих ти можеш покластися, ніж із непрофесіоналами, котрі не знають, як діяти в певних умовах і як застосовувати норми чинного законодавства.

На представленні ви зазначили, що вже визначили пріоритетні шляхи розвитку управління. Які саме?

Передусім це доукомплектування. Саме доукомплектування вирішить всі інші завдання, які стоять перед управлінням. Тоді ми зможемо збільшити кількість екіпажів на вулицях міста, запровадити піші патрулі, створити велопатрулі, направити поліцейських у райони, де потенційно можуть вчинятися правопорушення (авто-, залізничні вокзали, ринки і т. д.). У цілому сфера охорони громадського порядку і безпеки дорожнього руху багатогранна. Тільки набравши достатню кількість особового складу, я зможу розвиватися за іншими напрямками щодо стабілізації рівня дотримання безпеки дорожнього руху та охорони громадського порядку.

Лунали думки, що першим випробуванням вас на новій посаді буде футбольний матч «Волинь» – «Карпати». Як вважаєте, із завданням справилися?

Цей матч був на другий день після мого призначення. Я не можу говорити про те, чи справився з завданням. Зазначу, що мої дії оцінюватимуть мешканці міста, зокрема ті, хто перебував на матчі.
Читайте: «Волинь» – «Карпати»: гру зупинили через вболівальників, які вибігли на поле. Відео

Скажу від себе особисто, що я і мої колеги перебували на цьому матчі і забезпечували охорону громадського порядку – професійно, якісно і в межах чинного законодавства.

І коли виникали моменти для врегулювання конфлікту, я стояв не позаду своїх колег, а був попереду, тому що саме я як керівник повинен врегульовувати ті чи інші питання, завдання, які стоять перед працівниками патрульної поліції.

Продовжують надходити повідомлення про замінування закладів. Наскільки це вибиває з колії, ускладнює роботу?

Хочу сказати, що я прийшов тоді, коли вже надійшла основна частина повідомлень про замінування. Безумовно, коли про такий факт стає відомо, нам скидають завдання на службовий планшет і працівники патрульної поліції виїжджають на місце події. Я так само прибував на місце події і зі сторони як керівник бачив, що працівники патрульної поліції діяли ефективно і професійно – евакуйовували людей, забезпечували охорони громадського порядку для того, щоб була можливість працювати іншим службам, безпосередньо задіяним для вирішення цієї проблеми.

У нас досить серйозно налагоджена співпраця з іншими правоохоронними органами, які задіються для відпрацювання такої категорії повідомлень.

Що стосується кількості повідомлень, то так, це дещо дестабілізує нормальну роботу патрульної поліції у зв’язку з тим, що в той, час коли відбувається замінування, вони могли б більше приділяти уваги безпеці дорожнього руху, охороні громадського порядку. Але додам, що працівники патрульної поліції і надалі, якщо продовжуватимуть надходити такі повідомлення, діятимуть чітко, ефективно, в максимально короткий строк, а далі повертатимуться до патрулювання вулиць міста.
Однією із проблем, на які чи не найбільше скаржаться лучани, є культура паркування в місті, точніше її відсутність. Як оцінюєте інфраструктуру Луцька і роботу патрульних у цьому питанні?

Я ще не повною мірою ознайомився з інфраструктурою Луцька, але тим не менше хочу сказати, що проблематика наявності парковок спостерігається в усіх містах, не тільки Луцьку. Я як рівнянин можу сказати, що в Рівному теж є така проблема.

Проблематика починається з того, що, коли розвиваються певні об’єкти інфраструктури, не враховується питання парковок. Наша вулично-шляхова мережа просто не призначена для такої кількості транспортних засобів.

Так, родина, маючи два автомобілі, потребує чотири пакромісця: два – по місцю проживання, ще два – у пункті призначення. Беручи до уваги розрахунок кількості автомобілів на число населення, стає зрозуміло, чому в нас є проблеми з паркуванням.

Друга причина – недотримання правил дорожнього руху. На жаль, часто особа, добираючись до місця призначення, хоче під’їхати якнайближче, аби скоротити час.

Тому я хочу тісно співпрацювати з органами місцевого самоврядування, аби шукати вільні місця для паркування та доносити необхідну інформацію громадянам.
Ви кажете про роботу з громадськістю та органами місцевого самоврядування. В чому на практиці полягатиме ця співпраця?

Кількість громадських організацій величезна, і кожна має своє спрямування. Є такі, котрі, до прикладу, мають правове спрямування. Ми будемо залучати громадських активістів, які професійно володіють нормами чинного законодавства, чиї знання можуть бути цікавими для нас у практичній діяльності, для проведення тренінгів і майстер-класів.

До приладу, зараз фінальний етап всеукраїнської акції «Діти! Поліція! Безпека!», у рамках якої співпрацювали з громадськими організаціями, діяльність яких спрямована до дітей. І це круто, коли ми можемо залучити громадських активістів, які можуть допомогти нам донести до наших діток, молоді те, що поліцейський – це друг, і що треба бути свідомими.
Чи перейматимете досвід роботи в рівненському управлінні? Чого Волині, Луцьку можна повчитися в Рівненщини?

Кожне управління індивідуальне. Я не можу сказати, що хотів би запозичити в Управління патрульної поліції у Рівненській області, тому що для того, аби правильно розставляти пріоритети, спершу мені потрібно повністю дослідити роботу управління у Волинській області, регіон.

Тим не менше, знаю, що можна було би звідти взяти – передусім це командна робота. Я і надалі говоритиму про командну роботу, бо тільки тоді, коли ми разом працюватимемо, взаємодіятимемо з іншими структурами, громадськістю, лише тоді вулиці нашого міста стануть спокійнішими.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
До поліції Показати IP 14 Червня 2019 10:54
Хлопці почніть з того, що ви автомобілі на стоянці не можете припаркувати якось рівномірно. Таке відчуття, як колись в колгоспі приїхав кіньми під конюшню і поставив як поставив. Порядок починається навіть з цього. А те що з пяного берете на карман це факт, одиниці оформляють як дачу хабаря. Удачі тобі новий БОС, але навряд чи щось зміниться.
Дід Ведун Показати IP 14 Червня 2019 10:55
командна робота по потокам бурштину Рівненська -Волинська область вже налажена!! далі кордони?
21 Показати IP 14 Червня 2019 10:59
Тепле місце.
Tt Показати IP 14 Червня 2019 11:23
Доки Вова не виконає обіцянки саджати нічого не зміниться.ніхто не боїться.
лучанин Показати IP 14 Червня 2019 11:36
Стійка як в есесовця.Руки за спиною.Це не до вподоби людям.Повинний бути прикладом у всьому.
поліція Показати IP 14 Червня 2019 13:45
на рахунок некомплекту особового складу, якщо новий керівник ознайомлювався з колективом та особовими справами, варто звернути увагу на причину звільнення, на суми коштів які було в порушення всіх наказів знято з працівників, коли їх наказували, варто глибше копати))))) риба з голови гнеє))) успіхів
Джек Показати IP 14 Червня 2019 15:24
Село без сільради. Поки не буде вказівки «ЗВЕРХУ» він тут лопне,нічо не зміниться
Qwer Показати IP 21 Червня 2019 09:58
Просто керував уй.бок

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus