USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Навчати, мотивувати і надихати: у луцькому ПУМі відзначили День позашкілля

25 Вересня 2020 14:22
Сьогодні, 25 вересня, українські педагоги позашкільних закладів освіти відзначають професійне свято – День позашкілля.

Новий навчальний рік розпочався, і з середини вересня активно запрацювали всі гуртки, творчі колективи одного з найпотужніших закладів позашкілля Волині – луцького Палацу учнівської молоді, який вже протягом 75 років плекає юні таланти, запалює нові зірки і пропонує змістовне дозвілля школярам міста. Хореографія і вокал, інструментальна музика і декоративне мистецтво, вивчення іноземних мов і підготовка до школи наймолодших – ці та ще багато інших видів творчості пропонують 55 гуртків закладу.
Займаючись улюбленою справою у привітній атмосфері, переживаючи захват сценічних виступів, перемагаючи у конкурсах і фестивалях, більш як 4 тисячі сьогоднішніх вихованців Палацу продовжують розвивати свої таланти під керівництвом 102 педагогів-наставників, кожен з яких – унікальна творча особистість.

Напередодні професійного свята ми поспілкувалися з педагогами і працівниками Палацу учнівської молоді про реалії і виклики змішаного навчання, їхню готовність вчитися і опановувати новими актуальними навичками.
Педагоги палацу, 2019 рік
Педагоги палацу, 2019 рік
Директор закладу Сергій Кравчук задоволений зацікавленістю новачків, які поповнили колективи закладу, і успішним вересневим стартом: «Приємно, що карантин не вплинув на прихід дітей до палацу. Особливо багато охочих вчитися грі на фортепіано, гітарі.

Прийшли діти до хореографічних колективів, Маленької школи, інших гуртків. Дійсно, є проблема з набором дітей 1-их і 2-их класів, але зрозуміло, що діти цього віку зараз адаптуються до школи. Добре, що набір до гуртків у нас не обмежується вереснем, і в них буде можливість записатися до гуртків згодом.

У тих великих колективах, де діти працюють у парах чи групах, інколи партнер чи партнерка залишаються вдома, а другий учасник продовжує тренуватись. Але вже склалися гарні відносини з педагогами, батьками, які розуміють ситуацію, допомагають. Мене радує, що довгі коридори закладу знову наповнилися дитячими голосами, рухом. Ми стараємося слідкувати за їхнім самопочуттям весело, ненав’язливо, щоб діти не тривожились і спокійно займалися творчістю».
Про професійні виклики, які постали перед педагогами закладу, розповіла Людмила Лящук – заступник директора з навчально-методичної роботи: «Чи можна повноцінно замінити онлайн спілкуванням весело проведений час з друзями та улюбленим педагогом на заняттях творчістю, яку дитина вибрала за покликом душі? Мабуть ні. Для нас запровадження дистанційної форми роботи в умовах карантину стало інновацією, неабияким випробуванням, особливо в гуртках, де переважають групові заняття.

Але в сучасних умовах педагог мусить швидко підлаштовуватись сам та адаптувати власну систему роботу під вимоги часу і ситуації. І нам це успішно вдалося. Педагоги Палацу шукали нові підходи до роботи з дітьми, вносили зміни до організації освітнього процесу, активно використовували веб-сервіси, соціальні мережі та можливості сайту ПУМ. У разі необхідності вони готові спілкуватися з вихованцями за допомогою додатку Viber, «побачитися» в Zoomі Skype, сконтактувати через соціальні мережі, запропонувати відео-уроки в YouTube, зібрати групу в GoogleClassroom. Сучасний педагог – це той, хто готовий постійно вчитися сам».
Головна турбота педагога позашкілля сьогодні – це мотивація вихованців продовжувати працювати над собою за нових обставин. Учасникам знаного Народного художнього колективу сучасного танцю «Міраж» аплодували українські і закордонні глядачі на численних концертах, конкурсах, фестивалях.

Сьогодні частина таких заходів скасована, а інша частина проводиться онлайн, тому керівник колективу Оксана Янюк продовжує надихати юних танцюристів: «Ми – оптимісти і чекаємо на завершення карантину. Стараємось не розслаблятися, не втратити напрацьованого досвіду. Зараз ми часто проводимо зйомки наших занять і формуємо відеоархів, в якому фіксуємо всі танцювальні композиції. Діти хочуть гарно виглядати на цих відео, старанно готуються, багато працюють. Я надсилаю відео їм на пам’ять, поширюю у соцмережах з дозволу батьків. У нас є завдання – якнайкраще підготуватися до звітного концерту і показати своє мистецтво на достойному рівні».
Діти повинні почуватися безпечно і спокійно в стінах закладу, переконана психолог ПУМу Ольга Ярош: «У нашій роботі зараз головне – допомогти знизити градус тривожності та неспокою у дітей і батьків. Дитина, підліток приходить до Палацу і потрапляє в атмосферу творчості, яка переключає її увагу на приємні емоції, націлює на успіхи, комфортне спілкування з педагогом і друзями. Підлітки більш усвідомлено ставляться до карантинних змін, тому супровід психолога допомагає їм справитися з емоціями, розслабитися і віддатися приємному дозвіллю.

За допомогою психологічних вправ, ігор, занять з елементами тренінгів ми разом з дітьми вчимося розвивати їхню креативність, взаємодіяти у команді, визначати особисті кордони, толерантно ставитися один до одного, допомагати слабшим і протидіяти булінгу. Будемо раді бачити і батьків, яким потрібна консультація чи порада. Адже усі ми зараз переживаємо період адаптації до нових реалій життя, і з фаховою підтримкою справлятися з цим набагато легше».
Якісна позашкільна освіта повинна бути доступною для дітей з особливими освітніми потребами, акцентує Олена Балабаш – заступник директора з організаційно-творчої роботи: «Кожен з педагогів Палацу, який працює з цими неймовірно добрими і світлими дітьми, приходить на заняття з вірою у серці та любов'ю в душі. Хореографія, флористика і дизайн, мульттерапія – саме за такими напрямами відбувається розвиток здібностей та обдарувань.

Освітній процес у нашому закладі передбачає індивідуальний підхід до кожного вихованця з урахуванням їх потреб, можливостей та інтересів. Усе це не лише допомагає дітям з особливими освітніми потребами у розвитку і самовдосконаленні, а й сприяє соціалізації, професійному визначенні та інтеграції в суспільство. Особливі вихованці Палацу не просто творчі і талановиті, вони – переможці та призери обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсів і фестивалів хореографічного мистецтва».
Олена Олександрівна вітає з Днем позашкілля усіх дотичних до свята – дітей, батьків, колег.
«Не можна призупиняти роботу закладу – це крок назад у соціалізації дітей. Ми маємо великі надбання, і щоб їх не втратити, мусимо крок за кроком долати труднощі і зараз готові до будь-якої ситуації, – розповідає завідувач відділу декоративно-ужиткової творчості та образотворчого мистецтва Оксана Щебет. – Особливістю нашої роботи є тактильна взаємодія з матеріалами, тісний словесний, емоційний контакт з кожним вихованцем. Приходить до нас дитина, створює свій виріб і вкладає в нього тепло своїх рученят.

Вона обов’язково має показати його, похвалитися мамі, бабусі, друзям. Тому ми постійно цікавимося: де дитина, як почувається, чим займається, яка підтримка потрібна батькам. Зараз дуже раді живому спілкуванню і можливості бачити дитячі очі, які світяться радістю! Якщо раптом карантин посилюється, у нас вже є записані відеоуроки і майстер-класи, які ми можемо викласти онлайн і залучити дітей до творчості дистанційно. І ми проводимо заходи не лише для вихованців Палацу, а й для усіх юних лучан – це челенджі, конкурси, флешмоби декоративно-ужиткового спрямування в мережах фейсбук, інстаграм. Запрошуємо усіх охочих долучатися!»
До Дня позашкілля педагоги і вихованці відділу записали ось таке тепле відеопривітання.
Відкрити у дитині всі її творчі обдарування і таланти, допомогти їх розвинути, вмотивувати до подолання вершин успіху, бути поряд мудрим порадником, вчитися разом з нею – такою є сьогодні місія педагога позашкільника.

Щиро вітаємо дорогих педагогів позашкільної освіти з професійним святом! Зичимо всім міцного здоров’я, невичерпної енергії, натхнення, нових творчих здобутків!

Запрошуємо дітей до гуртків Палацу учнівської молоді – набір триває.


Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus