USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Оборонні споруди та мінування території: як готуються захищати кордон із Білоруссю на Волині

25 Лютого 2023 19:05
Волинь має з Білоруссю 215 кілометрів спільного кордону. Із 24 лютого минулого року ситуація на українсько-білоруському кордоні кардинально змінилася. Тут почали зводити бетонну стіну та оборонні споруди, облаштовувати систему мінно-вибухових загороджень, додали сил та засобів.

Як розповів Суспільному прикордонник із позивним Барс, укріплюють та мінують ліси, дороги та поля поблизу Білорусі й досі, аби в разі наступу ворожа техніка не змогла пройти і просунутися вглиб.

«Кордон захищений надійно. Ми пильності не втрачаємо. Багато сюрпризів приготували ворогу. У разі його вторгнення, думаю, буде сильно вражений нашою гарячою зустріччю», – зазначив прикордонник.
Один із тих, хто став на захист кордону – 38-річний Тарас із позивним Татар. До повномасштабного вторгнення російських військових в Україну волинянин був далекобійником. Кордон з Білоруссю в межах Волинської області охороняє вже майже рік.

«Мав виїжджати за кордон. Почалася війна, і я як доброволець пішов в перші дні війни зразу в прикордонний загін. Будемо нищити клятого ворога, ви не переживайте, не дамо йому просунутися», – зазначив він.
«Наразі ситуація на кордоні з Білоруссю контрольована. Цю ділянку цілодобово посилено охороняють та стежать за усім, що відбувається по той бік, аби вчасно реагувати на будь-які виклики та загрози», – каже речниця шостого Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна.
З початку повномасштабної війни державний кордон укріплений значно краще, зазначила речниця загону, ніж це було до 24 лютого 2022 року. Через те, що ділянка залишається загрозливою і в будь-який момент може стати активною, лінію кордону цілодобово відслідковують.
«Задля того, аби відслідковувати ситуацію, в нас активно працюють підрозділи розвідки. Також ми моніторимо ситуацію і за допомогою відеокамер, які в нас встановлені по лінії державного кордону», – говорить Маргарита Вершиніна.
Аби посилити оборону рубежів та відбити ймовірний наступ, прикордонники щодня удосконалюють бойові навики. На озброєнні мають броньований бойовий автомобіль, який здатен бачити ворожу ціль за три кілометри та повністю її знищити, розповів прикордонник Олег.

«Цей кулемет здатний знищувати повітряну ціль, вражати наземні цілі, легко броньовану техніку, так само. 3,5 кілометра можна вражати наземні цілі. Повітряні цілі – до двох тисяч метрів», – наголосив Олег.
Живуть прикордонники там, де й несуть службу: у блаштованих посеред волинських лісів бліндажах. Копали, перекривали й укріплювали все вони власноруч.
В укриттях під землею є світло, тепло та вода, говорить 38-річний прикордонник Андрій. Вдома його чекають дружина і двоє синів. Із собою на службі зберігає подарунок від меншого сина – малюнок із українським стягом та змайстровану аплікацію-вишиванку, як оберіг та стимул до найшвидшої перемоги.

«Надихає такими оберегами. Татові передав. Висить у мене на самому видному місці. Ми тут для того, щоб в наших дітей, в наших рідних, які позаду нас, все було спокійно, тихо, щоб не гриміло», – додав прикордонник.
11 листопада заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив про зведення стіни на кордоні із Білоруссю в межах Волинської області. Такі ж загорожі, з його слів, нині зводять також на Рівненщині та Житомирщині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus