USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Наша мета – навчити людей заробляти»: як у Луцьку стати трейдером на фондовій біржі*

7 Грудня 2021 12:10
Трейдинг (торгівля цінними паперами, – ВН) на фондових ринках – не новий вид діяльності. Наприклад, Нью-Йоркській фондовій біржі – понад 200 років. Проте досі для багатьох він здається недоступним чи складним. Є також випадки, коли люди починають розбиратися самостійно в принципах трейдингу чи купують курси і потім просто розчаровуються, бо втрачають кошти.

Як розібратися у правилах ринку, чому трейдинг – це стиль життя і ціла філософія та як на біржі вийти у плюс, розмова з Андрієм Березнюком – керівником відділу трейдингу луцької компанії ATLANTA PROPTRADING, яка вже не один рік є успішним гравцем на фондових біржах.

Якщо раніше для того, щоб грати на фондовій біржі, купувати і продавати акції, вам був потрібен брокер, то зараз все – значно простіше. Для того щоб отримати доступ до тієї ж Нью-Йоркської фондової біржі, нині достатньо мати смартфон чи планшет, або ж комп’ютер з доступом до інтернету. Кілька кліків – і все, ви на біржі. Чи це справді так?

Завдяки розвитку технологій нам доступні такі можливості, про які у 90-х роках можна було лише мріяти. Так, деякі унікуми торгували цінними паперами й тоді, але на той момент все було значно складніше. Люди йшли вранці на каву, розгортали газету Financial Times, вичитували котирування, телефонували своєму брокеру, давали наказ про купівлю акцій, брокер дзвонив своєму представнику на біржі й так далі ланцюжком. І якщо ти не перебував фізично у США, то навіть дзвінки обходилися недешево. Зараз же з’явилося дуже багато можливостей завдяки інтернету: через онлайн-доступ ти вже за кілька хвилин можеш мати можливість здійснювати операції купівлі-продажу на фінансових майданчиках.
Підозрюю, що все-таки це не так просто…

Насправді з технічного боку все просто: людина має комп’ютер чи телефон, інтернет, програмне забезпечення. Однак доступ до самого інструменту – це ще не компетентність. Ось тут і вся заковика: без потрібних знань ти не досягнеш успіху. У результаті, як мінімум, отримаєш негативний досвід, втратиш дуже багато часу, а як максимум – втратиш кошти. Тому для того, аби не обпектися на угодах, не втратити, а навпаки, заробити, треба мати певні знання, які самому отримати складно. Багато людей вважає, що їм достатньо подивитися статтю в Google, кілька навчальних відео у YouTube чи TikTok і все – можна торгувати на біржі. Дуже багато молоді хоче йти на ринок криптовалюти, яка зараз на піку популярності. От вони подивляться кілька роликів у інтернеті й думають, що круті інвестори.
На жаль, статистика доводить, що лише 1-3% таких самоучок досягають успіху. І це радше виняток з правила. Бо ціни на акції постійно міняються, умови – теж, і дуже багато хто сприймає трейдинг як гру в казино: вгадав – не вгадав. Є певні патерни, моделі поведінки, індикативи, які підказують, коли які акції будуть мінятися в ціні й коли варто укладати угоду. Але самостійних знань тут недостатньо. Тому ми вкрай не рекомендуємо здійснювати будь-які операції на фінансових ринках без належних практичних навиків та знань. Адже діяльність на фінансових ринках – це і хороші можливості, і ризики. А останнє треба професійно контролювати. В тому ж таки інтернеті є вся потрібна інформація. Але разом з тим, там багато інформаційного сміття. І новачку відрізнити, що вартісне, що ні, з чого треба починати, як рухатися – надзвичайно складно. Ви можете на самонавчання таким чином витратити дуже багато часу, поки розберетеся, що і як. Працюючи самостійно на ринку, ви будете вчитися шляхом спроб та помилок і не завжди зможете зробити правильні висновки з цього через той-таки брак системних знань та практичних навиків.
У нашій компанії ми навчаємось і на історичних даних, і оцінюємо, аналізуємо ситуацію в поточний момент часу, пояснюємо головні принципи, поступово проводимо трейдерів усіма сходинками, щоб сам процес трейдингу мав вигляд чіткої злагодженої системи. Адже вас можуть навчати люди, які мають позитивний досвід та можуть підказати, як не обпектися вам. Ми – єдина в Луцьку компанія, яка саме так провадить діяльність. Уже понад десять років ми займаємось трейдингом на Нью-Йоркській фондовій біржі й маємо величезний досвід щодо того, як треба робити і як робити не треба.
Але ж в інтернеті є безліч курсів. Платите за навчання, наприклад, $300, і за підсумком вам видають сертифікат. І – вперед, торгуй акціями.

Звісно, є багато людей, які хочуть заробляти на інфобізнесі, бо є такий попит. Типова схема в інтернеті: прийди, заплати $300, потім ще вклади тисячу, ти все це з великою ймовірністю профукаєш, а тобі скажуть, що ти нікчема, що це не твоє, не всім вдається і так далі. Це звичайне інфоциганство: ці автори курсів не є практиками, вони не заробляють на торгівлі цінними паперами, а заробляють суто на продажу цих же курсів.
Наша компанія не бере грошей за навчання. Крім того, після його завершення, коли людина проходить усі етапи, ми створюємо всі можливості, щоб навчений нами трейдер, використовуючи технології, сигнали, виходив на результат. Тобто ще раз наголошу: ми не беремо грошей за навчання, ми даємо доступ до перевірених програм, за допомогою яких ви можете відслідковувати коливання котирувань на ринку. Інтерес трейдера полягає в тому, щоб використовуючи всі ці інструменти, здійснювати прогнозування цін на акції за наданими йому правилами.

І скільки може заробляти трейдер?

Все, звісно, залежить від досвіду, знань, умінь. Загалом дохід в трейдингу рівняється до доходів у сфері ІТ. На початках менше (адже потрібен час, щоб навчитися), а з досвідом – усе більше. Тут також треба розуміти, що є різні види трейдингу, або ж інвестування. Довгострокове інвестування – це діяльність, коли ти інвестуєш в акції якогось підприємства, з часом воно зростає, росте курс акцій і власник отримує дивіденди. Яскравим прикладом успішного інвестора є Уоррен Баффет. Але для цього потрібно мати стартовий капітал, який ви можете дозволити вкласти, не розраховуючи на швидкий прибуток, бо часто інвестор починає отримувати дивіденди через кілька років після вкладення.
Є короткостроковий трейдинг. Коли ми знаємо, що, приміром, Apple скоро випустить нову модель айфона, вона буде дуже вдала й акції різко виростуть, за місяць до цього я купую акції, поки вони мають ще відносно стабільну ціну. Потім кілька місяців чекаю конференції Тіма Кука (генеральний директор компанії Apple, – ВН), і в той момент, коли акції різко виростають в ціні, я продаю свої цінні папери за більшу суму. Тут потрібно аналізувати, читати новини, дивитися на показники. Ще один вид торгівлі – дей-трейдинг (day trading). Дей-трейдер торгує протягом дня, він дивиться на графіки, вишуковує певні комбінації. Фахівець, який в цій справі вже не вперше, розуміє значення цих графіків і може спрогнозувати, що певна акція після якогось періоду виросте або впаде в ціні. Тоді він ловить цей імпульс. Дей-трейдер торгує протягом дня і наприкінці торгового дня всі свої акції він має продати.

Наша компанія займається усіма видами інвестування, але новачкам починати треба з дей-трендингу. За аналогією, це те саме, як студенту збудувати кар’єру: щоб стати виконавчим директором, треба спершу попрацювати мерчандайзером, а потім кар’єрною драбиною рухатися вгору. У дей-трейдингу все дуже динамічно і результат ти отримуєш того ж дня. Адже у довгостроковому інвестуванні може минути кілька років до того, як ти почнеш отримувати відчутний результат. Тому для такого виду інвестування треба мати певний стартовий капітал, який ти можеш дозволити собі вкласти. Дей-трейдинг дозволяє цей стартовий капітал спробувати сформувати.

Тому, якщо ти хочеш розвиватися, досягти успіху на фондовій біржі як інвестор, спочатку зароби стартовий капітал, отримай практичні навики, тоді можеш починати інвестувати і за певний час зможеш стати Уорреном Баффетом.
Трейдингом хоче заробляти, напевне, багато людей, але чемпіонами стають одиниці.

Я вже казав і знову повторю: самостійно навчитися орієнтуватися у цьому процесі, розібратися самотужки можуть і справді одиниці. Це десь 1-3% таких геніїв-самородків. Проте 50% людей, які приходять в проп-офіс, досягають результатів. Імовірність самостійно стати ефективним трейдером майже нульова. Ми ж навчаємо людей, інвестуємо у їхній розвиток. Колективно обговорюємо, аналізуємо новини, прогнози, тощо.

Чому вдається у 50%, а не у 100%?

Статистично початківці за два місяці, якщо діяти за методикою та виконувати вказівки наставника, виходять на стабільний результат. Питання в тому, що не всі можуть виконувати чіткі настанови. Потрібно володіти певними рисами характеру (про це нижче). Ми рекомендуємо напрацьовану методологію, у нас є наставники, ми даємо чек-листи, як діяти в тих чи тих ситуаціях, як аналізувати графічну інформацію. Після навчання вони складають екзамен teem-лідеру, а далі триває практична робота на основі теоретичних знань. Ми щодня аналізуємо виконані дії, проводимо корекцію: що добре, а що не так, підводимо підсумки, аналізуємо, що треба довчити. Я хочу наголосити, що у нас є постійний супровід, ми не залишаємо трейдерів наодинці з ринком. Щоправда, не всі готові цей супровід прийняти.
Яким має бути трейдер? Чи є якісь риси, що притаманні саме трейдеру?

Найперше – це внутрішнє бажання саме цим займатись. Має бути інтерес до аналітики, графіків, цифр, акцій, бірж. Треба мати аналітичний склад розуму, інтелектуальний рівень. Шлях цей непростий, тут є і злети, і падіння, тому амбіційність відіграє чималу роль. Оце внутрішнє бажання якраз-таки дозволяє повертатися і знаходити ресурс, підніматися після невдачі.

Процес навчання – тривалий, бо щоб стати професіоналом, треба витратити 10 тисяч годин, передивитися 10 тисяч графіків, щоб зрозуміти патерни, моделі поведінки учасників. Але просто дивитися мало: треба дивитися сконцентровано, аналізуючи. Тому, крім бажання, має бути дисципліна, стресостійкість, працездатність. Ти не можеш відволікатися, не буде такого, що хтось тебе підстрахує. Ти мусиш бути постійно зосередженим.
У трейдингу кожен день – це можливість. Це стиль життя, коли 80% твоїх думок про цей процес. За ПК трейдер проводить по 4-5 годин. Його основна робота – пошук відповідних моделей поведінки, аналіз різних інформаційних ресурсів, аномалій за рахунок сильної концентрації. Тому треба бути посидючим, бо за ці години трейдер має перебувати за терміналом, може бути хіба 5-7 хвилин перерви. Хоч ти і сидиш, але перебуваєш в постійній напрузі. Тут важливий і емоційний фактор: не треба нести негатив із зовнішнього світу. Тому що коли з кимось посварилися, у вас думки вже не про графіки, патерни чи індикатори, відповідно, ви не можете зосередитися й віддачі не буде.

Який вигляд має торговий день трейдера?

Торговий день для трейдера починається насправді з вечора. Успішний трейдер має бути і ментально, і фізично готовий до нового дня. Необхідно виділити п’ять хвилин свого часу перед сном на те, щоб проаналізувати сьогоднішній день, помилки, підбити підсумки і зробити висновки, як діяти завтра. У нас є зразок розпорядку дня, і нам дуже хотілося б, щоб трейдери його дотримувалися. Наприклад, у розпорядку має бути зарядка, пробіжка, нормальний сон 6-8год, здорове харчування. Треба мати час на прочитання професійної літератури, адже потрібно бути завжди в центрі подій і в курсі останніх змін.
О 14:00 трейдер починає готуватись до торгового дня,вибирає вотч-лист (перелік акцій, які можуть сьогодні бути активні), налаштовує програмне забезпечення. З обраного вотч-листа за фільтрами випадають акції, які є активними, він шукає можливість зайти в трейд (угоду). Активна фаза триває до 18 години за київським часом, адже ми аналізуємо ситуацію на фондовому ринку США, за часом по Нью-Йорку, тож треба враховувати різницю часових поясів. Згодом, після 18 години, ми обговорюємо все, що було в цей торговий день. Збоку це має такий вигляд, що трейдер ніби просто сидить за комп’ютером і натискає на якісь випадкові клавіші. Насправді у цей час людина сконцентрована, вона щохвилини має ухвалювати рішення: здійснювати операцію чи ні. І тут треба вирішувати самостійно, бо 90% у роботі трейдера – це чіткі правила, але 10% його роботи займає людський фактор. Адже людина, а не комп’ютер, ухвалює рішення, за результатом якого можна або надбати, або втратити.
У нас є чат, куди стікається вся необхідна аналітика. Там ми радимося, можемо підказати один одному, що, наприклад, ось ця акція сьогодні може бути активною, проте рішення, купувати чи ні, залишається за самим трейдером. Наше завдання – людину згрупувати, вказати на помилки, тримати її в тонусі. Але виправлення цих помилок залишається за самою людиною.

Яка ваша місія?

Наша мета – популяризувати трейдинг на наших теренах, ознайомити людей з цією діяльністю, розширити та підсилити нашу команду однодумцями. Адже генерувати хороші ідеї, здійснювати обговорення та аналіз інформації шляхом колективного розуму значно ефективніше. Ми ділимося своїм досвідом. Щоб отримати такий рівень знань, який маємо ми, треба витратити 5-7 років. Тому ми постійно шукаємо молодих амбітних людей, які цікавляться трейдингом, фондовими біржами, ринком криптовалют, аби залучити їх до нашої команди. Якщо не вистачає знань – ми навчимо, пояснимо, дамо інструменти.

Головне в цій діяльності – бажання вникати в процеси, вміти себе дисциплінувати, концентруватися, тримати удар, бо ринок не любить слабкодухих. І головне, як вже було сказано, трейдинг – це стиль життя. І тільки спробувавши себе в цій ролі, можна збагнути, ваш це стиль чи ні. Приєднуйтеся до команди однодумців.
Матеріал опублікований на правах реклами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus