USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Неповносправні скаржаться на Центральний ринок. ВІДЕО

29 Лютого 2012 14:12
Лучани із вадами зору нарікають на проблеми із «доступністю» міста для них ‒ відсутність спеціальних маркувань, освітлення, дублювання позначок системою Брайля. Проте відзначають і позитивні зрушення.
Про це повідомляє служба інформації ВОДТРК
Третій рік поспіль обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки співпрацює з громадською організацією «Стимул», яка об’єднує молодих людей із вадами зору. Спільна тематична година під назвою «Насамперед ми ‒ люди!» закцентувала увагу на проблемах, з якими зіштовхуються неповносправні.
Проблеми медичного забезпечення, побутового обслуговування, адаптація транспортної та соціальної інфраструктури, а також чи не найболючіше питання ‒ працевлаштування, ‒ такі теми обговорювали учасники тематичної години.
«Дуже, скажемо так, проблемним для незрячих є Старий ринок. Проблемне багато де в магазинах освітлення, і позначок немає ніяких, які би могли незрячі, або ті, що погано бачать, використовувати. Навіть оті знаки на сходинках жовтим кольором, щоб були намальовані. Нема ніде позначок системою Брайля», ‒ нарікає голова громадської організації «Стимул» Геннадій Федорович.
Однак, за словами неповносправних, поступово суспільство стає більш толерантним до потреб інвалідів: обладнуються звукові світлофори, встановлюються світлові маячки на деяких будівлях, видаються спеціальні книги для незрячих.
Крок назустріч – також і аудіокімната на першому поверсі обласної наукової бібліотеки, в колекції якої ‒ звукові книги та сучасна комп’ютерна техніка, якою можуть скористатися усі бажаючі.
Молоді люди, яких об’єднує громадська організація «Стимул», хочуть займати активну позицію в житті суспільства – вони не замикаються, а відшуковують в собі інші здібності.
«У нас у пальцях є хороші відчуття. Є багато масажистів. Ми можемо інші роботи робити. Серед нас є і вчителі, є навіть і кандидати наук, є музиканти, є просто робітники, які можуть робити будь-яку збірку. Більшість освоїла добре компʼютер», ‒ розповідає Геннадій Федорович.
Інший член громадської організації Іван Кубюк розповідає, що має професійний стаж у масажі 14 років. На відсутність клієнтів не скаржиться. Каже, люди ідуть.
Колега Івана Кубюка Олександр також має вади зору. Розповідає, що це зовсім не заважає у спілкуванні з людьми, адже професіонал своєї справи завжди знайде спільну мову з пацієнтами. І тому брати на роботу неповносправного не означає взяти додатковий тягар, а, навпаки, ‒ відповідального, сумлінного, чесного працівника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ніна Показати IP 29 Лютого 2012 21:20
Ну ы до чого тут Центральний ринок в заголовку? Притча во язицех?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus