USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Навчання під час війни: чого очікувати школярам і їхнім батькам

27 Липня 2022 06:00
Навчальний рік в Україні має розпочатися 1 вересня в очному режимі там, де це можливо. У прифронтових областях і прикордонних громадах застосовуватиметься онлайн-навчання. Безпека дітей є найголовнішим завданням при підготовці закладів освіти до навчального року.

Як триває підготовка до 1 вересня, які заходи плануються для убезпечення школярів та які нововведення очікувати батькам і учням пояснили у Центрі громадського моніторингу і контролю.

Безпечне офлайн-навчання

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що уряд розробив рекомендації закладам освіти щодо підготовки до безпечного навчального року. Перш за все всі школи до вересня мають завершити підготовку до офлайн-навчання, зокрема, обладнати бомбосховища. Відвідувати можна буде лише ті заклади, які мають укриття.

«У сховищах мають бути тепло, світло, вентиляція, вода й усе для комфортного перебування під час тривалої повітряної тривоги. Навчання дітей і персоналу правильному поводженню під час тривоги мають стати регулярними», – наголосив він.

Читати ще: Лише 11% закладів освіти в Україні мають належні укриття, – голова ДСНС

Міністерство освіти і науки України рекомендує школам перед відкриттям провести низку заходів:

– перевірити заклад освіти та прилеглі території на наявність вибухонебезпечних предметів;

– підготувати системи оповіщення, зокрема, доступності оповіщення для дітей із порушеннями зору та слуху;

– визначити та позначити шляхи евакуації;

– підготувати і обладнати укриття для всіх учасників освітнього процесу;

– створити запаси води та медикаментів;

– організувати проведення тренувань з учасниками освітнього процесу щодо дій у разі повітряної тривоги;

– провести навчальні заняття щодо охорони здоров'я, надання домедичної підготовки тощо;

– підключити мережі Wi–Fi в укриттях для проведення занять (за можливості).

Серед нововведень, які плануються з нового навчального року: наявність у школах тривожної кнопки для звернення до поліції.

Онлайн-школи

Заклади освіти у зоні бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях будуть працювати дистанційно. На інших територіях самі директори шкіл вирішуватимуть, за якою формою працюватиме їхня школа: очно, онлайн чи змішано. Але за словами міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, батьки мають право вирішувати, де та за якою формою навчатиметься їхня дитина: очно чи онлайн.

Читати ще: Місцева влада має до вересня завершити підготовку шкіл для навчання офлайн, – Шмигаль

Народна депутатка України, секретарка комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталя Піпа наголошує, що навіть під час Другої світової війни навчання у школах продовжувалося. І зараз від регіону до регіону держава шукатиме різні форми навчання. Перевага надаватиметься саме очній формі. Звичайно, якщо це не буде іти у розріз із питанням безпеки.

«Як перейти на дистанційну освіту, ми вже навчені. Це зробиться протягом декількох хвилин, якщо буде потреба… Але багато хто зараз хоче очне навчання. Бо онлайн – це більше про самонавчання. Не всі до нього готові», – наголосила вона.

Що варто знати батькам перед новим навчальним роком

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов наголошує, що заклади освіти перед початком навчального року мають провести інформаційну роботу з батьками. Показати укриття, де під час повітряної тривоги будуть перебувати діти, розробити та донести до відома дітей, батьків, вчителів правила перебування в укритті, правила передачі дитини батькам після завершення тривоги та інші безпекові питання.

Крім того, батьки хвилюються, що багато вчителів виїхали за кордон, а тому навчального колективу шкіл може бути недостатньо. Проте директор Департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска розвіяв ці занепокоєння.

«Із 34 тисяч вчителів тільки тисяча вчителів на початку війни росії проти України виїхали за кордон. З них вже дві третини повернулися. Навіть якщо б вони залишилися за кордоном, проблеми з освітнім процесом в закладах загальної середньої освіти не було би. Тому що є такі речі, як заміни. І це невелика кількість», – сказав він.

Як бути дітям переселенців

Багато дітей наразі залишаються за кордоном. З нового навчального року вони підуть в школи тих країн, де вони разом із батьками отримали тимчасовий притулок. Тому виникає непорозуміння у питанні, як потім, після повернення до України, синхронізувати знання та оцінки. Олег Паска розповів, що зараз готується відповідний наказ Міністерства освіти та науки, який узгодить це питання.

«Буде наступний варіант. Дітям, які підуть у школи в тих країнах, де вони перебувають, такі предмети, як фізика, хімія та інші, будуть в наших документах прописані в кінці року як «зараховано». Вони будуть тільки дистанційно вивчати в наших школах українську мову і літературу, історію України, тобто предмети українознавчого циклу. У такий спосіб вони отримають документи про середню освіту. І коли вони захочуть вступати в наші заклади вищої освіти, вони просто екстернатом допрацюють, або комісійно буде визначено їх рівень знань з таких предметів, як фізика, хімія, біологія, які вони вивчали у школах за кордоном, і їм будуть виставлені відповідні оцінки. Тому все робиться для того, щоб шанси дітей повернутися в Україну були великими», – пояснив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Андрій Показати IP 27 Липня 2022 07:32
У вас з головою все добре? Яка школа під час повномаштабної війни? Ви тривогу налаштувати не можете нормально, а дітей в школу повидете.
Анонім Показати IP 27 Липня 2022 08:25
Ніяке укриття не врятує,якщо буде пряме влучання ракети, особливо надзвукової. Це великий ризик .
Лучанка до Анонім Показати IP 27 Липня 2022 08:54
Все це статті, а чому немає конкретики по Луцьку,яка школа готова і як буде працювати ? Чи буде з 15 серпня навчання в політехнічному,щоб люди планували своє життя.На сайтах нічого немає,вступна компанія,але треба з цим також вже визначитись. За опалювальний сезон - там всі роки холодно. А школи- ліцеї,наприклад №3 на болоті,і так ззовні скріплена сталевими плитами, а ще прильот,то вона і так розсипеться. Не всі укриття, які були колись при СРСР, вони є невідкриті,не перевірені. Спочатку своєї роботи влада працювала над проблемами міста,а зараз ентузіазм щось пропав...
Анонім Показати IP 27 Липня 2022 09:07
школа і тільки школа
1+1 Показати IP 27 Липня 2022 12:11
Я думаю державі пофіг
Геннадій Показати IP 27 Липня 2022 20:46
МОН та Кабмін повністю глухі. Вони просто не чують і не хочуть чути нікого крім власної мантри про очне навчання. За часів Другої світової війни не було ракет, тоді дійсно були безпечні території де можна було поновлювати очне навчання. Зараз ракети значить безпечним не може вважатись жодне місто чи навіть село. Пани міністри благаємо почуйте батьків. Забудьте свою мантру про безпечні регіони. ТІЛЬКИ ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ ДО КІНЦЯ ВІЙНИ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus