USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Торгівля людьми: у 2015 році міліція Волині задокументувала 3 випадки

14 Травня 2015 11:33
У департаменті соцзахисту облдержадміністрації не мають звернень від громадян про надання статусу постраждалого внаслідок торгівлі людьми. Проте в МВС - власні цифри.

Про це стало відомо під час засідання координаційної ради з питань протидії торгівлі людьми сьогодні, 14 травня.

Власне, з 2014 року питаннями надання допомоги займаються підрозділи Міністерства соціальної політики. Для того, аби отримати статус постраждалого і отримати допомогу, потрібно звернутися в орган соцзахисту.

Директор департаменту соцполітики Оксана Гобод повідомила, що ані в 2014 році, ані в 2015 році до департаменту волиняни не зверталися.

Натоміст заступник начальникаа відділу по боротьбі зі злочинами, пов’язаних з торгівлею людьми УМВС у Волинській області Віктор Кравчук навів зовсім інші дані.

Лише у 2015 році правоохоронці задокументували 3 випадки торгівлі людьми Одна справа вже направлена до суду, а дві інші ще розслідуються. Так, до суду спрямували матеріали щодо продажу матір’ю неповнолітньої дитини. А розслідуються факти сексуальної експлуатації.

У 2014 році правоохоронці задокументували 5 фактів сексуальної експлуатації. А з 2004 року в області від торгівлі людьми постраждали 174 особи. З них 9 чоловіків, всі інші - жінки. З 174 випадків - 2 випадки трудової експлуатації, 2 продажу малолітніх дітей, а решта – сексуальна експлуатація.

Почувши такі цифри, Оксана Гобод зізналася:

ймовірно, працівники соцзахисту таки не допрацьовують у інформаційному плані. Та й 1218 гривень державної допомоги – це не є та сума, яка може покрити збитки людині, яка зазнала страждань через торгівлю людьми. Але те, що до облдержадміністрації не звертаються не означає, що фактів торгівлі людьми на Волині немає. До слова, торік, з її слів, в групі ризику людей, які можуть стати потенційними жертвами торгівлі людьми, опинилися вимушені переселенці, яких в області більше 4 тисяч. Відтак, саме з цією категорією людей проводилася робота.

Віктор Кравчук своєю чергою додав: чимало є осіб, які просто нікому не розповідають про те, що вони стали жертвами торгівлі людьми. Або ж, приміром, не можуть кваліфікувати обставини, в які вони потрапили, як трудова експлуатація: «До нас звертаються люди, які скаржаться, що їм не виплачували заробітну плату. Потім з’ясовується, що дії, від яких вони постраждали кваліфікуються як трудова експлуатація».

Власне, вже півроку на Волині впроваджується проект ОБСЄ «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в Україні» за підтримки Мінсоцполітики, який фінансується за кошти уряду Канади. В рамках реалізації проекту проводяться тренінги з працівниками тих структурних підрозділів, які покликані виконувати Закон України «про протидію торгівлі людьми».

Зі слів очільниці ГО «Волинські перспективи» Ніни Пархом’юк, на жаль, не всі волиняни, які постраждали від торгівлі людьми, знають, куди звертатися і на що вони можуть розраховувати.

Так, люди, які звертаються в органи соцзахисту, окрім статусу постраждалого від торгівлі людьми і грошової допомоги мають право на іншу допомогу. Так, ці люди можуть отримати медичну, правову допомогу, відновити втрачені документи. Проте, всі працівники, які допомагають таким людям повинні бути коректними і зберігати конфіденційність. Натомість, не в усіх органах місцевого самоврядування є призначені люди, до яких можна звернутися з такими питаннями.

Так, зі слів Ніни Пархом’юк, у Луцьку є кілька постраждалих від торгівлі людьми, але в міській раді немає місцевого координатора, який міг би заповнити питальний лист. Але законодавство України передбачає, що в органах місцевого самоврядування має бути визначена особа, до якої можуть звернутися особи, постраждалі від торгівлі людьми.

«Люди розчаровуються в цій допомозі, і вони не довіряють державним установам», - зауважила вона.

Варто додати, що згадане засідання координаційної ради відбулося вперше за півтора року. Бо у 2014 році і в першому кварталі 2015 року таких зустрічей не проводилося.

Відтак, члени координаційної ради домовилися про подальшу і тісну співпрацю в роботі з особами, які постраждали від торгівлі людьми.

Нагадаємо, в області до 2019 року діє проект, у рамках якого правоохоронців, медиків, педагогів, соціальних працівників навчають, як якісно і комплексно надавати допомогу людям, які постраждали внаслідок торгівлі людьми. Цей механізм розроблений ОБСЄ, а сам проект фінансується за кошти уряду Канади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus